Борис Джонсън не иска нова война в Сирия, предлага преговори

Призова Ердоган да пристъпи към диалог за примирие
55
Борис Джонсън не иска нова война в Сирия, предлага преговори
Снимка: Reuters, архив

Британският премиер Борис Джонсън предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Лондон не може да подкрепи турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, като му предложи съдействие в мирните преговори, предаде БТА като цитира ТАСС.

Още по темата

Това съобщи говорител на британския премиер след телефонен разговор на Джонсън и Ердоган.

Той каза, че Джонсън е изразил дълбока загриженост от продължаващата военна операция в Северна Сирия, която според него може още повече да влоши хуманитарната ситуация там и подкопае напредъка, постигнат в борбата с Ислямска държава.

Джонсън заявил, че Турция е важен партньор на Великобритания и съюзник в НАТО, и отбелязал ролята на Турция в борбата с Ислямска държава и щедростта й при подкрепата на бежанците от Сирия.

Той обаче подчертал, че Великобритания не може да подкрепи военната й операция, и призовал Ердоган да я прекрати и да пристъпи към диалог за примирие, който Великобритания и международните партньори са готови да подкрепят.

Турция започна на 9 октомври операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Операцията цели да се създаде буферна зона, която да служи като защитен пояс за турската граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
7
 
! Отговори
до хаха преди 4 години
Ми нека дойде. Чакаме. Но ако случайно не дойде теб какво ще правим?Дали да не те изпратим в твоя рай при девиците?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще дойде, ама през крив макарон. Мечтай си да дойде, мечтите са безплатни и не плащаш данъци за тях.
10
7
 
11
 
! Отговори
ТУРЧИНА ХА-ХА-ХА преди 4 години
дето пише тука оди за Ердоганя, приятеля на Бойко забравя, че НИКОЙ няма да остави Турция да подлива вода на световните сили, ако не им е изгодно. НеоОсмансикте мераци на турците ще потънат в море от кръв и сълзи когато 20 млн кюрди си намерят истински защитници. Единствения народ без държава. Османската империя ще същетвува само виртуално в главите на разни индивиди като Ха-Ха-ха
9
7
 
5
 
! Отговори
Xaxa преди 4 години
По-скоро анадолския рай ще дойде тук скоро, да видим тогава ти къде ще избягаш мистър ***
8
1
 
11
 
! Отговори
ИНГИЛИЗИТЕ преди 4 години
както винаги играят за Османската империя. И винаги срещу България. Ако трябва да са справедливи на кюрдите трябваше отдавна да направят държава както сториха за Израел. Обаче Англия е една от виновниците за това да няма мир там. Окупираните територии , които заедно с Франция деляха не по народи, а с линийка на картата ще бъдат винаги арена на войни. Разделяй и владей
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се върнем назад и разгледаме външната политика на Ердоган откакто е на власт единственото, което виждаме е военни походи в Ирак, Сирия, големи пушилки и накрая нищо. Всичките му военни интервенции започваха с много приказки и плам, много хвалби колко е велик и непостижим и след операциите - пълно мълчание. Доста пари, средства, и избити хора употреби и не се научи. Сега очакваме поредния поход на славата как ще завърши.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни малцинствени coдoмити пак са си изакали мненията. Сложете си тези мнения отзад и отивайте в анадолския си рай, никой не ви държи тук насила.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално в тази ситуация Путин е този, който върши черната работа на Тръмп и компания.И добре, че е той, защото цял свят им видя нааканите атлантически *** докъде я докараха.И да слагате минуси и да не слагате, тва е картинката.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и ще преговаря Вова, защото е умерен и търпелив със западните лицемери, а те да си повтарят мантрата, че ще са посредници, може и да стане.Ако беше някой друг досега да им беше запалил демократичните ***.Да целуват ръка и да бягат.
3
8
 
5
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Мисля че правим голяма грешка като бездействаме точно сега когато турската армия е заета със Сирия.Можем да превземем Истанбул и оттам вече да диктуваме на Ердоган какво да прави в Анкара. Освен това Фандъкова може да стане кмет на града а Манолова да си остане в София.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви преговори с терористи като Ердоган. Турция върви към югославски сценарий...
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви преговори ? Турция трябва да бъде смазана от НАТО !