Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия

Русия изпрати в района "десантен юмрук", пишат руски издания
Обновена: 27 юли 2012 15:10 | 27 юли 2012 08:46, Елка Василева
483
Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия
Край бреговете на Сирия е пристигнала вече руска морска пехота. Снимка: архив, Reuters

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.

Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан. Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море. На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка (. . .), набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20 на сто, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование. . . Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
6
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Борбата с тероризма е много деликатна работа!!! Ако всички терористи бяха в планините ,лесна работа ,щяха да ги избият за броени дни!Но лошото е ,че терористите в повечето случаи се скриват сред цивилното население и така се връзват ръцете на армията ,не всички терористи са картотекирани и не може да се предприемат мерки като арести и пр.!!!Но както се казва във всяко лошо нещо има и нещо добро, поне докато има няколко терористи в планината ,турската армия поддържа рутината си ,нещо като спаринг
270
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нещата са подготвени пак от великите сили като сащ,русия, франция ,англия и техните марионетки защото те не искат една икономическа мощ като турция в този район освен израел тя им завладя и икономическите райони и винаги преставлявала за плановете им.
269
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кюрдите рано или късно ще имат собствена държава, а турците нека си дрънкат оръжие.
268
3
 
12
 
! Отговори
азз преди 11 години
ей,тук в едно градче,в франция,цел ден прелитат истребители!!тез дето са били кашаици,помните ли личните аптечки?има ше една пластмасова кутийка!да не се налага да ядем противолъчеви таблетки!:-))))нещо ми намирисва на тонове тринитротулоул и производните му...молете се всичко да мине метър и дипломатически!инак,ще видим трето слънце посред бял ден!мамицата им еврейска,крайно ислямо фанатична!!!ако знаех с една година по-рано,да си бях взел боевата готовност!сега *** ще се лекуват с нея!и дано няма сбор на наборите!!!хич не ми се защитава ***!!аре,наздраве!
267
7
 
13
 
! Отговори
малко стопинг преди 11 години
Мемо, Турците първо да си изяснят как бе свален самолета, без снаряд, без ракета. Цял, целеничък с двамата пилоти вътре. за тая работа, Ердоган бе в Москва, да пита Путин, дали са давали на Сирия някакво ново оръжие. Към журналиста: Истината е, че самия Асад доброволно изведе чиновниците си от Кюрдката част, съгласувано със самите Кюрди, а не че са били принудени. Това е реалната информация. Турция не трябва да си създава проблеми - бежанците се бунтуват срещу власта, Кюрдите правят автономия.
266
1
 
0
 
! Отговори
do 217 преди 11 години
a nie ste stoim s kr1st v raka, mnogo filmi si gledal mendeleev .....!
265
1
 
2
 
! Отговори
АМБ преди 11 години
Създаването на нова държава крие определени рискове от военни и политически катаклизми.(справка Израел,Македония,Грузия и др.)Явно конфликта не ще бъде решен дипломатически.Ако Асад сдаде властта ще изникнат нови кръгове със своите интереси,които едва ли ще съвпаднат с интересите на другите държавизатова е и този натиск и перчене от великите сили.Другият вариант е воеена намеса и поставяне на удобно правителство за САЩЕС и Израел,или за Русия,Китай и др.Но времето ще покаже.
264
1
 
9
 
! Отговори
АМБ преди 11 години
Интереса клати феса-казали мъдреците,а в близкия изток интересите са много и бсестранни.Ако режимът в Сирия падне,напълно е възможно кюрдите да продължат войната за да си създадат собственна държава.А това не е в интерес на великите сили и на държавите от този регион.Ще се наложи да дадат територии за новата държава,а едва ли някоя държава би се лишила от територии.Освен това на международната сцена ще се появи още 1 играч и взаимоотношенията ще станат още по сложни.Така че идват трудни времена.
263
1
 
9
 
! Отговори
Ерол преди 11 години
Единствено Турция може да се отърве от дивите кюрди като ги използва за цели,така или иначе отиват адски много пари за тероризма!И по-никакъв начин войната не е изгода за Турция,тя трябва да си трае поне още 6-7 години за да е стабилна и да не се нуждае от външно въоръжаване!
262
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и *** до Професора Това го казвам не - злобливо , напротив - кой е в ръководството на НФСБ ??? От сайта ви не става ясно !!То на тези какво им се разбира пък.Или може би само едно ; Псуват яко турците и искат като предния да ядат много,ама баламите свършиха и ще духат супата.Ще си останат със злобата която насяха сред хората.
261
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всеки *** с калашник за свободна и демократична Сигания, крайно време е и *** да имат автономия в БГ, турците и помаците, македонците, а за българите каквото остане
260
7
 
