''Кюрдската пролет'' се превърна в кърваво турско лято

Способен ли е Ердоган да вкара Турция в гражданска война?
3 авг 2015 21:34,
210
''Кюрдската пролет'' се превърна в кърваво турско лято
Анти-правителствените протести в Диарбекир се разпръсват от полицията със сълзотворен газ Снимка: Reuters, архив

Турският президент Реджеп Ердоган твърди, че води борба с Ислямска държава, но под обстрела му пападна и кюрдската ПКК. Мнозина се питат дали той не е склонен да забави мирния процес в името на оставането на власт. Списание "Шпигел" пита дали Ердоган не е способен да подпали гражданска война в страната си.

Когато на 7 юни прокюрдската Народна демократична партия печели място в парламента, много кюрди, включително 27-годишната Невал Булут, се надяват, че Турция ще стане една по-демократична и мирна страна.

За съжаление обаче 2 месеца по-късно, Булут се разхожда в Диарбекир, покрай бронирани полицейски коли, а над главата ѝ бучат звуците от прелитащи изтребители. Издигнати са барикади от протестиращите срещу правителството, а стените са осеяни с надписи: ''Кобане е навсякъде''.

Това е само началото

Така наречената Кюрдска пролет се превърна в лято, наситено с омраза и насилие. Много хора в Диарбекир смятат, че гражданската война е неизбежна.

Мирният процес между правителството и кюрдите е приключил, или поне това потвърдиха президентът Ердоган и лидерите на ПКК. Сега всеки ден в боеве, въздушни нападения и атаки, и двете страни дават жертви.

До миналата седмица изглеждаше сякаш Ердоган най-сетне започва дългочакваната от Запада борба срещу Ислямска държава. След убийствения атентат на 20 юли, който отне живота на 32 души, САЩ и Турция обединиха сили в борбата срещу ИД.

Сега въздушните сили на САЩ имат достъп до множество турски бази, както и до бази на НАТО за въздушни атаки срещу ИД. В петък три джета F-16 успяха да ударят няколко цели на ИД за по-малко от час.

Дали това обаче не е цинично извинение, за да се започне война?

Ердоган бързо се възползва от ситуацията и използва случая да се бори срещу онова, което партията му смята за по-голямо зло: ПКК, работническата партия на Кюрдистан. Така се създаде абсурд – Турция едновременно се бори с Ислямска държава, но и напада най-отявлените им противници – кюрдите.

Час през час излитащи бомбардировачи обстрелват цели на ПКК в северен Ирак, както и техни позиции в Турция. Самият Ердоган изглеждаше решен да приключи десетилетната борба с кюрдите, но мнозина се съмняват – дали атакувайки ПКК той не се стреми да създаде смут, който да постели пътя към нови избори през есента.

Имаше ли роля Турция във възхода на Ислямска държава?

Турция последователно отрича да подкрепя ИД, но в сивата зона между явна подкрепа и просто гледане в другата посока, правителството на Ердоган не направи нищо да попречи възхода на ИД.

Още през 2012, когато много джихадисти започнаха да навлизат в Сирия през Турция, турските власти не попречиха на влизането и излизането им от страната. Промяната на мнението на Анкара беше бавно и постепенно.

А междувременно кюрдската милиция, крило на работническата партия, успя да установи власт в доскоро контролирани от ИД зони - за радост на Вашингтон и за ужас на Анкара.

Турски медии заявиха готовността на правителството да изпрати 18-хилядна войска в отвоюваната зона в Сирия, което кюрдската милиция заяви, че ще разглежда като нахлуване и ще се защитава. Въпреки това от кюрдската милиция заявяват, че ако Анкара иска да води борба с ИД, кюрдите са склонни да съдействат.

Ролята на ПКК

Макар и кюрдите да са самообявилите се жертви в триъгълника между тях самите, Турция и Ислямска държава, ПКК също има своя принос в създаденото напрежение. Техни бойци проведоха няколко атаки в последните дни, убивайки турски полицаи и войници.

От организацията обещават, че това е само началото и предупреждават, че ако Анкара не спре атаките, от ПКК ще продължат с атентатите. Мурат Бекташ, лидер на младежка организация, приближена до военното крило на ПКК заяви, че е готов да води тази битка.

А в това време много от жителите на Диарбекир и околностите вече се въоръжават. Кой с ножове, кой с пистолети и автомати, но се подготвят за най-лошото, след като примирието, договорено от самия Ердоган, пропадна, заключава "Шпигел". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
Тогава европейските страни са били в упадък, само години преди това Чумата е взела милиони жертви, докато мюсулманите са били в разцвета си и са се възползеали от благоприятнта за тях ситуация! Сега нещата са съвсем различни, християнските държави са десетки пъти по-силни в техническо и военно отношение - дори само Израел е с възможности да ги изпепели и това ще стане, защото Иран само да стане готов с ядреното си оръжие и ще го използва! Голяма грешка е спорозумението за ядрената п-*** с Иран
60
3
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
Вие защо не може да разберете то ако беше така отдавна Европа щеше да я завладеят Османците се воювали при Селим 1 срещу световната сила по-негово време абасидите!Тимур воювал срещу Баязид заради турските бейлъци който връщат Османската империя 200 години назад,просто забавят те завладяването на Европа,Само караманския бейлик имал 100 войска,по-негово време коя от Балканските държави ще има такава войска ,там е имало десетки бейлъци който са били силни.
59
3
 
