Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия

Русия изпрати в района "десантен юмрук", пишат руски издания
Обновена: 27 юли 2012 15:10 | 27 юли 2012 08:46, Елка Василева
483
Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия
Край бреговете на Сирия е пристигнала вече руска морска пехота. Снимка: архив, Reuters

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.

Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан. Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море. На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка (. . .), набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20 на сто, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование. . . Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До tr: За автономия по международните закони ви трябва поне 1000000 души численост.Вие нямате толкова.Максимум сте 650 000 души в България.Можеше и да сте ,ако Тошо не ви бе организирал екскурзия.Ще трябва да приберете *** и да ги пишете турци.Което не е чак толкова лошо.
290
23
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма какво да се лъжем, Турция е светлини години преди България!
289
21
 
24
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
идва КРАЯ на *** турция
288
6
 
14
 
! Отговори
Кюрди? преди 11 години
И какво им се радвате на тези кюрди? Да не би да са нещо повече или по-добро от турците? Знаете ли, че физическите убийци по време на геноцида над арменци, гърци и т.н. основно са били кюрди - криминални престъпници.
287
15
 
13
 
! Отговори
до яребицата преди 11 години
домузззззчо я питай гугал за образованието в турция ХА ХА ХА а в турция ДАЖЕ НЯМА гугъл ХА ХА ХА
286
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tr: Автономия когато ни върнете Източна тракия до Чаталджа
285
20
 
14
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
351 - И какъв щеше да е смисъла да дискутирам образованието на турците с необразовани българи!?
284
15
 
9
 
! Отговори
tr преди 11 години
автономия в БГ, турците и помаците, а за българите каквото остане
283
7
 
35
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смачкай плъховете,Башар !
282
13
 
13
 
! Отговори
tr преди 11 години
автономия в БГ, турците и помаците, македонците, а за българите каквото остане
281
1
 
2
 
! Отговори
до ха ха ха преди 11 години
умрелия
280
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кюрдите в Турция са 15 мил. ,а в района са 30!А сега хипотетично турците нападат Сирия.Иран обявява иранските кюрди за независими и Турция влиза в грамжданска война.Не може да са толкова глупави в Турция.
279
5
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
А ОНЯ ДЕН когато ставаше въпрос за "образованието но турците" двете ***(яребицата и гурбетчийката ги нямаше
278
5
 
9
 
! Отговори
До 345 преди 11 години
Кюрдите в Турция неофициално са над 20 милиона, а турското население е около 75 милиона. Тоест, над 1/4 от населението там са кюрди, като броят им се увеличава с много по-бързи темпове от тези на турското население. За това са и толкова голям проблем за Турция, който на практика е нерешим.
277
6
 
20
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
На нас война не ни трябва. Имаме си достатъчно проблеми в страната и последното, дето ни трябваше е да се месим и в работите на съседните държави. Щом региони с преобладаващо кюрдско население в Сирия искат да се самоуправляват - така да е. Същото важи за всички страни, включително и Турция. Ако една държава създава условия, в която една част от нейните граждани се чувстват онеправдани, било то на етническа или вярска основа, тогава тази държава губи легитимността си над тези граждани.
276
11
 
4
 
! Отговори
до гурбетчия 345 преди 11 години
Абе ти ме отчая бе !!! А аз си мислех ,че кюрдите в Турция са около 30 млн. и така вътрешно се радвах ,че са толкова много !!! А то се оказа ,че са само 10-12 млн. от 80 млн. население ,значи 1/8 от населението ,нищо не е ,на 8 турци се пада 1 кюрд ! Бах му мамата ,а аз се радвах от сърце и душа ,че са 30 или над 30 млн.!!!
275
3
 
5
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
а спомнятели си какво казваше ГРЕБЕЦА,кой е "най-хубавия" турчин
274
6
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА
273
4
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 344 преди 11 години
Кюрдите в цял свят са толкова ,23 млн. , като най-много има в Турция близо 12 млн. от общо 80 милионното население на Турция !!!
272
1
 
7
 
! Отговори
. преди 11 години
Как кюрдите са 23 милиона при положение, че цялото население на Сирия е 22-23 милиона. Моля превеждайте с малко повече внимание и мисъл.