Пребитият опозиционен лидер в Сърбия е частично парализиран

Той бе атакуван от тайните служби на страната
11 яну 2024 15:32, Нели Христова
45
Пребитият опозиционен лидер в Сърбия е частично парализиран
Снимка: Twitter

Семейството на сръбския опозиционен лидер Никола Сандулович , който беше пребит при задържането му от тайните служби на страната, съобщава, че вследствие на нападението той е останал частично парализиран.

Семейството на Сандулович твърди, че той е бил изведен от дома си на 3 януари, след като е поднесъл извинения за престъпленията, извършени от сърбите срещу етническите албанци по време на войната за независимост на Косово през 1998 г. и 1999 г. В резултат на нападението се засилват опасенията за бъдещето на демокрацията в страната, съобщи „Гардиън“.

На 10 януари, след първото позволено семейно посещение от 5 дни насам, дъщерята на Сандулович - Карла, призова баща ѝ да бъде преместен в гражданска болница от военното заведение в Белград, в което е задържан.

"Той комуникира, но е напълно парализиран от дясната страна; в инвалидна количка и в много лошо здравословно състояние", каза тя в изявление, разпространено чрез Майкъл Полак, адвокат в Обединеното кралство и директор на организацията "Правосъдие в чужбина", която действа в полза на политика.

Семейството смята, че опозиционерът, лидер на Сръбската републиканска партия и редовен критик на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), също може да е бил "отровен", добави тя. Адвокатите заявиха, че не могат да потвърдят нищо за здравословното състояние на Сандулович или за нападението, докато не го отведат в гражданско заведение с пълен достъп до лекари и адвокати.

Полак е подал спешна молба до Комитета на ООН срещу изтезанията, в която официално се иска такова преместване. Той е заявил, че сръбският политик е бил "заловен от сръбската разузнавателна служба, след което произволно задържан и измъчван".

Сандулович беше остро критикуван в държавните медии, след като публикува отново видеозапис от миналата година, в който посещава гроба на Адем Яшари, основател на Армията за освобождение на Косово (АОК), убит от сръбската полиция през 1998 г. заедно с 57 членове на семейството си по време на войната за независимост на Косово.

През февруари 2023 г., Сандулович се извини за смъртните случаи. През последните две седмици той публикува отново видеото заедно с друго извинение, което предизвика критиките на някои местни медии.

"Аз съм единственият политик от Сърбия, който дойде да отдаде почит на невинните албански жертви, семейство Яшари, в Прекази. Извиних се и помолих за прошка от името на сърбите, които не са извършили това", написа Сандулович в X на 2 януари.

Смята се, че причината за нападението са неговите коментари.

"Той беше жестоко пребит. Има счупено ребро. Когато го върнаха вкъщи, той влизаше и излизаше от съзнание и се оплакваше, че не може да движи дясната страна на тялото си", каза Полак.

Въпреки това Сандулович е арестуван ден след като е върнат в дома си от сръбската полиция и семейството му не го е виждало до 10 януари.

Нападението ще повдигне нови въпроси относно заявеното намерение на Сърбия да се присъедини към ЕС и ще подхрани опасенията за отношенията ѝ със съседните държави, включително Косово. Тя се случва на фона на твърденията, че неотдавнашните избори са били фалшифицирани в полза на партията на президента Александър Вучич.

Европейската комисия заяви, че е "в контакт със съответните органи и заинтересовани страни". Всяко задържане трябва да бъде правно обосновано и "всички достоверни твърдения за насилие трябва да бъдат ефективно проследени от съответните компетентни органи", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
явно посред зимаска ходейки бос по заледените партини за да си варди Сандулите некак си е залитнал и без да иска много е ударил възсилно некой таен. И се понесе. Бос да тичш по асвалта -как да е ама по заледения? та втори та трети та ЕН-ти път се се подлизвал и падал и прес секо падане нанасял удари по тайните. Та на 7то падане си изкльощарил ребра, чутора и езикови способности. Бос по заледенио асвалт небега-даже и виновен!
39
0
 
1
 
! Отговори
до русофилите преди 3 месеца
Един опозиционен лидер, прав сърбин, Сандулович от Републиканската партия в Сърбия бе насилствено отвлечен и брутално пребит от сръбската тайна полиция, което го доведе до парализа. Сърбия не е демокрация и не е готова за ЕС!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хърватите и Словенците, дръпнаха стабилно пред Сърбите.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опа фамилията Sandul я има във молдаворомънският и в Украйна явно закарпатски ромънци от Украйна. Правилно Сърбия трябва да се пази от диктурата на сорос. Сорос лъже хората със демокрация а то си е жив фашизъм
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Туй е все едно някой политик в България да се извини на ромейте че са обеспокоявани от полицията при нападенията им над пенсионерите по селата
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя требе да е некакъв ерзац сърбин ;)))
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Аз съм единственият политик от Сърбия, който дойде да отдаде почит на невинните албански жертви))))Да, бе, Ненад Чанак вожда на войводжанските сърби от години говори за сръбският геноцид над албснците по времето на Милошевич, даже говори за масови гробове на албанци в Шумадия и страно защо никой не посегна на него.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този,някак молдовски му звучи фамилията :)
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе има ли тука някаква редакция? Докога ще търпим тия изоглавни хора да призовават към насилие? Някой с регострация да сезира редакцията. Свободата на словото не значи слободия.
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как се допускат коментари с явни призиви за насилие....това не е медия, а......сборище на най лумпенизираните копейковци.
30
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Taка се прави с националните предатели. Тука същото трябваше да се случи на Кирчо и Кокорчо, ама - меки китки сме.
29
5
 
8
 
! Отговори
Айде още един преди 3 месеца
Навални, а може би по-правилно е да се каже Навалнивич.
28
3
 
19
 
! Отговори
Нашите еничари преди 3 месеца
забравят май който отне територия с българи и настроибългари против българи с македония и сега по еничарски ги защитават.
27
16
 
0
 
! Отговори
По тази логика преди 3 месеца
И теб като те смачкат краварите защото си опозиционер значи си ОК
26
11
 
14
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Опасностите да работиш за ПосолствоТО. Майданите не винаги са успешни. Скоро и в България ще ги докараме до това нашите еничари, които се мислят за силни.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брей тия тайни явни служби бе сички ги знаят
24
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да живеят Вучич и Орбан! Дълго! И да са все така трън в *** на крав***рите
23
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заслужи си го. Сърбия не ви е Америка, крАв***ри. Бой до дупка за опозиционери
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малко са го били.. още е можело.
21
6
 
24
 
! Отговори
Darko преди 3 месеца
Сърбите са *** парчета, за това ще си останат бедни и зли. В крайна сметка всеки си заслужава съдбата. Искаха ги в Европа, а тия ксенофоби си искат с Кремъл, като искат с Расията прав им път. Аз лично не ги харесвам в исторически план винаги са били против нас. Сръбе на връбе е казал мъдрият български народ