Мубарак трябвало да остане, за да направлява прехода

Мнението е на специалния пратеник на САЩ за Египет
Обновена: 5 фев 2011 21:11 | 5 фев 2011 21:10,
91
Мубарак трябвало да остане, за да направлява прехода
Армията все пак убеди демонстрантите на пл. Тахрир да освободят платната за движение. Снимка: БТА

Специалният пратеник на САЩ за Египет заяви, че президентът Хосни Мубарак трябва да остане на власт засега, за да направлява необходимите за политическия преход промени.

„Трябва да бъде постигнат национален консенсус около предварителните условия за следващата стъпка напред. Президентът трябва да остане на поста си, за да направлява тези промени“, заяви Франк Уизнър пред конференцията по проблемите на сигурността в Мюнхен.

Изявлението противоречи на досегашните апели на САЩ за промени в страната. По-рано президентът Барак Обама призова Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на своя народ и да вземе правилното решение за бъдещето на Египет.

Днес ръководството на управляващата националнодемократична партия в северноафриканската страна подаде оставка. Оттегли се включително синът на държавния глава – Гамал Мубарак.

Още по темата

Първоначално телевизия Ал Арабия съобщи, че президентът Хосни Мубарак също е подал оставка като председател на партията, но по късно информацията бе опровергана.

Държавната египетска телевизия съобщи, че Мубарак е решил да извърши промени в ръководството на партията, с което бяха отстранени някои от най-старите й представители.

Същевременно протестите на площад Тахрир в Кайро продължават вече 12-и ден. Хората настояват за незабавната оставка на Хосни Мубарак, който обяви, че няма да се кандидатира за президент наесен.

Хилядите демонстранти днес попречиха на танковете да се изтеглят от площада заради опасността от нови сблъсъци с привърженици на президента.

Египетски военен командир се обърна към лагеруващите на площада, в опит да ги убеди да спрат протеста, който блокира икономическия живот в столицата.

„Всички вие имате право да изразявате мнението си, но моля ви, спасете това, което е останало от Египет. Погледнете около себе си“, призова генерал Хасан ал Роуини, цитиран от Ройтерс.

Работната седмица в Египет започва от утре, когато банките трябва да отворят отново. Египетската фондова борса обаче ще остане затворена и все още не е ясно кога търговията ще бъде възобновена.

Борсата е затворена от 31 януари заради политическите безредици. През последната седмица от работата й водещият индекс EGX30 се понижи със 17%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 89 Али химбомбата -- али тази химбомба си я наври в дивия , сложи си чалмата и директно на тръстиката ,та да може като резнат кафата да си по интересен от другите ***
87
2
 
2
 
! Отговори
Али-Химбомбата преди 13 години
Ай сиктир бе хамериканци! Мубарак - екзекуция. После Шариат, и Алах Акбар! Напред към единнен Ислямски Свят.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това е щото египет са единствените сигурни съюзници на израел и за това САЩ ги подкрепя то е ясно хах ина4е многи боли ВСЕКИ СИ ТЪРСИ ИНТЕРЕСИТЕ !!!
85
0
 
5
 
! Отговори
85 преди 13 години
tolkova sa ni oslepili che nemojem da vidim istinataq ..koy kakiv e..ne mojem da razlichim..chto li.?samo chetem novinite. DALI E ISTINA ILI LIJA???????? VSEKI TRABVA DA SE PITA .KAK VA E ISTINATA?YA DASE POROVYA MALKO VKNIGITE ILI OPREDELEN NAROD KAKVA E ISTINATA DA CHUYA OT TYAH.AMA NANAS NI E BLIZKA BUTILKATA,, NE KNIGITE ,,,, VINAGI IMAME MNENIYE ZA VSICHKO
84
0
 
4
 
! Отговори
swordfish преди 13 години
NYAMA NARO NA EGIPET...IMA ARABI,JIVEE6TI NA RAZNI OKUPIRANI MESTA!!!
83
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Някой замислял ли се е ,защо евреите предпочитат народът на Египет да не е свободен и демократичен???
82
5
 
