Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?

Опасността за населението в Сирия едва ли ще намалее...
31 авг 2013 14:10,
160
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?
Снимка: Reuters

Водена от Съединените щати военна намеса в Сирия изглежда неизбежна, макар самият американски президент да обявява публично, че не е взел крайното решение.

Вашингтон даде да се разбере, че няма съмнение в използването на химическо оръжие срещу цивилно население от страна на режима на Башар Асад. А Обама продължава да настоява, че подобно действие на сирийската власт е прекрачване на червената линия и ще доведе до неминуема реакция.

По пътя на логиката въпросът за провеждане на офанзива срещу Сирия всъщност има съвсем ясен отговор и той е „да“. Но той е последван от редица други особено важни въпроси и един от основните е „Какво ще се случи след намесата на американците?“, пита Би Би Си.

Още по темата

В евентуална операция Съединените щати могат да разчитат на съюзници в лицето на поне Турция и Франция. Великобритания и Германия няма да се включват (засега).

Очакванията са, че Вашингтон ще заложи на добре изпитаните в бойна обстановка крилати ракети „Томахоук“. Те ще бъдат използвани за поразяване на стратегически цели и ще бъдат изстрелвани от сравнително безопасно разстояние от бойни кораби в Средиземно море.

От Би Би Си посочват, че тези ракети всъщност няма да бъдат използвани за неутрализиране на запасите от химически оръжия на сирийския режим по простата причина, че взрив на ракета може да разпръсне отровен газ във въздуха. 

Основни цели на интервенцията ще са придимно военни обекти – радарни центрове, командни постове, ракетни установки.

Като цяло операцията на САЩ и съюзниците им трябва да протече сравнително бързо. Кратка и остра по подобие на „Пустинна лисица“ през 1998-ма година в Ирак.

Разбираемо е, че Обама иска да се намеси и да отправи категорично послание към Асад, но в същото време не желае да влиза в кръвопролитни сухоземни битки. Ракетите от морето са идеалното средство – животът на американски войници няма да бъде поставян в опасност.

Повечето американци биха приели подобен подход – над 50 на сто са „за“ намеса, ако това не доведе до рискове за военнослужещите.

Експерти на Би Би Си обаче считат, че е твърде вероятно с такива методи операцията да не е достатъчно ефективна. Доказателство от Ирак – през 2003-та година САЩ приложиха истински „Шок и ужас“ изсипвайки десетки, стотици бомби над Багдад.

Но истината е, че без сухопътна инвазия шансът за оцеляване на Саддам Хюсеин щеше да е много голям.

Успехът на стратегията с бомбите и ракетите зависи изключително много от прецизността на разузнавателните данни, а от Сирия те са много далеч от пълни и точни.

Много често се случват и ужасни грешки – по време на войната в Косово американски снаряд удари китайското посолство в Белград.

Самият Обама споделя, че всеки военен удар ще дойде като предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново.

Какво ще стане след изпращането на сигнала трудно може да се прогнозира.

Най-очакваното нещо е да се даде време на Асад за реакция – ще продължи ли репресивният му натиск върху опозицията? Ще се опълчи ли на Запада? Реално тогава е моменът, в който може да настъпи промяна в американския план и да се стигне до широкомащабна операция.

Но при „орязаната“ версия отново сред най-тежко пострадалите и най-уязмите ще се местните цивилни хора!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
18
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Освен това по официални данни, Асад има тактически арсенал Искандер и Скъд-Д, които могат да достигнат територията на Израел. Отделно, Иран се закани че за всяка изстреляна ракета ще има ответен удар по Израел.
14
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на бас че по погрешка 10-ина томахоука ще се насочат към рукстата военна база, от която ще остане след това само спомени и снимки :)
13
3
 
21
 
! Отговори
М. Томова преди 10 години
Освен това от ден на ден се доближаваме до Турсия Халифат, цепенето на 2 на България и тоталното ни обезлюдяване, както и на 7 млрд души-жители на планетата. Все пак фашизмът е тотален. Поголовна сеч. Сирия е само една малка "Запетайка". Всички сте/сме обречени.
12
2
 
25
 
! Отговори
hellfire преди 10 години
Ами какво да стане Израел ще гори!
11
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Сърбите събориха "стелт" с просто ПВО, че и разпространиха снимка с извинение " че не знаели че е невидим" . Хамериканскити системи обикновено предизвикват подобни реакции.Да не се случи нещо подобно и с ракетите "Томахоук"! Може и от тях да се откажат...
10
10
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
7 ооо Атакиста премести ли се от Роджър Уотърс писна ти да плюеш срещу него и се върна към обичайното си занимания
9
6
 
14
 
! Отговори
М. Томова преди 10 години
Много безотговорно казано и написано. Там е работата, че тия ракети не носят заряд, ами са ядрени. Ще го почувстваме в България. Да умрем от рак вече е гарантирано на всеки българин.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без солидна сухоземна операция и разполагане на умиротворителни сили, проблема няма да се реши, ТОВА Е !
7
11
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
6 циганино / щом имитираш героя на Т.колев от *** оркестър / умни бомби във Виетнам нямаше
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хамериканските ракети имат един основен недостатък и той е че случайно понякого уцелват я болница,я граждански сгради,я някоя хуманитарна мисия да речем....И този недостатък така и не го отстраниха от Виетнам още....
5
5
 
37
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Защото и аз мога да хвърлям Пейвуей бомби, да изстрелвам Томахоук ракети срещу неандерталски близкоизточни племена или африкански държави и да се тупам в гърдите колко велика армия имам. Обаче видяхме какво им се случи на прехваления тогава Ф-117 "Стелт", абсолютно невидимия - светна като коледна елха на радара на С-125 (съветска установка от 60-те години с леки сръбски доработки). И вместо драскачите да гледат американски бози с Чък Норис, да вземат да се образоват малко преди да пишат.
4
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега в Сирия цари мир и разбирателство и намесата на американците ще наруши хармонията нали така червени въшки??
3
3
 
29
 
! Отговори
ц-ц-ц преди 10 години
То ако се следят новините предстои нещо като олимпиада, или световно първенство и всички чакаме шампионите в отделните категории да покажат какво могат. Изобщо нещо много забавно!Направо нямам думи, гъобелс се върти в гроба от завист че са го задминали в пропагандата и дезинформацията.
2
2
 
28
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Ами ако стане така, че Асад има С-300ПМУ и "Бук", които са способни да свалят крилати ракети, кво правим тогава? Стига сте представяли Сирия и сирийското пво като неандерталски. Без да ги надценявам ви казвам, че имат възможности да дадат сериозен отпор на надменните американски войски. Че то разрушените Ирак и талибански Афганистан побъркаха Щатите, какво остава за една по-подготвена и добре снабдена армия като Сирийската?
1
14
 
11
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
ХАХААХАХ някой вярва ли че ударът на китайското посолтво в Белград е "случайна ужасна грешка " , те си го целнаха в дсятката от четитири страни само защото предполагаха че там се крие Милошевич , а наоколо нито една сграда не е засегната , там е дипломатическия квартал на Белград .