Бан Ки Мун призова властите в Сирия да спрат да убиват цивилни

Сирийската опозиция апелира за бойкот на референдума
16 фев 2012 15:00, Елка Василева
16
Бан Ки Мун призова властите в Сирия да спрат да убиват цивилни
Бан ки Мун. Снимка: Reuters

Най-малко 14 души бяха убити при артилерийски обстрел на сирийските войски в Кафарнбуда, в провинция Хама, предаде Франс прес.

Убити са 10 дезертирали войници и четирима цивилни. В същата провинция дезертьори са убили четирима войници от редовната армия.

Междувременно сирийски военни части нападнаха тази сутрин Дераа в опит да смажат разбунтували се дезертьори в южния град, където преди 11 месеца избухнаха протестите срещу режима на президента Башар Асад. Това предаде Ройтерс, като се позова на местни жители и опозиционни активисти.

Експлозии и картечна стрелба отекват в няколко квартала на Дераа, където правителствените сили атакуват бойци на Свободната сирийска армия. Бунтовниците, които контролират въпросните райони, отвръщат на огъня.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун допусна днес възможността в Сирия да се извършват престъпления срещу човечеството, предаде Ройтерс.

"Ние ставаме свидетели на безразборен обстрел на квартали, болници, използвани като центрове за мъчения и на това как биват убивани и малтретирани деца на 10 години", аргументира се Бан Ки Мун. Той отбеляза, че това, което се случва в Сирия, "почти със сигурност са престъпления срещу човечеството".

Генералният секретар на ООН призова сирийските власти да спрат да убиват цивилни.

Бан Ки Мун заяви още, че спирането на кръвопролитията в Сирия и оказването на помощ на цивилните е по-спешно от произвеждането на обявения от президента Башар Асад референдум за нова конституция, предаде ДПА.

Референдумът може да е един от елементите в политическо споразумение за решаване на сирийската криза, но важното сега е сирийските власти първо да спрат да избиват собствения си народ, заяви Бан Ки Мун.

Друг приоритет е международните хуманитарни агенции да могат да достигнат сирийците, които се нуждаят от помощ. Имаме сериозен проблем с достъпа, отбеляза Бан Ки Мун.

Междувременно сирийската опозиция призова да се бойкотира референдумът за нова конституция на 26 февруари с аргумента, че новият текст е запазил духа на сегашния основен закон и дава твърде много правомощия на президента, предаде Франс прес.

Проектът за нова конституция "дава на президента абсолютни прерогативи и го издига в статут на абсолютен и вечен лидер" и за разлика от сегашната конституция не гарантира разделението на властите, заявяват Местните координационни комитети (МКК), които ръководят протестните прояви в страната.

"Режимът се подиграва с волята на сирийците, защото няма условия за произвеждане на референдум и този, който е изготвил проекта, не е легитимен", заявяват МКК, имайки предвид режима на Асад и продължаващите от 11 месеца репресии от държавните органи над антиправителствените протести.

Вчера Асад реши да организира на 26 февруари референдум за нова конституция, основана на плурализма, в която се премахва всяко позоваване на партията Баас, която управлява Сирия от близо 50 години, припомня БТА.

Краят на върховенството на партията Баас беше едно от основните искания на опозицията в началото на протестното движение в средата на март 2011 г. Сега обаче тя настоява Асад направо да напусне властта.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
рошкуль преди 12 години
на тоя жена му ,да не го е халосала с метлата по лицето,мушморок.
15
0
 
0
 
! Отговори
доктор-не боли преди 12 години
този ***,що не лапне марку4а.4е гледам май диша с акумолатор.
14
0
 
0
 
! Отговори
true преди 12 години
gord sam ot izkazvaniata na vsichki ot 1 do12.nema kakvo da dobavia, ima nadejda za nadejdata
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
OON edin instryment v liceto na amerika bla -bla.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(е)Бан ки Мун, продажен лицемер такъв ,защо не призовеш изрел да вземе да спре са избива палестиците на Западния бряг и Ивицата Газа ,където срещу младежи с (въоръжени ) с прашки изрелската армия използва срещу тях бойна авиация и този геноцид продължава с години ,та като се изявяваш като шеф на ООН докажи ,че си си такъв наистина ,а не чифутска изтривалка и марионетка, какъвто си всъщност
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** си хомяка. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун допусна днес възможността в Сирия да се извършват престъпления срещу човечеството - от страна на САЩ и другите *** демокрацииииииииииии!
10
0
 
5
 
! Отговори
princess преди 12 години
aide stiga s tazi "opozicq",daite dumata i na SYRIISKIQ NAROD,kraino vreme e da 4uete glasa na naroda... a ne na tozi Ban Maimun...
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шмотльо я се скрий. Не призовавай властите в Сирия, а призови властите в Сащ и Франция, и *** да спрат с престъпленията си на Сирийска земя
8
1
 
19
 
! Отговори
Ястреб6 преди 12 години
Ееее, осрахте се вече с тия "цивилни"! Ако тия наемни убийци от половината свят са цивилни, тогава китайската армия са фолклорна танцова трупа! Баси и мошениците!
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** USA
6
0
 
20
 
! Отговори
111 преди 12 години
УБИЙЦИ ВИКАТ УБИЙЦИ НА ЖЕРТВИТЕ СИ. ОРУЕЛ РЯПА ДА ЯДЕ!
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много фалшиво. Защо не призове опозицията да не избива цивилни. Защо не призове опозицията да не използва оръжие. Защо не призове Израел и САЩ да не се месят във вътрешните работи на Сирия и да изтеглят войските си. Жалка и продажна организация е ООН. Не случайно в Газа го замерваха с обувки.
4
0
 
22
 
! Отговори
нев преди 12 години
този защо не се изкаже относно заплахите на Израел кьм друга дьржава а се е захванал с бьтрешните работи на суверенни дьржави
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
американците живи жаби гълтат от яд че руснаците и китайците наложиха вето:))) и сега им е кофти че не могат спокойно да превърнат сирия в либия.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що бе само ООН и НАТО ли имат право да убиват?
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя човечец е толкова невзрачен че е видно че е абсолютна марионетка.