Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?

Опасността за населението в Сирия едва ли ще намалее...
31 авг 2013 14:10,
160
Какво ще стане след падането на ракетите "Томахоук"?
Снимка: Reuters

Водена от Съединените щати военна намеса в Сирия изглежда неизбежна, макар самият американски президент да обявява публично, че не е взел крайното решение.

Вашингтон даде да се разбере, че няма съмнение в използването на химическо оръжие срещу цивилно население от страна на режима на Башар Асад. А Обама продължава да настоява, че подобно действие на сирийската власт е прекрачване на червената линия и ще доведе до неминуема реакция.

По пътя на логиката въпросът за провеждане на офанзива срещу Сирия всъщност има съвсем ясен отговор и той е „да“. Но той е последван от редица други особено важни въпроси и един от основните е „Какво ще се случи след намесата на американците?“, пита Би Би Си.

Още по темата

В евентуална операция Съединените щати могат да разчитат на съюзници в лицето на поне Турция и Франция. Великобритания и Германия няма да се включват (засега).

Очакванията са, че Вашингтон ще заложи на добре изпитаните в бойна обстановка крилати ракети „Томахоук“. Те ще бъдат използвани за поразяване на стратегически цели и ще бъдат изстрелвани от сравнително безопасно разстояние от бойни кораби в Средиземно море.

От Би Би Си посочват, че тези ракети всъщност няма да бъдат използвани за неутрализиране на запасите от химически оръжия на сирийския режим по простата причина, че взрив на ракета може да разпръсне отровен газ във въздуха. 

Основни цели на интервенцията ще са придимно военни обекти – радарни центрове, командни постове, ракетни установки.

Като цяло операцията на САЩ и съюзниците им трябва да протече сравнително бързо. Кратка и остра по подобие на „Пустинна лисица“ през 1998-ма година в Ирак.

Разбираемо е, че Обама иска да се намеси и да отправи категорично послание към Асад, но в същото време не желае да влиза в кръвопролитни сухоземни битки. Ракетите от морето са идеалното средство – животът на американски войници няма да бъде поставян в опасност.

Повечето американци биха приели подобен подход – над 50 на сто са „за“ намеса, ако това не доведе до рискове за военнослужещите.

Експерти на Би Би Си обаче считат, че е твърде вероятно с такива методи операцията да не е достатъчно ефективна. Доказателство от Ирак – през 2003-та година САЩ приложиха истински „Шок и ужас“ изсипвайки десетки, стотици бомби над Багдад.

Но истината е, че без сухопътна инвазия шансът за оцеляване на Саддам Хюсеин щеше да е много голям.

Успехът на стратегията с бомбите и ракетите зависи изключително много от прецизността на разузнавателните данни, а от Сирия те са много далеч от пълни и точни.

Много често се случват и ужасни грешки – по време на войната в Косово американски снаряд удари китайското посолство в Белград.

Самият Обама споделя, че всеки военен удар ще дойде като предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново.

Какво ще стане след изпращането на сигнала трудно може да се прогнозира.

Най-очакваното нещо е да се даде време на Асад за реакция – ще продължи ли репресивният му натиск върху опозицията? Ще се опълчи ли на Запада? Реално тогава е моменът, в който може да настъпи промяна в американския план и да се стигне до широкомащабна операция.

Но при „орязаната“ версия отново сред най-тежко пострадалите и най-уязмите ще се местните цивилни хора!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
28
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Предупреждение към Башар Асад да не използва химическите си оръжия отново. Кой е потвърдил, че Асад е използвал химическо оръжие? Кой, кой, кой? А колко невинни сирийци ще избият? Кой ще отговори предварително? И как така американците се загрижиха толкова много за Сирия? Че нямат ли си други грижи?
34
0
 
8
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Много надценявате тая руска база в Сирия. Руснаците винаги ще намерят откъде да заредят банани и портокали, Тартус е едно полузапуснато съоръжение, обслужвано от двама шапкари. Това че, ще нанесат няколко бързи удара и ще спрат, САЩ го пускат за балъците, тия почнат ли, докато не свалят Башар няма да спрат. Ситуацията е доста опасна и ми се струва, че ни държат в медиино затъмнение. Никакви новини от Иран например. Днес заредих а-95 на 2.67, колко ли ще е другата седмица. Тия ни таковаха мамата.
33
1
 
7
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Само незнам защо Русия я споменавате тук се говори Сащ Сирия,руснака гледа мача както всички други.
32
9
 
3
 
! Отговори
лол преди 10 години
какво е общото м/у Милошевич, Садам и Кадафи? Че успешно отблъснаха НАТО? Че нанесоха неописуеми загуби на НАТО? Че цял свят застана зад тях и ги обяви за светци? Мне...общото е, че горе изброените са на 2 метра под земята, след като се дървеха на НАТО...Башар твърдо и устремено върви по стъпките им.
31
0
 
