Как оръжейните инспектори търсят истината?

Работата, от чийто резултат зависят милиони човешки съдби
28 сеп 2013 16:05,
16
Как оръжейните инспектори търсят истината?
Експертите на ООН в Дамаск Снимка: Reuters

Международният екип от оръжейни инспектори на ООН се завърна в Дамаск след решението на Сирия да предаде химическия си арсенал. Тези хора са наистина смели, пише БиБиСи. И припомня, че само преди месец по същите тези инспектори беше стреляно, докато се опитваха да си свършат работата. 

Аке Селстрьом и неговият 20-членен екип бяха на път за предградието Гота, където трябваше да събират доказателства за предполагаема химическа атака, извършена на 21 август. В момента, в който навлязоха в буферната територия между зоните, контролирани от армия и бунтовници, по тях беше открит огън.

„Снапейристи стреляха по прозорците на джиповете ни.  Бронираните прозорци бяха напът да поддадат на обстрела”, разказва пред БиБиСи Селстрьом. „Бяхме предупредени, че подобно нещо може да се случи – така снайперистите демонстрират контрол над съответната зона”, допълва специалистът.

Инспекторите обаче не се отказват, сменят автомобилите си и в крайна сметка стигат до мястото. „Тази непоколебимост е едно от основните изисквания, необходими за тази работа”, счита бившият оръжеен инспектор Тим Трейвън.

„Инспекторите трябва да са много упорити.Трябва да са като териери – кучета, които не пускат кокала”, посочва Трейвън.

Ветеранът си спомня, че при работата му в Ирак по времето на Саддам Хюсеин, местните официални лица са лъгали безочливо международните инспектори. 

При един показателен случай екипът искал достъп до документация в иракското министерство на селското стопанство. Разрешението било отлагано цели 3 седмици и инспекторите трябвало да устроят палатков лагер пред сградата.

Когато били пуснати, инспекторите не могли да намерят търсените документи – просто били изчезнали. Разместените бюра и шкафове в кабинетите обаче ясно подсказвали, че документацията просто е изнесена от там. И инспекторите настояли да ги получат, отказвайки да приемат иракската версия и да повярват, че такива документи просто не съществуват.

Когато в инспектираната страна се води война, екипът трябва да разполага не просто с експерти по оръжията за масово поразяване. Трейвън посочва, че преди началото на мисията в Ирак е настоял за инженер, който да проверява устойчивостта на инспектираните сгради, за сапьор, който да проверява за бомби и мини, както и за охранители.

При проверка на място, където е извършена предполагаема химическа атака, експертите събират проби от тела, почва и водоизточници. Доказателствата се описват изключително детайлно и се запазват, за да не може надеждността им да бъде оспорена.
Освен това са нужни медицински специалисти, които да съберат достоверна информация от местните доктори, лекуващи пострадалите от съответната атака хора. Познанията за ефектите на химическите агенти и как те проникват в тялото са критични в тази фаза от разследването.

В случай, че се разследва цяла програма за разработване на химическо въоръжение, екипът се нуждае от химици, които знаят как химическите вещества се превръщат в оръжия.

Освен това трябват хора с нужните познания и опит за разчитане на данни от документи, които са издадени преди 40-50 години. И трябва да се удостовери дали тези документи са истински, а не подправени. Разбира се, необходими са и висококвалифицирани преводачи.

Едно разследване предполага и провеждането на множество интервюта, така че екипът трябва да разполага и със съответните специалисти в тази област.

Трейвън е на мнение, че всеки член на екипа трябва да е изключителен професионалист в своята област. Защото в огромното количество информация, всеки малък детайл може да се окаже ключът към разплитане на ситуацията.

Ветеранът посочва, че работата като оръжеен инспектор не оказва толкова травмиращо влияние, както военната служба.

„Но всеки от нас беше друг човек след края на мисията в Ирак. Във всеки имаше промяна. Всеки трябваше да плати „психологическа” цена”, сигурен е Трейвън. Аке Селстрьом е напълно съгласен с това и е сериозно разтревожен какъв ефект ще има сирийската мисия върху него като съпруг и баща.

Но счита, че рискът си струва: „Преди началото на нашата работа имаше само догадки, предположения, спекулации. След разследването ни светът вече знае истината – химически оръжия са били използвани срещу цивилно население в Сирия”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Сирияхимически оръжия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
ьяа преди 10 години
Търсят каквото са инструктирани да намерят. Но Путин пак ще ги сплаши като дойде рунд2, така че всичко е ок. Дано Асад бързо се справи с терористите.
11
13
 
2
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Без активната "помощ" на Русия /инкубаторът на всички съвременни престъпления/ Сирия щеше да е една просперираща страна.
10
3
 
11
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Тези *герои* забравят, че опасната им работа е подплатена с МНОГО пари - като заплата и преводи в офшорки от заинтересуваните за започване на дадена война, америк.ционисти...Ясни са им опасностите и възможността да бъдат ранени, но пък си осигуряват живота за години напред.... Колкото до качествената им работа, не сме сигурни, че не ИЗПЪЛНЯВАТ ПОРЪЧКИ на определени кръгове, и като така, анализите им НЕ СА независими, а работят в полза на САЩ за всички войни, които те водят по света.
9
1
 
29
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
А истината за Ирак ще я каже ли този "инспектор"?Май трябваше да пратят геолози и нефтотърсачи в Ирак, че нещо не можаха да намерят химически оръжия...
8
1
 
12
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
ще дойде и ващшят ред!
7
10
 
14
 
! Отговори
Боб преди 10 години
"Трябва да са като териери кучета, които не пускат кокала"Или като БСП те по-трудно пускат кокала...... :)
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много корави и респектиращи джипове са тия Тойоти.
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инспекторите трябва да са много упорити.Трябва да са като териери кучета, които не пускат кокала, посочва Трейвън.Ветеранът си спомня, че при работата му в Ирак по времето на Саддам Хюсеин, местните официални лица са лъгали безочливо международните инспектори. ***...вие щото не лъгаште и кво - оръжия нямаше май а?
4
2
 
13
 
! Отговори
kire преди 10 години
Toyota Landcruser е уникална машина
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А как установяват кой ги е пуснал тия оръжия? Ако са собственните им агенти? Тога ва трябва и един екип за безочливо лъжене по пресконференциите. В Ирак също имаше и ядренно оръжие и биологично, после ооопс...май нямало.
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tarsat te pod vola tele
1
5
 
38
 
! Отговори
brb преди 10 години
Ако са същоите които дадоха становище за Ирак думи нямам. Текът едни пари