Пендаровски си знае неговата: Македонското малцинство в България е факт

Необходима конструктивност в двустранните отношения, отчитат от Скопие
Обновена: 7 мар 2024 21:20 | 7 мар 2024 21:09, Красимир Ангелов
152
Пендаровски си знае неговата: Македонското малцинство в България е факт
Снимка: БГНЕС

"Съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от Страсбург", заявиха от кабинета на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, цитирани от БГНЕС.

Позицията дойде, след като Министерството на външните работи на България извика македонския посланик в София Агнеса Руси по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на Република България.

Пендаровски е категоричен, че е необходима "конструктивност в двустранните отношения и решаване на откритите въпроси".

Още по темата
"Във връзка със съобщението на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество... Относно коментарите, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург", се казва в съобщението от кабинета му.

Реакцията на българското външно министерство беше предизвикана от коментарите на македонския президент, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да принуди България да промени Конституцията, за да включи македонското малцинство в страната, той ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

Последва реакция у нас. На 6 март МВнР категорично възрази срещу "опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания".

"България последователно поддържа конструктивен тон и се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония. Прави това с разбирането, че е необходимо осигуряването на конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи.

За съжаление е очевидно, че тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани.

За пореден път приканваме политическия елит в Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани", бе изразената позиция от нашето външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Северномакедонците не могат, ако не провокират България. Бих се срамувал, ако Северна Македония е моята родина. Това е бутафорна държава, пародия. Колко са жалки!
77
0
 
0
 
! Отговори
ШЕ преди 2 месеца
СЕ ОКОПАЕШ АМА НЕ ТУКА СИРИИСКИ БЕЖАНЦИ ЗАКЛАХА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ
76
0
 
0
 
! Отговори
УРО преди 2 месеца
ДИ НА ТЕБ СА ТИ СЛОЖИЛИ РОГА
75
0
 
0
 
! Отговори
САМО преди 2 месеца
ЧЕ ТОЗИ ПРОЦЕС Е НАПЪЛНО ИЗМИСЛЕН И ТРЯБВА НАНОВО ДА БЪДЕ ПРЕДИЗВИКАН ЗА ДА ИМА КАКТО ФАШИСТИ ТАКА И ТЕХНИТЕ ***
74
0
 
5
 
! Отговори
Как мислите преди 2 месеца
Може ли грамофонна плоча да се презапише ? Тя винаги си свири едно и също... та и тоя !
73
0
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
Агнеса Руси се казва македонската посланичка? Ми тя значи е албанка? Браво ,албанци, само така! Полека лека превземайте Македония.
72
1
 
10
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
...Пендо, ще се цункате с Кремъл и ще си пускате езици с Вучич! Забравете за Европа! Не сте за там! Прекалено много ви държат на къса верижка , и за никъде не сте! Въобразихте си, че светът се върти около вас, и накрая се оказа, че никой не се интересува от вас! Но явно това ви харесва! И никой няма да допусне цялата тази ваша сигания да я пренесете и в Брюксел! Останете си щастливи и самодоволни в ония бутафорен Дисниленд, в който само вие си вервате!
71
1
 
3
 
! Отговори
Стойчо преди 2 месеца
Македонско малцинство има във всяка държава от северни до южня полюс .Пендаровск да ни се оглежда у нас ,да търси в Гърция.Ама оттам може да поискат името Македония да не присъства в името на тая държава Та накрая да не стане Северна държава...
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пендеровски - Пендерунгер..... Как можете парчето КОЖА.... което по рождение е ВЛЮБЕНО във формата на ФOЛOCА.... да го режете и да го фърляте на ПСЕТАТА.... А в Москва да виси с обрязана глава като статуя висяща по средата на Златния дворец на който Путин всеки ден му се кланя и моли?
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФОРМИТЕ....НЕЗЕМНИТЕ .... Пендеровски - Пендерунгер ... Запомни и го предай на безкожните... Всяко съоръчение на Земята.... всяка линия начертана на Хартия... написана Дума, или Буква нарушават пространството на физическия Вакум и той реагира на това със създаване на торсионни полета (ефект на формата) ... Имай ... Пендерунгер на в предвид, че веществото винаги има торсионно поле... в което понякога се влюбва....
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 65 Анонимен. Стихотворението е написано малко след освобождението на македонския край - октомври 1912 г. В нашия край се говори на македонски диалект, част от българската лексика. Няма човек, който да каже, че по народност е македонец. Всички са българи от българската област Македония. Така както Тракия, Мизия, Добруджа.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека, дъбрава, езеро, река, рид, планина ще викат с глас през всички времена: "Тук българи са, българи от памтивека!"
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че тоз грях смъртен прошка там не знай: влече позор, побой затвор, изгнанъе - невидени при прежните тирани - Скрий, че си българин в най-българския край, че си потомък Самуилов, на Атонский Паисий внук, скрий на коя си майка син, на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин, и езерата и горите македонски! Не споменувай Лозеград, Люлебургас, ни Булаир ужасни. Ти ни разбудил подозрения опасни, че на героите техни може да си брат.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изклесък...
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам кой го отрича това, но не разбриаме, защо отричате българите в Македония и защо ги пребивате ...
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Па ща си ти?" - такъв въпрос задава във твоя дом безочлив чужденец. "Па ща си ти?" - с такваз псувня смущава душата ти неканен пришълец. "Па ща си ти?" - тъй питане навред - при Дринц, при Шар, при Вардар, Преспа драга о, българино, сърбим ти полага и чака с начумерен лик ответ. Но ти пази се, прав ответ не давай. Кажи се португалец кюрд, сириец, лапонец, цингурел, индиец - но българин се само не признавай.
62
0
 
4
 
! Отговори
Па ща си ти преди 2 месеца
До Анонимен Ами и на български си е същото .
61
1
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 2 месеца
До Анонимен,, Гаранция Франция ,, гарантирано от ГЕРБ-СДС,ПП ,ДПС . Признаха език ,история и както е тръгнало ,скоро ще признаят и малцинство .А как се пенеха ,особено Толупа от Банкя ...гаранция Франция ...гаранция Франция ..Сега им сърбайте попарата .
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Фют "Спешно се търси преводач от македонски на бългасрки език :)))" Отговор: Знаеш ли, че като се изкъпе един македонец се получава, чист българин? "Па ща си ти?", На български означава "Какъв си ти?". Вазов написва това стихотворение през 1913г. след като сръбският престонаследник Александър I удря плесница на едно момичезнце в Македония, което на наглия му въпрос отговаря, че е българче. През 1934г. в Марсилия крал Александър I е ликвидиран от Владо Черноземски.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поставянето на условия пред македония работи единствено в полза на путин.