10
 
! Отговори
БАТЮ преди 13 години
Що не се разберер,че в момента мюсюлманската общност като цяло е по-опасна с терористичните си помисли и действия,от всички останали общности по свето !!...Не знам дали НИБИРУ ли им въздейства,но минаха всякакви граници ...И после имало верска дискриминация..Що няма терористи от последователите на Буда,Шива,юдеите,християните и каквито и други разни религии ами само от мюсюлманите са терористите..Няма целия свят да се съобразява с тях и особено ТЕРОРА който упражняват върху него!!! АМАН от тях
81
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Евреите сега се пекат на бавен огън сега!!!
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
днес в изрел се провежда конференция ес -изрел ,ха познайте дали на нея няма юдеите да почнат да извиват ръцете на европейските лидери да кихат мангизи за арабският свят ,че да се осмирят малко *** ,иначе лошо за безценния им ерец,а и разбира се и нашият служинаж начело с( красивата) цецка цачева е там да докаже верноподанничеството на управниците ни към ***.
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повече от 30 години Мубарак беше 'президентът Мубарак',избиран и преизбиран.Сега изведнъж управлението стана-'режима на Мубарак'.След година ще наричат управлението-.режимът на ДИКТАТОРА Мубарак'.Май нагазихме в нек'ви политико-лингвистични блата.
78
1
 
2
 
! Отговори
norm преди 13 години
Този излезе зле информиран,не знае какво стана при нас,след като комунистите останаха да направляват прехода.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЪЕДИНЕНИТЕ АФРИКАНСКИ ЩАТИ -ЖАЛКИ *** НА КРАДЛИВИТЕ *** ВЕЧЕ ,МАСКИТЕ ПАДНАХА И ЛЪСНА ИСТИНАТА ,А ТОЧНО ТЯ И ЩЕ НИ НАПРАВИ СВОБОДНИ
76
5
 
3
 
! Отговори
дядо преди 13 години
г-н Борисов няма компетенцията и политическата мисъл на Мохамед Носни Мубарак и никога няма да я достигне.Едно е да си гавазин и съвсем друго е да си Фараон!!Жалко е че и тази древна страна ще бъде опустошена от подбудители като САЩ и подобни нея сребролюбци.Египтяните са кротки хора,но точно при такива хора най-лесно се насажда омразата водеща към разруха на обществото
75
0
 
6
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
Кадафи няма да го бутнат с пръст.Нефтените концесии са разпределени,нали когато беше истерията около сестрите,англичани и хамериканци му се мазнеха и подновиха дипломатическите отношения с него.Кадафи отдавна не е терорист и сатрап за американските дипломати,а бизнес партньор и уважаван политик.
74
1
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Какво се случи на *тайната вечеря* ---- До вчера САЩ имаха едно мнение за Мубарак, днес то гласи друго ---- И още нещо - някои коментираха, че следващата фигура на шахматната дъска ще е Кадафи ---- Да, ама не - нишката на безредиците се измести в източна посока и Либия остана стабилна
73
0
 
5
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
Бъркали се били американците, ами ще се бъркат,най-малкото защото от там минава Суетцкия канал.
72
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Борисов се държи точно както Хосни Мубарак.Държавата се тресе от полицейщина и некомпетентно управление на ГЕРБ но не си отват и дърпат стараната към пропастта.Освен някой арабин от ъгъла да го вземе Бойко, да продава дюнери за нищо друго не става.Жалко че нямаме опозициа в България!
71
0
 
4
 
! Отговори
бай Ганьо преди 13 години
до 70 Че кой се съмнява в това?
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
че президентът Хосни Мубарак трябва да остане на власт засега, за да направлява необходимите за политическия преход промени........ и там ли има куфарчета с пари за направляване?
69
1
 
6
 
! Отговори
МЕРКАВА преди 13 години
56 сила номер1 в региона е Израел.