Eдна от новите кметици на Турция е родена в България

Общо 11 окръга са спечелени от жени
1 апр 2024 18:30, Нели Христова
81
Eдна от новите кметици на Турция е родена в България
Снимка: БГНЕС

На вчерашните местни избори в Турция кметски постове в 11 окръга (от общо 81) са спечелени от жени, показват неокончателните резултати, цитирани от БТА. Агенцията отбелязва, че до неотдавна единствената жена-кмет на голяма община в южната ни съседка бе кметицата на Газиантеп - Фатма Шахин.

Според почти 100 процента от обработени бюлетини на местните избори на 31 март опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и нейните кандидати печелят за първи път от десетилетия.

Повечето от новите кметици са именно от НРП. На второ място са кметиците на прокюрдската партия ДЕМ, което се случва за пръв път в историята на Турция. Сред новоизбраните кметици е родената в България Мелек Мъзрак Субашъ от НРП, която спечели вота за кмет на град Биледжик.

Тя е родена в Разград, изселва се заедно със семейството си през 1989 г. в Турция. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Досега е била заместник-кмет на Биледжик.

За пръв път общината в пограничния град Одрин и общината в град Текирдаг ще се ръководят от жени.

В Одрин кметският пост бе спечелен от Филиз Генчан Акън от НРП в много оспорвана и критична надпревара с кандидатите на ПСР и на "Добра партия". В Текирдаг пък спечели Джандан Юджеер.

Фатма Шахин от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за трети път спечели поста кмет на Газиантеп.

Йозлем Черчиоглу от НРП с резултат над 50 на сто бе избрана за трети мандат за кмет на голямата община на град Айдън.

В град Ескишехир, който има славата на най-европейския град на Турция, кандидатката на НРП Айше Юнлю спечели пред опонента от ПСР Неби Хатипоглу, който е с изселнически корени от България.

В град Афйонхисар кметския пост спечели Бурджу Кьоксал от НРП, а в Агръ - Хазал Арас от ДЕМ. В Батман предимство има Гюлюстан Сьонюк също от ДЕМ, сочат неоконачателните резултати.

Жени са и новите кметове от ДЕМ на град Диарбекир - Айше Серра Буджак Кючюк, и на град Сиирт - София Алагаш.

Главният съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Мехмет Учум, заяви, че властите не планират провеждане на предсрочни общи избори преди края на мандата на Ердоган през 2028 г.

"Тези, които залагат на предсрочни избори въз основа на гласовете, получени на местните избори, не трябва да си губят времето. Турция ще провежда реформи във всички области в продължение на четири години, като няма да има предсрочни избори до 2028 г. Под ръководството на президента Ердоган Турция ще премине към нов етап. Никой не бива да се съмнява в това", написа Учум в акаунта си в социалната мрежа "Екс"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Балкани
Обратв Турция, опозицията води
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
9
 
5
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 седмици
Нас тва, кво нъ хйеве? Родена тука, но не с българско самосъзнание, сиреч въпросната не е българка. Вижте, аз съм свидетел гато те бягаха;))) Ами, никой не ги гонеше! Ако ги гонеше, някой немаше да могат да си земат нищо от покъщината, а те се изнасяха на автомобилни колони с покъщината си ! Те се смчтаха за турци и искаха България д астане отново част от Турция! И сега, го искат. Грешка е, че не прогонихме еничерските чеда след Освобождението!
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има един поток на културно влияние от централна Европа към Ориента. Тръгва от Германия минава през Австрия, България, Турция и някъде там в ориента (близкия изток) се разлива.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И сигурно гласува за правителството на България понеже е родена тук.
66
6
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 седмици
защо не пишете че докато е била зам.кмет на същия район се е замесила в подкупи и има повдигнати обвинения за корупция за насочване на обществени търгове към фирмата на мъжа си който притежава кейтринг фирма...балканския ген си казва думата...
65
5
 
1
 
! Отговори
Донебягалияпоистория преди 4 седмици
Колко са тези,, многобройни въстания"? Пък аз казвам, че мюсюлманите са вдигали повече?
64
12
 
5
 
! Отговори
ще я видим после! преди 4 седмици
Тази кадъна се прави на много важна. Но в Турция това не върви. Там петел пее, а не кокошка! Сигурно още утре мъжът й ще я накара да му измие краката или да сготви вечерята. Може да поиска да му изпере бельото на ръка. И ако не е послушна ще я шамароса здраво. Че била кметица, няма да играе никаква роля у дома.
63
2
 
10
 
! Отговори
Ганю преди 4 седмици
От радост че е родена в България започвам да играя маанета и да щракам с пръсти
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Къде си учил история Е то го е имало и въстанието на Ивайло и преди тези 500 години.
61
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
де чекайте да минат изборите, после ше приказваме
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 54 Че то траките са автохонен народ за Балканския полуостров.А Стара Велика България на Кубрат си е изцяло в Европа. Каква Азия те гони?
59
6
 
8
 
! Отговори
Къде си учил история преди 4 седмици
До 58. Анонимен. Може ли 500 години, съвместно да живееш с не братски народ? . . . . . Актуално повече золуми ни правят български политици, но и тях не броя за братя! А ти нр. 58 като историческа нула как би обяснил защо противно на твоето измислено твърдене е имало многобройни въстания през тези 500 г.? А забравих ти не може да знаеш, защото си бягал от часовете по история?
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Турция и България са формално ,,неутрални" те са макар и само с логистика съюзници на Райха! За съжаление не печелим, защото не мога да ги понасям тия руски ***! Само като им видя пияндурските рожи и полудявам!
57
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Може ли 500 години, съвместно да живееш с не братски народ?
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВСВ Турция е неутрална! Ех тази история! Като бягате от час!
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Айде да не спорим, ясно е че всички са руснаци!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Интересно ,че с Турция бяхме съюзници първата и втората световна война сега пак сме съюзници в нато.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До 50 Ами те българите претендират да са някакви си прабългари или траки, не руснаците... Кои са "азиатската орда"?
52
6
 
11
 
! Отговори
До 50 преди 4 седмици
Да, веднага-Русия е азиатска орда! Като история, развитие и култура! Всеки ден от 2 години стрелят с ракети по жилищни райони, знаят че убиват жени и деца и всеки ден го правят над 700 дена!?! Ще ме питаш ли пак какво е азиатска орда?
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Колко "много" жени кметици? От всичките им 50-60-70 региона са 3-4.Това прави около 5%.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен У рашград управлява турчин, а у Турция - българка.. Какво време е национал-социализмът!