Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум
Обновена: 3 май 2024 17:45 | 3 май 2024 17:31, Анисия Иванова
24

Инвеститор започва възстановяването на болницата в мъглижкото село Радунци. Лечебното заведение не функционира повече от 8 години, а за нуждата от него се заговори активно по време на Ковид пандемията.

Болницата в Радунци е създадена по искане на царица Йоанна. Строителството започнало през 1933 г. Мястото за построяването е избрано от лекари и учени, които след 20-месечно проучване установяват, че разположението на селото в Стара планина е подходящо за всякакви белодробни проблеми.

Потъналото в забрава от години лечебно заведение намери своя нов собственик на търг. Плановете на частния инвеститор са сградата да бъде разделена на болнична част и санаториум.

"Радунци отново ще се превърне в мястото, където хората ще се връщат, ще получават здравна помощ, долекуване. В един модерен европейски комплекс, който ще отговаря на всички изисквания", обеща инвеститорът Георги Керанов.

Предвижда се многомилионна инвестиция, като очакванията са болничните легла да бъдат над 350. Лечебното заведение ще предлага свободен достъп и ще работи със здравната каса. Ще бъде изградена и жилищна част за персонала.

"Държавата не помогна с абсолютно нищо тази инвестиция да се случи и в отсъствието на общинска болница в Мъглиж и на обновен филиал по спешна помощ, реконструирането и функционирането на този болничен комплекс ще бъде от изключително голямо социално значение", заяви пред Bulgaria ON AIR кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

Вече е започнало разчистване на терена и сградата. Предстои изготвянето на проект от български и чужди архитекти. Новият болничен комплекс трябва да е готов през 2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Страната
20,30 евро е средната цена за нощувка на къмпинг в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
Добре че кмета на Мъглиж доктор Гавазов е точен човек и кога започне нещо го прави до край! Колко идваха и лъгаха кмета и гражданите не ми се говори! Дано този път всичко да е наред!
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ИСУС ЧАКА С НЕТЪРПЕНИЕ ОТКРИВАНЕТО,ЧЕ ИМАЛ ПНЕВМОНИЯ...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жалки коментари,от жалки създания,почти сигурно е че дремят на държавна хранилка в пърдулките, а рушветчилък и мурафетчийство са им заниманията докато чакат пенсията на младини и торбата със заплатите. Безполезни твари,нищо не създали по време на жалкото си съществуване. На това място където е болницата в Радунци, въздухът е толкова наситен с кислород и йонизиран,че ако спите на палатки в двора й, вероятно някоя клетка в кухата милиционерска главица ще се съживи.
20
5
 
2
 
! Отговори
Дай Боже ! преди 2 седмици
До Анонимен Добро начало ,но ще бъде бледо копие на комплекса от социализма .
19
0
 
8
 
! Отговори
Индианец преди 2 седмици
До 18. Няма нужда от трамвай. Има си влак. Железопътната линия свързваща Северна и Южна България минава през това село.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха хаа!Това ако стане болница,аз ставам трамвай до нея.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много навременно. Някога е било санаториум за болни от туберкулоза!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Болниците са много, затваряме държавни и общински. Търговските лиги отварят нови частни болници. Пак казваме, че болниците са много. Пак затваряме държавните и отваряме частни болници. Това е скритата приватизаця на болниците. Много ли са болниците, малко ли са?
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Болници има, частниците да инвестират в индустрията и да плащат данъци и заплати. Пак ще точат държавата и касата. Всички частници искат да вземат от държавата за бизнеса си, защото са некадърни за истински бизнес.
14
5
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Анонимен13 един вид, некой си е купил курортно селище на цената на земята ?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За тези, които не знаят. Навремето това не е било просто болница. Там е имало и жилищни блокове за лекарите и техните семейства, детска градина, поща, магазин... Това е било един голям комплекс в планината, в който да се лекуват болните, но и да може да живее персонала постоянно. Над 10 големи 4-5 етажни сгради, множество други по-малки. Ходил съм там на разходка и мащабите на комплекса поразяват. Радостно е че ще има нова живот за това място, макар и не в мащабите от преди години
12
2
 
12
 
! Отговори
мда преди 2 седмици
това е похвално , браво !
11
10
 
16
 
! Отговори
България е труп преди 2 седмици
България отдавна е умряла! В момента се разлага!
10
5
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До ИРЦ..а може и да вземат неколко десетки милиона евро по некоя програмка, ей така, за оборудване. в задунайски татарстан няма нищо случайно. още повече, че султана е във война и тия дронове пари струват.
9
13
 
8
 
! Отговори
ИРЦ преди 2 седмици
До ICQ сметката е ясна, ше я белосат с фасадна боя, ше турат ламби и сот и ше изтеглат едни сто милиона кредит срещу "работеща белодробна болница" залог. после ще се почне чупене на пръсти и "държавата е виновна". въпроса в случая е коя е първата банка дето ще глътне вода типично по деветдесетарски, и то като гледам как вървят нещата тва е по-скоро дилема.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 6 емиграция
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние имаме 300 болници а ни трябват 150 ..Няма кой да работи в тях ,но отваряме нови!!Стига с тоя булшит !!!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите имат най-много училища, университети и болници, а са най-сакати в главата най болни. Как се получава този парадокс?
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоест млади хора ше отидат да бачкат в изоставено село ??
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква е тази пр0ст0тия ,това е село с 38 човека население.За кого ги отваряме тия болници под път и над път ???И във Варна има белодробна болница която е фалирала и персонала е без заплати .С най много болници сме на глава от населението в ЕС и отваряме нови болници без да има кой да работи в тях !!!До кога с тази пр0ст0тия ???