САЩ се обявиха за незабавни мерки срещу Либия

Белият дом не изключва и военни мерки срещу Джамахирията
25 фев 2011 09:25, Елка Василева
67
САЩ се обявиха за незабавни мерки срещу Либия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Президентът на САЩ Барак Обама пристъпи към интензивни консултации с лидерите на Великобритания, Франция и Италия за предприемане на незабавни мерки за прекратяване на кризата в Либия, съобщи Ройтерс.

Целта на Белия дом е да се постигне международен консенсус за действия срещу правителството на Муамар Кадафи, което Обама обвини в "жестоки репресии срещу собствения му народ".

На въпрос дали САЩ обмислят и военни мерки, говорителят на Белия дом Джей Карни отговорил, че "не се изключва нито една възможност".

Обама разговаря по телефона с британския премиер Дейвид Камерън, с френския президент Никола Саркози и с италианския премиер Силвио Берлускони, които според Ройтерс са сред малкото световни лидери, които са имали преки контакти с Кадафи.

Още по темата

Мерките, които могат да бъдат предприети, са строги действия от страна на Съвета за сигурност на ООН, в това число и санкции, подкрепа за призивите Либия да бъде отстранена като член на Съвета по човешките права на ООН и създаване и поддържане на зона, забранена за полети над Либия, за да се избегнат нападения на либийските ВВС срещу обекти извън контрола на режима в Триполи, пише БТА.

Евентуалните санкции могат да включват и отнемане на експортни лицензи на Либия, замразяване на либийски авоари, в това число на членовете на фамилията Кадафи. САЩ са обект на критики, че реагират много бавно и предпазливо на събитията в Либия, посочва Ройтерс.

Според редица наблюдатели обаче Вашингтон се стреми да не създава впечатление, че предприема едностранни действия в район, където по традиция гледат на САЩ със силно подозрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
13
 
! Отговори
pepo преди 13 години
1945-46 Китай, 1948-49 Гърция, 1950-53 Корея,Китай, 1954 Гватемала, 1958 Индонезия, 1959-61 Куба, 1960 Гватемала, 1964 Конго, 1965 Перу, 1964-73 Лаос, 1961-73 Виетнам, 1967-69 Гватемала, 1973 Чили, 1983 Гренада, 1983-84 Ливан1980sЕл Салвадор, 1980s Никарагуа, 1986Либия, 1987 Иран, 1989 Панама, 1991Ирак, 1993 Сомалия, 1998 Судан, 1998 Афганистан, 1999 Сърбия, 2001- Афганистан, 2003-Ирак, 2008-Южна Осетия.... Египет, Либия...Кратък списък на интервенциите на САЩ над независими държави.
45
1
 
6
 
! Отговори
Бай Симо преди 13 години
Пърл Харбър, Ирак, 11-ти септември...сегашното положение не ви ли напомня тези дати и места...
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак ли ще се месите ве скапани хамериканци! Спрете се малко аман от интригите ви!
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На една демокрация за какво и са толкова много оръжия?------------ Така е, оръжия трябват на страни-затвори като Русия и Китай.
42
4
 
16
 
! Отговори
вили преди 13 години
прав е 34 . защото САЩ е агресор N1 в света една мега имперска държава, която с машината си за масов терор НАТО сее смърт и омраза навсякъде по света. Защото военната доктрина на САЩ няма нищо общо с демокрация, човешки права и пр. Тя е зловеща антагонистична, истерична , крайно агресивна и зависима от военно промишения комплекс на САЩ, който бълва най-модерни и скъпи оръжия. На една демокрация за какво и са толкова много оръжия? За да всява страх и респект.Това е US демокрация и човешки права
41
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
до pepo-30 и другите като него: Е, това как "чичо ви Сам пак тихо товари танкерите, отмъквайки бъдещето, този път на египетските деца и техните поколения" направо ме разплака. Ето това се вика поет-комунист. За да не си хабя думите да обяснявам на ***, че САЩ са светци в сравнение например с СССР, днешна "Русия", Китай и пр., само да кажа, че Чили след Пиночет е процъфтяваща държава, а бъдещето на нашите деца го отмъкнаха съветските *** и българските им слуги като реро-30 по-долу.
40
7
 
