Пендаровски си знае неговата: Македонското малцинство в България е факт

Необходима конструктивност в двустранните отношения, отчитат от Скопие
Обновена: 7 мар 2024 21:20 | 7 мар 2024 21:09, Красимир Ангелов
152
Пендаровски си знае неговата: Македонското малцинство в България е факт
Снимка: БГНЕС

"Съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от Страсбург", заявиха от кабинета на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, цитирани от БГНЕС.

Позицията дойде, след като Министерството на външните работи на България извика македонския посланик в София Агнеса Руси по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на Република България.

Пендаровски е категоричен, че е необходима "конструктивност в двустранните отношения и решаване на откритите въпроси".

Още по темата
"Във връзка със съобщението на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество... Относно коментарите, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург", се казва в съобщението от кабинета му.

Реакцията на българското външно министерство беше предизвикана от коментарите на македонския президент, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да принуди България да промени Конституцията, за да включи македонското малцинство в страната, той ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

Последва реакция у нас. На 6 март МВнР категорично възрази срещу "опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания".

"България последователно поддържа конструктивен тон и се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония. Прави това с разбирането, че е необходимо осигуряването на конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи.

За съжаление е очевидно, че тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани.

За пореден път приканваме политическия елит в Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани", бе изразената позиция от нашето външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
2
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 месец
Гошо Тарабата накара стотици хиляди да се пишат ,че са македонци .Айде живели Пендерасовски !
117
4
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Що народна пара се хвърли,що научни титли се раздадоха,само и само да асимилираме и затрием македонците в България.Що народ живота му мина в измисляне на фалшива история,в промиване на мозъци от първи клас се включиха всички служби ,ченгета,БАН ,телевизии,радио и т.н.Колко полесно би било да признаем истината и живеем в мир с македонците в България,както с турците,арменците,***,евреите,татарите,помаците,гагаузите ит.н
116
4
 
5
 
! Отговори
Paisij преди 1 месец
Разбира се,че има македонско малцинство в България независимо от жестоката асимилация като държавна политика на България вече над 60-70 години.Защо не искаме да признаем историята такава каквато е била.Факт неоспорим-Пиринска Македониа над 180 000 самоопределили са се като македонци.А тези лъжи за насилствено записани като македонци е само нашата самозаблуда.Раждаш се в БГ и веднага ставаш българин.Да,ама НЕ.
115
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друг факт е, че Македония беше създадена от Русия и Сърбия, а днес се управлява от Сърбия, която е в близки отношения с Русия. Ако Запада наистина не харесва Русия, то Македония в близките 20 години не трябва да влиза в ЕС. Македонците, които се чувстват българи да взимат български паспорт и толкова. Останалите да си стоят в сръбска провинция Македония и да се оправят.
114
2
 
2
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Пендаровски, колко БЪЛГАРИ СА ИСКА ЛИ И СА ВЗЕЛИ македонско гражданство та България да призова малцинство. Топа бива да си т. Ъ.. П ама ти си рекордьор
113
9
 
7
 
! Отговори
Еми преди 1 месец
Македонското малцинство в българия е факт!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко излизай с лопатата... Киро с кирката.... Доган с дудутката! Другарката Нинова със знамето на Райна Княгиня. Обличайте путурите! Качете се на магарета и идете в сътворената държавата на Тито и Сталин - Македония и Нинова да започне да развява знамето на Райна Княгиня и ако ви се смеят започнете да цитирате - стиховете на Вазов - "Па ща си ти"
111
3
 
3
 
! Отговори
Държавата България преди 1 месец
Трябва да упражни още по-голям натиска върху правителството на Северна Македония, да сигнализира Европейската комисия за всеки акт на такова безобразно политическо говорене и да настоява твърдо за спазване на подписаните от Северна Македония договорености.И с ала-бала Пендаровски има много да се надява, че нещо ще сполучи! Ако в България има "македонско" малцинство, то в Северна Македония има Българско МНОЗИНСТВО!
110
1
 
4
 
! Отговори
Медицински картон преди 1 месец
Психични заболявания няма, просто си е *** :)
109
0
 
0
 
! Отговори
Ким преди 1 месец
Нашите с*капани политици ве трябва да пишат на македонските такива, които са още по- и от нашите. Те тия ноти ги изхвърлят направо в кошчето. Трябва да пишат, говорят и да се оплакват от св. македонците в Брюксел. Ония там трябва да разберат каза племе са св. македонските политици и ония в Брюксел категорично да заявят позиция, че в България няма македонско малцинство. Трябва нашето лоби в Брюксел да е силно. Обаче с това, което имаме като политици.Украйна е по-рано от нашите интереси
108
1
 
0
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 1 месец
Българите сме толерантен и търпелив народ. Много сме страдали и затова искаме мир и спокойствие на Балканите. Това е късмет за македонците, защото ако бяхме с манталитета на Гърция или Сърбия от 1992г. сега щяхме да им обявим война.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм от село Макесpене на пашата Тито - любовника на Сталин, и никой, ама никой по земята не може да ми дава уроци, че мойто село не е новата държава на шуроджубанащината на Балканите и че не мога да си ходя гордо по земята на България и да я плюя, да я посирам с махалата на Тати - Тито - Макесрене!
106
3
 
4
 
! Отговори
Раковски преди 1 месец
Не насочвайте нападките към нашите братя и измислената им държава. Истинските виновници са сърбите и руснаците за този чутовен геноцид върху нашата нация - създаване на "македонци" и "македонски" език. И както Пендаровски цитира съда в Страсбург, който следва само правните процедури, но не търси историческите причини за това, така и ние може да посочим хиляди факти от историята, доказващи изкуственото създаване на народ и език, разкъсвайки българските етнос и земя.
105
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
До Македонка - В България си свободна да се наречеш както искаш..... ако това не ти харесва можеш свободно и без реппресии да се прибереш в Македония ..... ако смееш разбира се! Припомни ми само - кой беше министър на вътрешните работи на Македония през периода 1980г. - 1990г. малката трябва да пише доклад - "История на Балканите" за този период та рекох да и помогна малко :)
104
11
 
6
 
! Отговори
Македонка преди 1 месец
Аз съм част от македонското малцинство в България и съм репресирана от бг власти. Не може някой от Разград, Силистра, Видин, София и прочее бг градове да ми казва каква съм по произход! За мен е важно какво са ми казали дядо, баба и родителите ми, а не продажните български политици!
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз искам да питам ако ппризнаваме македонското общество, какво ще правим тогава с тракийското, шопското или влашкото?
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целата политика на тея русофилски сърбо-макета е такава, хейт и злоба към нас. Не знам ако влязат в ЕС, каквито интереси претендират, че имат, какво ще правят с тоя хейт?!
101
2
 
6
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Има "македонско" малцинство и живот си живее. Защото ние не мразим братята си. Ние дори не мразим поробителя си. Пенди да каже кога последно в България е чул за посегателство над македонец в България и тогава да говори. Ако като не му хареса, нема помирише ЕС и това е, чиста работа
100
5
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
българското мнозинство в Македония е факт...
99
4
 
6
 
! Отговори
Северджанъм преди 1 месец
Ах,тези северно македонци продължават до си удрят главата в стената и това е.Ама когато си групав от толкова изостанала в развитието си държава,какво ти остава.