7
 
! Отговори
Дай Боже да не стане преди 10 години
Защо не разберете най-после, че няма частично нападение. На това нападение ще бъде отговорено и никой няма да знае кой е изпратил отговора. А това означава продължение на започнатия конфликт с повече сили и повече държави. Азбуката не се ссътои само от А, а има продължение. Този конфликт ща продължи и не ще му се вижда края. Това не е даскала да удари шамар на ученика, щото ученика е пораснал, а има и приятел. Така че не се заблуждавайте, войната ще е много, ама много продължителна, ако започне.
30
4
 
1
 
! Отговори
металик преди 10 години
худини: Колега, наличието на модерен комплекс за ПВО в Сирия не е определящо по поне 2 причини:1. Не е само да имаш хардуера, а и да знаеш как да го ползваш. Обучението на тези системи трае месеци, и е ясно че сирийците няма да могат да го ползват ефективно както руснаците го ползват по време на учения2. Няма нужда от американски истребители над Сирия.Ако искат, сирийците могат да си летят, но това няма да им помогне срещу десетки крилати ракети.Б-2 може да атакува Сирия без да навлиза в нея.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Току що сирийците казаха че ако сащ,турция и франция ударят сирия,ще ги върнат преди 100 години когато израел не е съществувала и оае ще наблегнат на камилите
28
3
 
11
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
ТЕЗИ РАКЕТИ ЛЕТЯТ НИСКО НАД ЗЕМЯТА И СИРИЙЦИТЕ НЯМА КАК ДА СЕ ЗАЩИТЯ ОТ ТЯХ .САМО РУСНАЦИТЕ ИМАТ СИСТЕМА ЗА БОРБА С ТЕЗИ РАКЕТИ НО СЕ ВОДИ ВСЕ ОЩЕ СЕКРЕТНА И НЕ СЕ ИЗНАСЯ В ДРУГИ СТРАНИ. А ИНАЧЕ ПРОГНОЗАТА МИ Е ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СЕ ПРОВАЛЯТ .А ФРЕНСКИ КОРАБ ЩЕ СЕ ПРЕДАДЕ ОЩЕ НА ТРЕТИЯ ДЕН.........; )
27
0
 
2
 
! Отговори
SOFIA преди 10 години
До АнонименТи май не си в час много много?!
26
13
 
1
 
! Отговори
металик преди 10 години
худини: Всеки може да бие съсед който е като мушица спрямо територията на страната му, който реално няма армия - най-добрите батальони на грузинците бяха в Ирак по това време. Наистина ли Русия може да се перчи с това което направи на Грузия? :) Ако това е доказателството за силата им, със здраве да си я носят. Модерната война изисква да проектираш сила на другия край на света, а затова трябват бази, логистика, флот, авиация. Сравнете само колко харчи за войска САЩ и Русия и ще разберете...
25
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До худиниРеагирали са бързо в Грузия, щото по-принцип подържат голям контингент в Чечна, Ингушети и Осетия, иначе им трябва минимум 3-4 месеца, особенно ако срещу тях имат подготвен противникКато цяло нещата вървят на бастистване на последната им база в Средиземно море
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коалицията САЩ+Ал Кайда не иска вече да напада сама Сирия....
23
1
 
26
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Грузия е един от основните съюзници на НАТО и в частност САЩ след разпадането на СССР. Дори американците и украинците трескаво ги снабдяваха с оръжие и ПВО за евентуална руска инвазия. И каква стана тя? Руснаците за 6-10 дена разпарчатосаха Грузия. Само ще отбележа, че Су-34 смаза грузинското пво точно за 3 дни, без нито една загуба на самолет! Какво ли ще стане ако Путин прати малко Flanker-чета и Fullback's над Сирия за евентуално противодействие на американските самолетчета?
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тъпите янки не смеят сами да започнат войната щото знаят че после света ще им подаде пръста.колкото до ракетите все някоя ще се ,,отклони,, уж по погрешка и ще има жертви и при цивилните хорица
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До С.С.С.РТо и Милошевич си мислеше че като подпише споразумение за влизане в съюза Русия -Беларус, ще му се размине кютека :)))
20
23
 
3
 
! Отговори
металик преди 10 години
Много колеги се превъзбуждат от това видите ли колко напред било руското оръжие, как сирийците щяли да свалят Стелт като сърбите. Ами на сърбите много ли им помогна това? Свалиха един Стелт, и спечелиха войната нали? На много от нашите форумни анализатори логиката им е на ниво "селянин за бой се стяга", и не виждат голямата картинка, че Русия най-много да прати някой кораб да гледа американците как се разгръщат, защото няма нито технологията, нито подготовката, нито организацията да противостои.
19
2
 
23
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Асад има уникалната възможност да влезе в свещенните ислямски книги като Башар Първи-Американоубиец!
18
0
 
18
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 10 години
До АнонименА на бас ,че ако това стане , от Саудитска Арабия ще остане само пясъка , пък знаеш ли , току виж някой "ЯРС" объркал посоката и се отправил към Вашингтон .
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Намирам се на покрива на руското посолство в Дамаск-сградата където 500 м. в диаметър няма да падне дори кьорава бомба-защото иначе товариш Путин ще потопи мърлявите корабчета на американците...
16
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 4321Чудесно, това ще е добър повод да бъдат пометени и аятоласите в Иран