13
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 34 и глупците, които са му писали плюсове:Ей, *** червени, американският крак е "минал" през цяла Западна Европа и Япония през световна война, за да не мине червеният ***, който стъпка нас. Сега, ***, там, където минаха американците, е градина, а тук, дето минаха съветите, е само плевели като вас.
39
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
До main_creator: Може ли да попитам, защо тоя "горд народ със смело сърце" 41 г. е управляван от Кадафи? САЩ може да "Освободят Либия от терора", но какво ще ги правят после (справка Ирак)? Моя позната, работила в Либия години, казваше, че либийците са най-дивото племе в арабския свят. Затова, единствено искам по-скоро да отстранят Кадафи, за да не расте цената на петрола, от която бедняци като нас умират, а коя *** ще дойде след Кадафи - да му мислят САЩ.
38
8
 
3
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Либийците са горд народ със смело сърце - няма да оставят ненаказана диктатурата и престъпленията на Кадафи срещу човечеството,свободното слово,отделни личности като мед.сестри, изпращането на терористи - трябваше по-рано ОНН и САЩ да пратят десант и мобилизират армията си за да освободят Либия от терора Очаквам скоро обръщение на американския президент и една хуманна мисия в Либия Този път заблужденията и манипулацийте на Кадафи не вървят и ще си получи според заслугите
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***
36
8
 
7
 
! Отговори
КИЛЪРА преди 13 години
САЩ да не се месят където не им е работата! Да пратят нашите власти българските миротворци да завземат ЛИБИЯ и да потече петрола и паричките към НАС българите!
35
6
 
4
 
! Отговори
@ преди 13 години
ЗАЩО МЪЛЧИ В; М, Р. О.ТЕЗИ ТЕРИТОРИЙИ НАВРЕМЕТО СА БИЛИ НАШИ А СЕГА ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ ХАМЕРИКАНЦИТЕ
34
12
 
32
 
! Отговори
... преди 13 години
САЩ ще се намесят единствено за да стане като в ирак да налапат петрола, те са като плевел където минат нишо не остава.
33
7
 
7
 
! Отговори
Absurde преди 13 години
САЩ да бомбардират затвора където лежаха сетрите ни и домовете на онези пазачи който ги изтезаваха.... :)
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
реро, няма начин да не товарят танкерите с руда, варовик, талк, азбест и олово. То това е толкова лесно и може да се прави толкова незабелязано, че със сигурност на ден товарят по хиляда и два-триста танкера. Аз чух даже, че успяват да направят по три курса в денонощие до Ню Йорк и Вашингтон. Обама лично ги посреща на пристанището и си отбелязва количествата в iPad.
31
3
 
3
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Аре нападайте ги тия,взимайте им петрола и свалете цената на литър поне с левче,а пртостолудието нека да си гради демокрацията през това време :)
30
5
 
11
 
! Отговори
pepo преди 13 години
На мене пък ми е много интересно какво става в Египет. Какво се случва в този момент със залежите на петрол, природен газ, желязна руда, фосвати, манган, варовик, гипс, талк, азбести, олово, цинк. Сега, когато страната няма правителство, дали си седят тихо и кротко??? Или чичо ви Сам пак тихо товари танкерите, отмъквайки бъдещето, този път на египетските деца и техните поколения.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До IvoryНе е църньо Бараката...20 години е енориаш в конгрегационна църква в Чикаго. Отрича се от пастора си. Но носи мюсюлманско име и се гордее с него при посещенията си в чужбина. В предизборната си кампания призовава християните да не обръщат внимание на този факт. Става президент с парите на юдеите. Е как може да наричаш такъв човек църньо? Не е, той е просто абсолютен ХАМЕЛЕОН. На такъв може да му се опреш само на онази му работа. А за доказателство, 34 милиарда долара на Кадафи са в американски банки. Ами Обама наистина ще задумка по Либия да приватизира паричките! Църньовците сме ние баламите дето им работим и се дупим на същите тия хамериканци, бедуини и джуди. А после бягаме, бягаааааме!
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никога не съм могъл да разбера по силата на какви права някакви безполезни типове, които живеят още във феодализма, имат права върху огромни природни богатства, които им позволяват да живеят без да работят? Те трябва да се трудят както европейците и американците. Този нефт те не са го садили, нито копали, нито поливали - просто по някаква случайност се е оказал под краката им.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"И като заплющи оня ми ти демокрация за има нема 3-4 дни ще оплющи демократично и човеколюбиво всичко живо на арабския полуостров."А бе глупендър, арабския полуостров се намира в Азия, а либия се намира в Африка.