Сирийските сили вършват престъпления по нареждане от най-високо ниво

Анкетна комисия на ООН призова извършителите да бъдат съдени
23 фев 2012 16:27, Елка Василева
106
Сирийските сили вършват престъпления по нареждане от най-високо ниво
Танк на сирийската армия в квартал на Ербеен, близо до Дамаск. Снимка: Reuters

Сирийските сили са застрелвали невъоръжени жени и деца, обстрелвали са с артилерия жилищни квартали и са измъчвали ранени демонстранти в болници по нареждане на военни и държавни служители от най-високо ниво, е установила анкетна комисия на ООН, цитирана от Ройтерс.

Независимите разследващи призовават извършителите на тези престъпления срещу човечеството да бъдат изправени пред съд и казаха, че са изготвили поверителен списък с имена на командващи офицери и държавни служители, смятани за отговорни.

"Комисията получи достоверни и издържани доказателства, че командири от високо и средно ниво във въоръжените сили са наредили на своите подчинени да стрелят срещу невъоръжени протестиращи, да убиват войници, които отказват да се подчинят на заповедите, да арестуват лица безпричинно, да измъчват задържани и да атакуват жилищни квартали с безразборен танков и картечен обстрел", казват следователите в доклад до Съвета на ООН за човешките права.

Разследващата комисия, оглавявана от бразилеца Паулу Пинейро, е установила, че бунтовнически сили, водени от Свободната сирийска армия, също са извършвали престъпления като убийства и отвличания, макар и не в такива големи мащаби, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престъпления се вършат и то много, ама не от сирийския президент, а от тия дето го обвиняват. Направете хронология кой всяка година започва по една война и то не на своя земя, а на хиляди километри от собствената им държава. Докога ще се търпи тази гавра и това безумие
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Принцес думата демокрация е с древногръцки произход , възникнала е някъде около преди 2500 години , благодарение на нея ние европейците се отличаваме от всички останали континенти и благодарение на нея човечеството днес е по хуманно от когато и да е било , не мога да те разбера , честно опитвам се но не мога да те разбера , какво точно искаш.
81
5
 
18
 
! Отговори
Принцеса Самира преди 12 години
Да, да..80...много разумен човек сте Вие.Аз мисля, че ще дойде време, когато всички престъпления ще излязат наяве и думата "демокрация" ще стане *** ..нещо като "нацизъм" или "фашизъм"..
80
2
 
11
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
да си чувал нещо за автопилот ? ,това си чист кърват театър по американски
79
4
 
25
 
! Отговори
само лъжи до 79 преди 12 години
това беше предтекст ,ужким Ирак има химическо и ядрено оръжие и така , каква стана минаха 10 години и петролът на Ирак се иточи с пълни темпове ,така стана и с Либия , така искат и с Иран да направят но тази намя да мине .искат да пречупят Сирия защото Сирия пази гърба на Иран а и двете държави са съюзници . целта е иранския петрол с който америка да може малко да живне и да паразитара както го е правила досега .
78
5
 
14
 
! Отговори
Принцеса Самира преди 12 години
Браво 77, а за да изглеждат нещата още по-зловещи решиха, че Ирак притежавал ядрено оръжие...пълни лъжи...съсипаха хубаната страна и това си е то.
77
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 77 остава и да ми извадиш документ ,с който Джордж Буш младши иска да се впише сред плеядата американски президенти , бащи на нацията както се казва с това ,че е наредил или през него някой представяш ли си е наредил да се извърши такъв широкомащабен атентат на територията на Америка , извинявай къде е логиката , тогава те бяха с излишък в бюфжета сега са на минус 15трл. да оставиме моралната страна , нали уж си правят сметките , не съм чувал за камикадзе американци оъ където и да произлизат.
76
1
 
7
 
! Отговори
само лъжи до 75 преди 12 години
това не знам ,но и това е възможно като погледнеш кого слушаш и кой как ти говори .пък и въздушния поток доста се контролира не как то на нас ни се струва ,а ето хоп и четири самолета са отвлечени от терористи ,това да не е фантастичен филм . целта е била да се настроят американците срещу Афганистан и Ирак , при едните има мак а при другите петрол . това е то такъв е живота !
75
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 68 наистина сърбия се демократизира , но тя не е мюсулманска страна , ало
74
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
до 74 сигурен съм че за теб 11/09 е работа на цру опровергай ме
73
2
 
11
 
! Отговори
само лъжи преди 12 години
не мога да разбера едно ,Башар Асад убивал цивилни ,Башар Асад убивал деца и дени ,Башар Асад убивал журналисти и кой ли още не и бла бла бла , ами дайте факти бе хамерикаско ционистки *** ,дайте репортажи и снимки ха ха ха , май не им стиска защото няма какво да предоставят
72
4
 
10
 
! Отговори
неразбрал преди 12 години
Тва "най- високо ниво" да не е Белия Дом? Щот от него по- високо нема?
71
12
 
3
 
! Отговори
Позор!!! преди 12 години
*** продават оръжие на Башад и после им се привиждат тежко въоръжени жени и деца !
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на снимката е Т 72 ,бой по хамериканските *** ,шпиони и зап провокатори !
69
4
 
18
 
! Отговори
стига лъжи преди 12 години
ами защо не пишат за 50 те заловени турски шпиони в Сирия ами пишат все за уж лошият Башар Асад който убива жени и деца ?! то ако беше така всичките да бяха против Асад ама ето го сирииския народ вижда ,лъжите не минават .
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно "Приятелите на Сирия" са готови за военна интервенция под формата на "безполетна зона" или нешо подобно щом пропагандната машина е пусната на пълни обороти. Ей и при Милен Цветков бяха двама ридещи за сирийския народ и изкарващи Хитлер, Сталин,Кадафи свтци в сравнение с Асад
67
2
 
13
 
! Отговори
fena sikerim до 65 преди 12 години
Ами сърбите нали ги демократизирахме. Защо се оттеглихме от Ирак? Да се върнем пак да ги "демократизираме" отново хем американските войничета ще има кого да изнасилват пак докато "умиротворяват"...ама нали петрола е вече наш да се избиват кво ни пука...ред е на башарчо.Ако демократизираме сирия израелската авиация няма да се налага да зарежда във въздуха изтребителите когато бомбардира Иран.Да ви е.а "демокрацията" манипулатори и лъжци
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 66 имат си достатъчно бъди спокоен , Русия си няма друга база и в това е проблема
65
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ООН под диктата на САЩ търси друго петролно място, подходящо за демократизиране
64
20
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
ООн си е на мястото но заради ветото на Русия и Китай агонията на един режим тероризриащ собствения си народ продължава , значи на новните от Ирак вярваш въпреки че там се трепят сунити и шийти нещо като сърби и хървати ,а на тези от Сирия не, така ли