6
 
! Отговори
100 % ТURK преди 8 години
До 64. Не знам дали ще гори но като видях Москва за последно я бяха разделили на две. На север вървят руските мафии а на юг са чеченски , грузински , арменски азербайджански и други мафии. Много скъп град.
58
1
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Айде пак уроци по история Тимур ако не беше разбила Златната орда никога Московското ханство нямаше да се наложи.Именно Тимур разбива на няколко пъти Златната орда и тя се разпада след гражданската война на ханства.След това Османската империя не и обръща внимание но след течение на векове става голяма заплаха и тая заплаха не може да се предотврати защото Османската армия се биела на няколко фронта и я дебнали и Персия в близкия Изток и Западните сили по негово време
57
17
 
14
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
До 65Турците в днешна България, или бившият и бъдещият Румелийски вилайет са потомци на турците от Караманския Бейлик от района на Караманлар, окръг Коня, заточени от страна на султана заради поразиите, които са свършили навремето срещу него. Ако някой може да докаже, че само ЕДИН-ЕДИНСТВЕН! българин е бил потурчен насила (и така не можах да разбера как става това - нещо като побиволена кокошка, или помагарена ***!), ще му купя чисто нови *** от свинско ушенце!! За цялата му рода!!
56
5
 
9
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
Гледат си интереса казваш, а като ударят с атомна бомба Рим или друг християнски мегаполис дали ще продължаваме да сме толкова толерантни като до сега?! Войната е просто неизбежна за жалост, милиони ще изгинат! Толерастията на християнските държави, които сами си вкараха вълка в кошарата на фона на обявите на Джихад срещу християните е голяма грешка, но Русия ще ни спаси за втори път!
55
13
 
10
 
! Отговори
абсурд! преди 8 години
До 60Глупости! В един хипотетичен конфликт ислямът ще победи нашето християнство. Ние християните ще бъдем бити и ще се върнем към 15-17 век, когато цяла Европа е треперела пред ислямските армии. Испания била завладяна от мюсюлманите,а турският султан Сюлейман Великолепни едва не превзема Виена. Обаче поляците го нападат подло в гръб и осуетяват. Иначе цяла Европа щеше да бъде ислямска. Тогава в тези векове християнска Европа е била на колене пред турците и арабите. Западът им е плащал данък.
54
13
 
14
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
В Турция никой си няма проблеми с кюрдите, а с ПКК. Колкото да се гърчат и да *** зурлатите балканоиди, и кюрдските куманази ще бъдат сритани по кривите *** и смачкани като комар на стена! Казах!!
53
11
 
22
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
Днешните мюсулмани в България са наследници на българи приели исляма за да спасят децата и жените си от поругаване и избиване! Те изобщо не са турци и това добре го знаят, но не искат да си признаят! Самите турци в Турция не ги възприемат като сънародници и ги наричат *** тоест кучета!
52
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
москва е горяла от мюсулмани 2 пъти до сега Пак ще я запалят
51
0
 
4
 
! Отговори
до 60 преди 8 години
Ти историята изобщо знаеш ли я това което мислиш никога няма да стане,защото никога не било така всеки си гледа интереса виж Римската империя,Византия Османската империя,Първата Световна война,Втората Световна война и ще разбереш!
50
7
 
10
 
! Отговори
100 % ТURK преди 8 години
Гн. Болбов. Уважавам хора като тебе ама дай да не си кривим душите. ПКК са Т Е Р О Р И С Т И. Край ! Преди години и аз мислех като тебе но не става бе. Цял свят ги моли а те война та война. Стига вече. Евалла до едно място. А най много от тях страдат кюрдите. ... знаеш ли !
49
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради все повече очертаващата се ислямистка заплаха от кавказките републики ( вече ИД ги обяви за Халифат) Русия ще стане член на НАТО и ще воюва на страната на християните в скорошната 3 Световна война, която ще бъде на религиозна основа между християни и мюсулмани! Исляма е обречен!
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е стратегическата сила тя може да наклони много сериозно везните и никой няма лукса да я загуби,при една промяна на посоката към Руската федерация това би имало големи последствия за Западните силни държави и САЩ.Само помислете никоя държава в момента от Европа не може да победи Турция освен Русия,вижте Германия,Франция и Великобритания колко армия и налично оръжие имат и ще разберете
47
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпрос на време е Турция да стане крайна ислямистка държава! А в скорошната 3-та Световна ислямистите държави ще бъдат изгорени до основи и скапаната им агресивна терористична религия ще изчезне завинаги!
46
5
 
3
 
! Отговори
Do 56 преди 8 години
Bravo 56
45
18
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Познавах няколко другари от ПКК .Истински комунисти,които се борят за освобождение на кюрдския и турски народ от гнета на бейове и капиталисти.Тяхната борба има за цел създаване на многонационална социалистическа държава.Подкрепям по категоричен начин за ликвидация на гнусния турски империализъм.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът на Турция е както на Гърция и България - див капитализъм. Най-решителни са турските комунисти и скоро оттам ще дойдат неприятни новини за месдтната върхушка. Приятел бе преди година на 150 000-ен митинг концерт на турски комунисти.
43
10
 
20
 
! Отговори
100 % ТURK преди 8 години
А вие българите между другото пак ударихте кьоравото. Не Турция а някоя друга страна да беше като Пакистан например , отдавна щеше да сте курбан на ИШИД.
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
общност те са доста изостанали от другите кюрди който държат за Турция.Терористичната организация ПКК се крие зад тълпата и турската войска няма как да ги различи,ако ги различи доста трудно става и така хората се провокират.Турското правителство беше се разбрала но те развалиха мирното споразумение,тяхната цел е ясна искат да разбъркат Турция и да я разделят,но това е невъзможно днешно време никой не дава лесно земя където и да се намираш,дори Русия най-голямата по-площ пази метър от земята си