Сирия e унищожила оборудването си за производство на химически оръжия

Дамаск е направил това в определения срок
Обновена: 31 окт 2013 14:16 | 31 окт 2013 13:46, Елка Василева
3
Сирия e унищожила оборудването си за производство на химически оръжия
Седалището на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Снимка: Reuters

 Сирия е изпълнила ангажимента си да унищожи цялото си оборудване за производство на химически оръжия. По този начин Дамаск спази крайния срок в амбициозната си програма за разоръжаване, съобщи Ройтерс, като цитира документ на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

ОЗХО уточнява, че нейните екипи са инспектирали 21 от 23-те комплекса в страната, в които се произвежда химическо оръжие. Останалите два са прекалено опасни, за да бъдат проверени, но химическото оборудване вече е преместено на други места, които експертите са посетили, се казва в документа.

Инспекторите са огледали 39 от общо 41 инсталации в тези обекти, отбелязва Франс прес. Сред тях 18 инсталации са предназначени за производство, 12 - за складиране на продукцията, 8 са мобилни инсталации, предназначени за сглобяване на изделията, а 3 са описани в най-общи линии като "инсталации, свързани с химическите оръжия", сочи цитиран в информацията доклад на генералния директор до изпълнителния съвет на ОЗХО от 25 октомври.

Още по темата

Инспекциите са приключили и "всички инсталации са доведени до неизползваемо състояние", се казва в комюникето на ОЗХО.

Следващият етап ще започне на 15 ноември, когато изпълнителният съвет на ОЗХО ще приеме подробен план за унищожаване на сирийския химически арсенал, добавя организацията.

Съгласно сключеното руско-американско споразумение Дамаск се съгласи да унищожи всички свои химически оръжия, след като Вашингтон заплаши, че ще използва сила в отговор на нападението със зарин в покрайнините на сирийската столица на 21 август, при което загинаха стотици души.

По план Сирия трябваше да приведе в неизползваем вид всичките си съоръжения за производство на химически оръжия до 1 ноември - цел, която бе изпълнена. До средата на 2014 г. страната трябва да унищожи всичките си запаси от химическо оръжие.

Обединената мисия на ОЗХО и ООН "е доволна, че е проверила и видяла унищожени всички заявени от Сирия критични инсталации за производство, смесване и зареждане на химически оръжия" в различни боеприпаси, заяви днес генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Юзюмджу благодари на осмината инспектори от ОЗХО, завърнали се в Хага, и на колегите им от обединената мисия, останали в Сирия, за "силата на духа и храбростта, демонстрирана (. . .) при изпълнение на най-трудната мисия, предприемана от организацията".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
ש&#150 преди 10 години
Браво на момчетата, тия араби ми писнаха...но със сигурност е имало защо, сателитите снимат всичко....
2
0
 
3
 
! Отговори
акт на война преди 10 години
Сирийска военновъздушна отбранителна база е била разрушена днес с ракети откъм морето.ЙерусалимПост цитира ливанската медия според която 6 израелски военни самолети са преминали през южен Ливан през нощта.Ливанците и сирийците обвиняватИзраел за терористичното агресивно нападение.Израел не е направил изявление.Това е агресивен акт на война и предизвикателство към Сирия.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Американците им секна плана за военни действия и за малко да фалират!!! Край на войната!!! Всички обратно, но "бунтовниците" не желаят дипломатически преговори - искат война.... следете пътя на парите!!!