Сирийските сили вършват престъпления по нареждане от най-високо ниво

Анкетна комисия на ООН призова извършителите да бъдат съдени
23 фев 2012 16:27, Елка Василева
106
Сирийските сили вършват престъпления по нареждане от най-високо ниво
Танк на сирийската армия в квартал на Ербеен, близо до Дамаск. Снимка: Reuters

Сирийските сили са застрелвали невъоръжени жени и деца, обстрелвали са с артилерия жилищни квартали и са измъчвали ранени демонстранти в болници по нареждане на военни и държавни служители от най-високо ниво, е установила анкетна комисия на ООН, цитирана от Ройтерс.

Независимите разследващи призовават извършителите на тези престъпления срещу човечеството да бъдат изправени пред съд и казаха, че са изготвили поверителен списък с имена на командващи офицери и държавни служители, смятани за отговорни.

"Комисията получи достоверни и издържани доказателства, че командири от високо и средно ниво във въоръжените сили са наредили на своите подчинени да стрелят срещу невъоръжени протестиращи, да убиват войници, които отказват да се подчинят на заповедите, да арестуват лица безпричинно, да измъчват задържани и да атакуват жилищни квартали с безразборен танков и картечен обстрел", казват следователите в доклад до Съвета на ООН за човешките права.

Разследващата комисия, оглавявана от бразилеца Паулу Пинейро, е установила, че бунтовнически сили, водени от Свободната сирийска армия, също са извършвали престъпления като убийства и отвличания, макар и не в такива големи мащаби, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
3
 
! Отговори
КУУУУУУУ.... преди 12 години
Анкетна комисия на оон-да го дуууу... Еврейска дезинформация!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупости, повече от половината от това изказване е малоумно."убиват войници, които отказват да се подчинят на заповедите," - във военна обстановка това са дезертьори и се елиминират, да."да арестуват лица безпричинно" - това как да го разбирам, седи си човека, лоялен е на режима, не е замесен в терористични актове, и го арестуват? Аре стига ве."атакуват жилищни квартали с безразборен танков и картечен" - ами там има терористи с автомати и гранатомети. Справка - СНН.
101
2
 
4
 
! Отговори
пропаганда преди 12 години
"установила анкетна комисия на ООН, цитирана от Ройтерс""Комисията получи достоверни и издържани доказателства"Тия "достоверните" вече сме ги чели и за оръжията на Садам и за "хилядите убити" от Кадафи и за 11 септември на талибаните ...Ако има наивници да им вярват...
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този кръволок aSSaд ще надмине Саддам и Кадафи,взети заедно!Жалко е,че руснаци и китайци го крепят.Ама не се знае кога и на тях ще им писне.
99
5
 
4
 
! Отговори
Ф-1 преди 12 години
Защо никак не ме учудват тези зверства на главорезите на правителството!Същото беше и Ирак,Либия а преди 60-70 год.и в България.Всички тези убийци са обучавани на едно место: МОСКВА
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗНАЕМ ГИ ТЕЗИ (СИРИЙСКИ СИЛИ ЗА СИГУРНОСТ) ТЕ СА ВСЕ С ТАКИВА ИМЕНА КАТО МОШЕ,ИСАК,АВРАМ ДАВИД ,ВСЕ СА С ЕДНИ ГОЛЕМИ ГЪРБАВИ НОСОВЕ И КЛЕПНАЛИ УШИ И ДЖОМОЛЯТ НА ИВРИТ
97
2
 
3
 
! Отговори
OK преди 12 години
Izrael e darjavata Masha za trupane na kapitali na NIAKOI SVOI SAOTE4ESTVENITSI OT AMERIKANSKI PROIZXOD
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ООН мълчи за заловените и убити на сирийска територия чужди командоси. Френски, над 50 турски, английски, еврейски и катарски. Сирийските власти трябва да отговарят пред съда, за избиването на тези командоси. Как си позволяват. Все пак, ООН да каже какво правят чужди военни на сирийска територия. На *** език, това се нарича агресия. Обикновено виновен е агресора, а не нападнатия. Както в случая трябва да бъдем убедени. И що за опозиция имаме, като основно е съставена от чужди военни. Странно.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
samo taka ,taka triabvashe i v balgaria na vremeto ne sega da mizerstvat xorata s pia amerikanski podlogi koito predadoxa balgaria izmenicite ,to koleloto se varti niama da vi se razmine mrasna kapitalisticheska zgam eksploatatorska na vajeto i v trapa.
94
19
 
4
 
! Отговори
Мики преди 12 години
Сирийците силно желаят да се изтеглят руските и ирански военни сили, които оказват помощ на режима.Руснаците *** няма да пуснат Сирия, докато не я унищожат.Защо световната общественост мълчи...
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Информацията за уж случващото се в Сирия винаги има един източник, дето им казват опозиция. Беше някакъв комитет. Зад който стои само един човек в Лондон.
92
3
 
17
 
! Отговори
Среден пръ! преди 12 години
Престъпления се извършват от слугите на сащ-терористите от ал-гайда! А защо всяка информация за Сирия идва от лъжците от Руйтерс? Едно време от ТАСС,сега от новите дезинформатори-фалшификатори!
91
16
 
2
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Това е комунистическата демокрация! И ние бяхме "освободени" 44 год. от СССР,и много добре знаем колко "добре " се живее под ботуша на Москва. И в БГ преди 65 год. така избиваха народа,както сега в Сирия.Но,все по малко народи искат "братската " помощ на руснаците!
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
че то думата Демокрация отдавна си стана синоним на нацизма , Демокрация=чист вид Фашизъм , и да не забравяме че лицето е САЩ,примесено с една смес от държави в терориристична организация наричаща се НАТО и *** им пази ционистистка държава Израел
89
4
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Напротив Нинче , знам много добре че и двете америки са деца на Европа , Австралия също, явно си дошла на работа днес в послоството
88
0
 
0
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Какво правят?
87
2
 
8
 
! Отговори
Нина до 83 преди 12 години
И не забравяй четките към САЩ..и съюзниците така с географията ги обиждаш..некадърник.
86
1
 
10
 
! Отговори
Нина до 83 преди 12 години
И едни, който се мисли за европеец без да знае какво е точно..реално и косоварите, които се занимават с наркотрафик са европейци...е и ? Израел като не е в Европа какво или САЩ..искаш да ми кажеш, че си нещо повече ли...лелее...тук направо е забавно..ха..ха..
85
2
 
7
 
! Отговори
Нина преди 12 години
До 85 Да но въпросът е, че в *** вече няма много нормални отдавна...ха..хаа..
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой нормален човек не вярва на медийната пропаганда.Но на управниците не им пука, те първо заробиха населението със заеми и сега си правят каквото си искат.