Главата на Македонската църква си присвои Самуил

"Някои" крадели от православието на светата македонска земя
2 май 2024 16:50, Стела Стоянова
99
Главата на Македонската църква си присвои Самуил
Снимка БГНЕС, архив

Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, си присвои българския цар Самуил и оправда жестоките репресии срещу македонските българи в своето Великденско послание, предаде БГНЕС от Скопие.

„С какво право все още някои се опитват да ни отрекат историята и традицията, езика и вярата, когато цялата македонска почва е напоявана с просветните дела на македонските църковни просветители, с упоритостта на всички наши родозащитници, с кръвта на нашите безброй мъченици и с вярата на множеството изповедници и поборници за запазване на Православието на тази свята македонска земя!? …“, се казва в документа, който е разпространен от МИА.

Архиепископ Стефан заявява, че това лято ще се отбележат важни дати от „богатото и славно минало“ на РСМ.

„Сред тях първо ще си спомним битката при Беласица от 1014 г., която всъщност е неразривно свързана с изграждането и съхраняването на нашата вековна историческа различност, както и ще припомним забележителните решения от Първото заседание на АСНОМ, проведено в манастира „Свети Прохор Пчински“, през 1944 г.“, твърди архиепископът.

В цялата световна историография цар Самуил е признат за български владетел. Може би едно от най-добрите изследвания в тази посока е дело на сръбския историк Сърджан Пириватрич. Цар Самуил е смятан за български цар и от неговите съвременници и врагове, включително византийския историк Йоан Скилица и император Василий II Българоубиец, който счита завладяването на Българското царство за свое най-голямо постижение. Българският характер на държавата на Самуил и неговите наследници се потвърждава от прочутия Битолски надпис на цар Иван Владислав, която до ден-днешен се укрива от македонските власти.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Балкани
Изборите в РСМ: Какво ще дума Силяновска на Радев?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
8
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 седмици
Радев и Борисов са за трепане, че вместо да ритата сърбите, откъдето се командва всичко, се хвърлиха да натискат македонците. А на сърбите се мазнят, защото така им нареждат от Москва.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
62 конфликта с завършва с подписване на Охридското споразумение. Подписва го американеца Джеймс Пардю който е посланник тук. Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за увеличаване на правата на етническите албанци. Договорът предвижда и промяна в официалните езици в страната - албанският става официален с македонският. За български на американеца не му дреме. Все пак САЩ са въоръжили теористи - АОК
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
62 албанците ги превзеха защото американците въоръжиха албанците и те нахлуха там. Водеше се въоръжен конфликт, американците искаха да пратят и шиптъри тук но Костов който с лекота ги пусна в македония вподледствие отказа за тук. И се почна извиването на ръце. Чрез Ахмед Доган който игра "етническата карта" и заплаши че ако не ги пуснели щял да прави второ косово тук. Така американците "легитимираха" ДПС. След това Костов падна и домъкнаха "царя". И се почна с опорките, смяна на чипа и прочее.
56
0
 
3
 
! Отговори
Е той преди 4 седмици
Тоя като нищо може да опита и Христос да си присвои !
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 53, то и ти си първо поколение македонец, измислена държава с измислен от сърбите народ. Сърбите са втълпили на македонските българи, че са македонци и те са повярвали. Така става с нациите, които нямат историческа памет, всякакви хитреци могат да се гъбаркат с тях, както хитрите сърби. Те от хитрост са на този хал - албанците ги превзеха. Хитрата сврака с двата крака.
54
0
 
16
 
! Отговори
Исто Риков преди 4 седмици
Преди дни НАСА официално съобщи, че откритата на Марс вода е от Охридското езеро
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 53 Няма как да е бил македонски цар защото тогава македония не е съществувала като държава.
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За пореден път стават за смях тези. Държава не се гради с чужда история било то българската или гръцката, а се гради от начало. Все едно сега американците да претендират за английската история, само че разликата е че американци и британци са воювали помежду си. Сърбите още не схващат че албанците ще станат мнозинство в РСМ и това ще им утежни още повече положението.
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Македония на три океана ! Тия от ден на ден стават все по-изкукали.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
МенНякой може ли да каже дали се намира един нормален индивид?;
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия нямат спиране. Сърбите така им промиха мозъците, че и за ескимоси ще се припознаят. Бабите и дядовците им които умираха заради това че са българи сега сигурно се въртят в гробовете ...
48
0
 
22
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 седмици
До Анонимен 53 Ей македонски клоун знаеш ли, че цървулите на дядо ми са по стари от измислената ти държава?
47
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цар Самуил е македонски цар!Това е доказано!Стига сте крали чужди истории!Всичко ви е измислено и натъкмено!Обявихте се за богове,асимилирвате малцинствата!Спрете се най сетне!Не виждате ли,че никой наоколо не иска да е част от вашата д...олна измислена нация!Да живее Македония!
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това са българските украинци - също толкова глупави и нагли. Вчера се появиха на картата днес крадат история от всички наоколо.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И макетата ги мъчат комунисти. Явно е по роднинска линия.
44
1
 
28
 
! Отговори
Кметът преди 4 седмици
Цезар също е маке,защото веднъж минал през тази територия и пуснал една вода в Охридското езеро уахахаха.
43
31
 
5
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
"Цар Самуил е смятан за български цар и от неговите съвременници и врагове, включително византийския историк Йоан Скилица и император Василий II ***, " Не зная от къде сте го преписали това, но вероятно не сте изучавали българска история, след като цар Самуил не е български цар, а просто е смятан за такъв.
42
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре, че цар Борис Трети през 30-те г. на миналия век приема и подпомага най- големия английски византолог Стивън Рънсиман! Така той пише историята на Първата Българска държава и Самуил е описан там подробно! Македонците само се излагат не могат да спрат да се излагат!
41
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щом столица на Самуил е била Скопие - значи е македонец :)))
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да взема и жена му Сара еврейката :)))