Главчев: РСМ да изпълнява договореностите

РСМ е член на НАТО, от което произтичат задължения
Обновена: 13 май 2024 08:48 | 13 май 2024 08:48, Елка Василева
16
Главчев: РСМ да изпълнява договореностите
Снимка: архив, БГНЕС

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. Това заявява премиерът Димитър Главчев в позиция, разпространена от пресслужбата на МС.

Още по темата
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, посочва министър-председателят.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година, заявява още Димитър Главчев.

Днес и президентът Румен Радев заяви позиция в абсолютно същия дух, като посочи също така, че преговорната рамка за Северна Македония, одобрена от Европейския съвет през 2022 г., няма да бъде променяна.

Новоизбраният президент на Северна Македония предизвика остра реакция и предупреждения от Гърция и Европейската комисия за европейския път на страната, след като вчера при полагането на клетва като държавен глава Гордана Силяновска-Давкова заяви, че ще зачита Конституцията и ще отстоява независимостта на "Македония", като употреби името на страната преди Преспанското споразумение с Гърция от 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Балкани
Правосъдният министър на РСМ: Клетвата на Силяновска е нищожна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Алекс.. 13...то и Путин трябваше да спазва договора с Украйна, ама вероломно я нападна. На комунист вяра да нямаш...взеха ни цялото имущество, уж щеше да ни строят комунизъм, а то техните деца сега си купиха имоти и живеят в Лондон, Виена и Берлин...
13
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Добре е,че и Президентът ,и Премиерът заемат ясната позиция ,че договорите трябва да се спазват.Благодарение на Про100то макетата си въобразиха,че могат да си разиграват коня,както пожелаят.Сега нещата си идват на мястото и става ясно,че България е член на ЕС,а не обратното.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може ли най-накрая РСМ да обяви колко граждани на Гърция и България са получили РСМ гражданство? Говорят за малцинства у нас, а ние не знаем колко са? Та има ли българи които искат да станат РСМ граждани, или просто лъжат? Не съм чул да има, но непрестанно се говори че им мачкаме правата:
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
макетата са кукла на конци на Белград и оттам на Раша
10
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 1 седмица
То НАТО и най вече Гърция юристи нямат, та остана на РСМ сръбкинята да им свети по темата.
9
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Силяновска-Дафкова А! Да не стане така, че г-жата юрист, е открила някоя съвършенна глупост в онова Преспанско споразумение, която глупост прави наименованието "РСМ" недействително. Няма случайни грешки според мен! И ако това е така, НАТО е присъединило ... нещо като член на НАТО. От много бързане ... Ще видим, няма за къде да бързаме!
8
0
 
13
 
! Отговори
Силяновска-Дафкова преди 1 седмица
До Анонимен 5......Се заклева пред КОНСТИТУЦИЯТА! Не пред Спиро, Ване, Гане , или пред посетителите на някоя Скопска пивница! А в Конституцията страната фигурира с наименованието СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ! По-лошото е, че госпожата е юрист(или твърди, че е такава) и би трябвало да знае тези неща! Което е още по-зле защото означава, че е направила този дипломатически гаф не неволно, а УМИШЛЕНО!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напротив, конституционното име на страната преди Преспанският договор беше Република Македония. Използвайки само "Македония" Силяноска-Дафкоска отравя териториални претенции към цялата географска област Македония, която в по-голямата си част е извън Република Северна Македония
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бабата Давкова е юрист и знае много добре, че това, което сътвори на заклеването е ОГРОМНА ПРОВОКАЦИЯ КЪМ ГЪРЦИЯ, БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ- НЯМА ДА БЪДАТ ПРИЕТИ- НА ТЯХ ИМ ОТИВА БАЩИЦАТА ПУТИН- УСПЕХ БРАТЯ В РУСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ И ДАНО СПЕЧЕЛИТЕ НЯКОЯ РУБЛА В РАШИСТАН ДА ПОМОГНЕТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА СИ- ЗА 2023Г РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ СА ИЗПРАТИЛИ В БГ НАД 3 МИЛИАРДА ЛЕВА ....
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не, не...Какви са тези ваши договорености? Всичко е против българския народ.
4
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз ли не си спомням, или наистина не съм срещала словосъчетанието "северномакедонски гражданин"? Срещала съм "македноски гражданин", "гражданин на РСМ", ама така както е в "договореностите", не съм. А президентшата пред кого се заклева? Пред НАТО, ЕС, Гърция, или пред македонските граждани? А колко "граждани на РСМ", живеят в "южна Македония", демек Гърция? Изкуствено създадените наименования, пораждат едни такива изкуствено създадени проблеми в иначе така единните съюзи.
3
1
 
6
 
! Отговори
Главанак преди 1 седмица
Защо повтаряш президента? Кажи нещо свое?Какво ни донесе от Атон?
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо Кирил Петков вдигна ветото над РСМ?
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя па , маке те не бръсне за слива бе , където е донекъде право .