400 000 са жертвите на войната в Сирия

Пратеникът на ООН: Не можем да допуснем преговорите да се провалят
22 апр 2016 10:30, Елка Василева
7
400 000 са жертвите на войната в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви в интервю за Швейцарската радио-телевизионна компания, че петгодишната война в Сирия е отнела живота на 400 000 души.

Това е много по-голямо число от предходните оценки на ООН, които варираха между 250 000 и 300 000 убити, отбелязва Ройтерс.

Де Мистура заяви, че преговорите за мир в Сирия ще продължат идната седмица в Женева въпреки решението на главната опозиционна група да напусне настоящия кръг на разговорите по-рано от предвиденото. Де Мистура определи тази стъпка на опозицията като дипломатическо позьорство.

Не можем да допуснем преговорите да се провалят. Трябва да подновим прекратяването на огъня, да ускорим достъпа на хуманитарна помощ. Трябва да поискаме страните, които инициираха съвместно прекратяването на огъня, да се срещнат, каза Де Мистура.

Той каза, че не бива да се очакват чудеса за една седмица и припомни, че нито едни преговори, които той е виждал, не са приключвали за една седмица, допълва ТАСС.

Де Мистура посочи, че Русия и САЩ трябва да си сътрудничат за успеха на преговорите за Сирия.

Последният кръг от преговорите, започнал на 13 април, трябваше да се фокусира върху въпроса за политическия преход. Но делегацията на режима в Дамаск призовава за правителство на националното единство и не показва признаци, че ще приеме искането на опозицията Башар Асад да се оттегли от президентския пост, припомня Ройтерс.

Неговият интерес е да се опита да остане на власт, според мен. При настоящите условия решението е политически преход, каза Де Мистура, цитиран от Ройтерс.
Въпреки напрежението на преговорите всички страни са съгласни, че трябва да има преход, а това означава радикална промяна, добави той.

Помолен да потвърди дали делегациите на привърженици и противници на Асад са се срещнали в хотели в Женева и са говорили директно, Де Мистура каза: „Знаете, че във всички преговори има официални дискусии. И точно поради тази причина те трябва да бъдат удължени с няколко дни, за да се позволи да се осъществи и така наречената неформална дипломация“.

В отговор на въпроса дали двете страни са се срещнали и са говорили директно, Де Мистура каза: Те се познават и те всички са сирийци. Иска ми се да вярвам, че в крайна сметка те ще повярват в Сирия също.

Същевременно сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал ал Мекдад заяви в Прага, че Дамаск ще продължи участието си в преговорите за мир в Женева, докато бъде намерено решение, предаде Франс прес.

Визитата на Мекдад в Чехия е първата подобна визита на високопоставен сирийски представител в страна членка на ЕС от началото на войната в Сирия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: СирияСтафан де Мистура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo mirasahte li nakraia s Rusia.Super ce si priznavate
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а, недейте така, това са collateral damage, в името на демокрацията и световния мир, не са виновни американзите и евреите, ами Путин и камунезите...Какво ли е да ти тежат на съвестта на толкова хора смъртта...*** те евреите нямат съвест...колко е бил прав Хитлер.
3
1
 
4
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
НИЩО ВАЖНОТО Е РОКФЕЛЕР, РОТШИЛД, ШОРОШ И МАЙМУН ОБАМА ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ......ДА ВИДИМ ДОКА ДЕ...)))))))))))
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тия мантри за "кръвожадния Асад". Като го махнете кой ще сложите?!?На Сирия и трябва диктатор, който здраво да държи властта. Иначе следва сценария Либия, Египет, Ирак - граждански войни, бежанци, никаква демокрация, радикален ислям, тероризъм, още повече кръв. А в Сирия, понеже това не се реализира, се появи дори и ИД. Ако не бяхте пипали Асад ИД нямаше да ги има. Нямаше да има и милиони бежанци.
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мир няма да има докато кръвожадния диктаторски род Асад са на власт