Нетаняху победи с кампания на "изпепелената земя"

Западният печат: Сцената е подготвена за негов четвърти мандат
Обновена: 18 мар 2015 09:51 | 18 мар 2015 09:39, Елка Василева
8
Нетаняху победи с кампания на "изпепелената земя"
Бенямин Нетаняху. Снимка: Reuters

"Нетаняху убедително победи основния си съперник. Сцената е подготвена за четвърти мандат на израелския лидер", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Това бе изумителен обрат спрямо последните предизборни допитвания от петък, които даваха преднина на Ционисткия съюз, воден от Ицхак (Исак) Херцог, пред партията на Нетаняху.

За да навакса с изоставането, Нетаняху в последния момент приложи кампания на "изпепелена земя", обещавайки, че докато е на власт, няма да има палестинска държава и обиждайки арабските граждани на Израел.

Още по темата

Остава да се види как тази негова разделяща – според някои расистка - предизборна тактика ще се отрази на способността му да управлява един разделен Израел, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Нова партия, от която вероятно ще зависи съставянето на следващото правителство, е Кулану (Всички ние) на напусналия Ликуд бивш министър на комуникациите Моше Кахлон, чиято подкрепа ще е от основно значение за съставена от Нетаняху коалиция, пише в. "Файненшъл таймс".

Според израелските анализатори Нетаняху е в по-добра позиция от Херцог да оглави следващата управляваща коалиция, която може да е или широко правителство на националното единство, каквито Израел имаше през 1967 и 1984 г., или дясна коалиция с участието на крайнодесния "Еврейски дом" на Нафтали Бенет, религиозни партии и евентуално Кулану на Кахлон.

Вчера Нетаняху предупреди, че шансовете на десницата да задържи властта са в опасност и призова поддръжниците на Ликуд да отидат до урните с думите, че "арабите гласуват масово". Това изказване бе осъдено от Херцог и бе масово препредавано в социалните медии, където израелският премиер бе обвинен в насаждане на расизъм към палестинското малцинство, което съставя 20 процента от населението на Израел, отбелязва "Файненшъл таймс".

Изборите в Израел бяха следени отблизо във Вашингтон, където преди две седмици Нетаняху изнесе реч в Конгреса против опитите на администрацията на Обама да постигне споразумение с Иран за ограничаване на ядрената програма на Техеран, с което разгневи Белия дом, пише в. "Вашингтон пост".

Някои анализатори предрекоха, че напрежението ще се изостри след изказването на израелския премиер в понеделник, че няма да подкрепи създаване на палестинска държава, което е промяна на предишната му позиция, пише изданието.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че президентът Обама "остава ангажиран да работи съвсем тясно" с този, който стане следващия израелски премиер. Избирателната активност бе висока, почти 72 процента. Според лидери на арабски партии активността на израелските араби е достигнала 65 процента, далеч повече от тази на предишните национални избори през 2013 г.

По-рано в предизборната кампания, използвайки прякора си, Нетаняху обвини неназовани от него "чужди сили", че наливат пари и ресурси в кампания от типа "всеки, но не и Биби" (Нетаняху), отбелязва "Вашингтон пост".

През последните няколко дни Нетаняху директно потърси подкрепата на крайнорелигиозните избиратели и заселниците, недвусмислено обещавайки, че няма да допусне създаване на палестинска държава и че ще продължи да строи еврейски жилища в окупирания Източен Ерусалим, пише в. "Гардиън".

Нетаняху заяви, че има заговор на левицата и на чуждестранни правителства за свалянето му от власт, а в изборния ден постна видеоклип във Facebook, в който обвини поддръжници на Херцог, че возят израелски араби с автобуси до избирателните секции.

Въпреки еуфорията сред привържениците на десницата изборният резултат изглежда ще постави един управляван от Нетаняху Израел в позиция на ярко противопоставяне както с палестинците, така и с международната общност, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВРЕИТЕ ДА НЕ РЕВАТ ПОСЛЕ ЧЕ ПАЛЕСТИНЦИТЕ СА ИМ ИЗПРАТИЛИ ЧЛЕНА НА ТКЗС-то?
3
8
 
6
 
! Отговори
никола преди 9 години
Да им имаме проблемите на Израел!Стандарт, самочувствие, армия,съд и т.н.Биби "кадима" напред. Покажи още веднъж на САЩ и света че ти мислиш преди всичко за просперитета на Израел. Нашите политици трябва да се учат от него!
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"обещавайки, че докато е на власт, няма да има палестинска държава и обиждайки арабските граждани на Израел."Истински ционист-нацист!Постоянно крещят че са дискриминирани, а самите те гледат с презрение на другите народи...и не спират да повтарят как трябвало да се запази еврейският характер на Израел...А ако някой в България каже че трябва България да остане българска, веднага ще ревнат от БХК че така не можело и в България живеели и други освен българи...
1
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ционизъм форевър!Долу арабите, левите и Локо Пловдив!