22
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ ДО 328 преди 11 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ 329:ТЕ ТУРЦИТЕ НЕ НАПАДАТ САМО С АВИАЦИЯ ,АМИ ИЗПРАЩАТ И НЯКОЛКО ХИЛЯДИ КОМАНДОСИ ПОДКРЕПЕНИ ОТ ТАНКОВЕ И АРТИЛЕРИЯ !!! ПРЕДСТАВЯМ СИ КАКЪВ УЖАС ЩЕ Е ТОВА ЗА БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕЩИ ПО МЕСТАТА ОТ КЪДЕТО ЩЕ МИНАВАТ ТУРСКИТЕ КОМАНДОСИ !НЕ,ЧЕ ЩЕ ИМ НАПРАВЯТ НА ТЯХ НЕЩО ,НО САМИЯТ СТРЕС НА НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ Е ДОСТАТЪЧЕН !!!!ТАКА ,ЧЕ УСПОКОЙ МАЛКО ЗЛОБАТА И СЕ МОЛИ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ НАПРАВИ НЯКОЯ ПОГРЕШНА СТЪПКА !!ОТ ДОБРИЯТ КОМШУЛУК ПО-ХУБАВО НЯМА !!!
259
21
 
16
 
! Отговори
мемо преди 11 години
Турция с един замах ще разбие Сирия кюрди,араби и руските комунисти дето им помагат,но единственото нещо което ги спира е че ще има много цивилни жертви и тогава ще падне имиджа на турците и ще бъдат мразени в арабски свят!На Асад не му пука колко цивилни ще умрат той знае така или иначе ще си отиде но иска колкото се може повече хора да избие
258
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доармеец '' И БГ имаме ядрено оръжие. Много отдавна. И все още си е тук ''Малко са им ръждясали капсулите ама няма нищо ще ги запалим с кибрит от Костинброд.
257
5
 
17
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ ДО 328 преди 11 години
АБЕ ТО ИМА КОЙ ДА ВЪОРЪЖАВА КЮРДИТЕ ,САМО ЧЕ Е МНОГО ОПАСНО И РИСКОВАНО ТОВА ДА СТАНЕ НА ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ,ЗАЩОТО МНОГО БЪРЗО ХВАЩАТ И КЮРДИТЕ И ДОСТАВЧИЦИТЕ ИМ !ЗАТОВА ТРЯБВА ТЕРЕН ЗА КЮРДСКИ БАЗИ ИЗВЪН ТУРЦИЯ !! ЩОМ ТОЛКОВА МНОГО ИСКАШ ДА СИ ОТМЪСТИШ НА ТУРЦИТЕ ,АМИ МОЛИ СЕ БЪЛГАРИЯ ДА ДАДЕ ТЕРЕН В ПЛАНИНИТЕ СИ НА КЮРДИТЕ ,ЗА ДА МОГАТ И ДА СЕ ВЪОРЪЖАВАТ И ДА НАПАДАТ ТУРЦИЯ !!! ТОГАВА ЩЕ ТЕ ВИДЯ НА КОЙ ГОСПОД ЩЕ СЕ МОЛИШ,ЗАЩОТО ПРИ ТАКИВА ОПЕРАЦИИ ИМА И ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ !!
256
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега ако някои хора са умни ще почнат да снабдяват кюрдите с оръжие
255
8
 
11
 
! Отговори
МАЙТАП преди 11 години
ДА ДАДЕМ В НАШИТЕ ПЛАНИНИ ТЕРЕН НА КЮРДСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ ЗА ДА НАПАДАТ ТУРЦИЯ !!ЩЕ ЩЕ СИ ОТМЪСТЯТ И ЗА НАС !!! САМО СЕ СТРАХУВАМ КОГАТО ТУРСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ ЗАПОЧНАТ ДА КРЪЖАТ НАД НАШИТЕ ПЛАНИНИ !!!! НАЙТАП НЯМА ,ТУРЦИТЕ НЕ СИ ПОПЛЮВАТ ,НАПАДАТ ВСЕКИ И ВСИЧКО ,КОЕТО ЦЕЛИ РАЗРУШАВАНЕ НА СТРАНАТА ИМ !!!
254
3
 
15
 
! Отговори
DARK преди 11 години
Мисля че скоро ще е време да затвориме границата към турция и да се поукриеме в бункерите толкова много различни войски на различни конфликтни срани в един район не се сещам скоро да е имало.Ако турците нахлуят и се сбият с кюрдите то тогава руснаците тихо мълком на фона на какафонията като нищо и те да нахлуят и да ударят едно рамо на Асад с/у СНС а след това и с/у турската армия на сирийска територия.Ще е пълно мазало всеки за себе си.
253
7
 
23
 
! Отговори
ДО МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ преди 11 години
СТРАНА ,КОЯТО ГОДИШНО ДАВА НАД 25-30 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ВЪОРАЖЕНИЕ ,СЪЩО ТАКА ИМА СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО ,ЕДВА ЛИ Е САМО С КОНВЕНЦИОНАЛНИ ОРЪЖИЯ С НИСКО ТЕХНИЧЕСКО КАЧЕСТВО !!! ТИ НЕ ГЛЕДАЙ ЧЕ ТУРЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ПО-СТАРИ ИЗТРЕБИТЕЛИ В НАПАДЕНИЯТА СИ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИЧНИ КЛЕТКИ ,ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТ ПО-НОВИ ,ДА НЕ БИ ТЕРОРИСТИТЕ ДА СА В СЪСТОЯНИЕ ДА СВАЛЯТ НЯКОЙ ИЗТРЕБИТЕЛ???!!! ЩОМ ДАВАТ НАД 30 МИЛИАРДА ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ И ЩОМ ИМАТ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО ,НЕ СА ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ!!!
252
2
 
1
 
! Отговори
До 321 преди 11 години
Пич, смени доставчика... Ти нямаш грам идея за какво говориш...