Борис Джонсън не иска нова война в Сирия, предлага преговори

Призова Ердоган да пристъпи към диалог за примирие
55
Борис Джонсън не иска нова война в Сирия, предлага преговори
Снимка: Reuters, архив

Британският премиер Борис Джонсън предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Лондон не може да подкрепи турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, като му предложи съдействие в мирните преговори, предаде БТА като цитира ТАСС.

Още по темата

Това съобщи говорител на британския премиер след телефонен разговор на Джонсън и Ердоган.

Той каза, че Джонсън е изразил дълбока загриженост от продължаващата военна операция в Северна Сирия, която според него може още повече да влоши хуманитарната ситуация там и подкопае напредъка, постигнат в борбата с Ислямска държава.

Джонсън заявил, че Турция е важен партньор на Великобритания и съюзник в НАТО, и отбелязал ролята на Турция в борбата с Ислямска държава и щедростта й при подкрепата на бежанците от Сирия.

Той обаче подчертал, че Великобритания не може да подкрепи военната й операция, и призовал Ердоган да я прекрати и да пристъпи към диалог за примирие, който Великобритания и международните партньори са готови да подкрепят.

Турция започна на 9 октомври операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Операцията цели да се създаде буферна зона, която да служи като защитен пояс за турската граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде е Британия да не би да е близко -до там трудно ще стигнат но може до Австрия Германия Франция да се озоват -е това е мисленето на ЕС -ние сме длъжни да ги задържим или иначе някакви санкции -какви по-големи санкции от това че ни извличат мозъците.Давайте бежанци към Германия нали ви й поканиха
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган е сам срещу целия свят.Финито.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ne 33 goljam ptostak si kakvo rasbira6 podaigasez na gerb platen 50 lv do koga schte ti stignat sa mente rakia prostazi kato tebe sasipaha bg
29
0
 
6
 
! Отговори
Данков преди 4 години
В България в момента сме 6.5 милиона, в чужбина има също 6 милиона българи.Да не говорим за молдовските българи, Западните покрайнини в Сърбия, както и Северна Македония, които въпреки че ни мразят, все пак ще наделее българското в тях.Ердоган рискува много с тези си действия, освен да насажда омраза не знам какво друго ще постигне.
28
11
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА "БАБА МАР преди 4 години
С ЧЕРВЕНАТА БЮЛЕТИНА САМО ВИКАТЕ ПКК И КЮРДИТЕ В БЪЛГАРИЯ ......."БАБА МАРА" ЗА *** ДА ПОБАРА..!
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сирия всеки диктатор си има стойте терористи !
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29И Путин така ги "трепеше" терористите, ама на хартия !
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба ти Ванга май позна, че победителя няма да е този, който всички си мислят. Войната му реши проблема с кюрдите. Той и Садам ги беше пообгазил нещо.Важното е да има западняци на кранчетата на петрола/ Иначе другото са подробности.Нещо като оправията в Афганистан и реколтите от мак.
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам буферна зона на 30 километра в територията защото всички терористи в Европа дойдоха от там !Аз още не съм чул за терорист в Европа дошъл с лодка от Африка, даже от Боко харам !
23
11
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
султанът от примирие не разбира само червена бюлетина ще го оправи
22
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво правят разни турци тук? Защо не сте в анадолския си рай, а ръсите мозък в български сайт?Чий го дирите тук?
21
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атентатите и преврата в Турция са дело на западните служби. Гюлен не си ли го прибрах в САЩ?ПКК е на почти 40г. Що ли се активизира при Ердо.Къде е разузнаването и тайните служби на Турция.? А сетих се. Като ги наричаха в Алепо, се прикраднаха в гръб и убиха руския консул.А иначе сега разчиства територия за про турските главорези, щото никой не ги иска. ДОРИ ЕРДО
20
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглеят турските ***...Типично за анадолския дивак.Но скоро ще им увиснат носовете, когато запукат чобанина в Сирия обратно и тръгне да бяга обратно със запалени ***.
19
13
 
16
 
! Отговори
А бе Ха-Ха преди 4 години
Тези БОРЦИ ЗА СВОБОДА, които вие наричате терористи ще ви бомбят пак, ако не им дадете техните земи, които сте завладели. Кюрдите си искат държавата и половината АНАДОЛ ще замине там. От Ирак, Сирия, Иран също ще вземат. Стига ТРЪМП да прецени, че трябва да смаже Турция, че ви смажат като муха, кацнала на пържолата на големите
18
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция с терористи не преговаря!
17
10
 
2
 
! Отговори
БОЙКО КАЖИ СИ преди 4 години
Ти подкрепяш ли ЕРДОГАНЯ, ТЕРОРИСТ , УБИЕЦ и ДИКТАТОР
16
5
 
16
 
! Отговори
90% от везирите преди 4 години
на Османската империя са етнически албанци, Ататюрк също е с албански корени. Мечтата на военнопрестъпника Хашим Тачи да съедини Турция-Косово и Албания няма да се случи, защото в момента в който американците напуснат базата в Косово държавата им се срива. Кърджали може има кмет турчин, но НИКОГА няма да е в ТУРЦИЯ.
15
10
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Ми така е то, кюрдите ще вземат малко от Турция пък ние малко от бг
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ингилизите се заиграват с Ердо. Те обикновено си постигат целите с чужди ръце. Гласят се за медиатори. Така че нито САЩ, нито те, ще втвърдят позицията си. Вероятно Ердо им играе по свирката, а пропагандата представя нещата, като защита на Турската държава от терористи.Кюрдите упорито водят преговори, за защита. Поне от Турската авиация. т. е. в капана се очакват Дамаск или Русия. И двете обаче не бързат на сиренцето.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прадядото на Джонсън е турчин....