Русия не трябва да подценява Турция

Сирия отново генерира напрежение между двете страни
7 фев 2020 07:10,
69
Русия не трябва да подценява Турция
Снимка: БГНЕС

Разногласията между Русия и Турция по повод на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, която остава в зоната на отговорност на Анкара, отново показа как двама тактически партньора проверяват взаимното си търпение, коментира руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция "Фокус".

Още по темата

Инцидентът се случи в навечерието на посещението на Реджеп Тайип Ердоган в Киев. Турските позиции в района бяха атакувани от сирийската правителствена армия, в резултат на което са загинали петима турски военни и трима цивилни.

Трагедията доведе не само до ескалация „на земя“, но към изменение на тона на официалните заявления. Докато е на посещение в Украйна, Ердоган се спря на най-чувствителната тема за Москва, споменавайки статуса на Кримския полуостров и положението на кримско-татарския народ.

Ердоган се опълчва на Русия заради действията ѝ в Сирия

Парадоксът в руско-турските отношение се състои в това, че членовете на този тактически алианс в разговора един с друг постоянно увеличават залозите, търсейки по-благоприятни условия за себе си.

Сирия е един от най-ярките примери. Турция е склонна при форсмажорни обстоятелства да подчертае неразделимостта на своите контакти с НАТО и САЩ и да докаже готовността си да разреши всяка конфликтна ситуация с военни средства. Русия обаче знае как да използва взаимодействието на протурските групировки и радикали, намирайки в това обяснението за следващата офанзивна операция на сирийските правителствени сили.

Докато развитието на събитията достигне критична точка, пълноценните преговори няма да започват. Въпросът се усложнява от факта, че всичко, свързано със Сирия, е включено в зоната на жизненоважни за Турция въпроси- положението в Сирия е „главоболие“ от гледна точка на сигурността по границите.

Конфликтът в руско-турските отношения също се засилва поради факта, че географията на двете страни и списъкът с теми, в които те са взаимозависими, непрекъснато се разширява. Това се случи с либийската криза, която Русия и Турция обсъждат почти едновременно със сирийските проблеми.

Анкара, която официално подкрепя Правителството на Националното съгласие, ръководено Файез Серадж, се опитва да спре настъплението на Либийска национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар. С увеличаване на интензивността на военните дейности, се увеличава и необходимостта на Турция да започне преговори с Москва-именно нея Анкара публично нарича покровителката на Хафтар.

Проверявайки „червените линии“ на Турция, Русия не бива да се заблуждава с постоянната й готовност да отстъпи. Разногласия между Анкара и Вашингтон могат да създадат илюзията, че тя няма алтернатива в полза на добрите отношения с Москва. Трябва да се разбере, че САЩ имат много повече инструменти за натиск
върху Турция, отколкото друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
6
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
Значи излиза, че Турция и Русия се ритат по кокалчетата, но за сметка на Сирийците. Под Сирийците разбирам мирното нормално нерадикализирано население, което иска само едно - да води нормален и що-годе спокоен живот. Отвратително...
50
6
 
10
 
! Отговори
Ytr преди 4 години
Фобре че съм се родил турчин! Според коментарите Турция не били я харесвали ами как ще я харесват като Турция не се поддава на манипулиране. България я харесват защото цял свят я манипулира както си иска боллуци, чуми, птичи грип схеми за пари колкото искаш по магазините имитиращи продукти. Цял живот бачкаш за тази държава за да умреш накрая в мизерия с това ли се гордеете българи?! В Турция се пенсионирват на 45 години лекарствата за пенсионерите са безплатни!!! Това ли са лошите турци😂😂😂
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един задава въпрос за правомерността на войските в Сирия. Г-н Правомерност, ти разбираш ли юридическия смисъл на това понятие и може ли да ни дадеш неговата легална дефиниция, според материалния произход на правото и кумулативната на него правоспособност? АКО ТОВА ГО НАПРАВИШ, ЩЕ РАЗБЕРЕШ И ОТГОВОРА НА ГЛАДКОМОЗЪЧНИЯ СИ ВЪПРОС! ПРЕДИ ДА СЕ НАПЪНЕШ, ПИЙНИ СИ "ТЕБОКАН" - ЗА ОРОСЯВАНЕ НА МОЗЪЧНАТА СИ КУХИНА И ДАНО ТИ ПОНИКНЕ ...МОЗЪК!
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ТУРЦИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ...НАДЦЕНЯВА! ТЯ ВЕДНЪЖ ЗЛОУПОТРЕБИ С РУСКИЯ СУ-27 И РАЗБРА, ЧЕ Е ЖАЛКО АНАДОЛСКО ДЖУДЖЕ, КОЕТО ГО ОЧАКВАШЕ ПЪЛЕН КРАХ И РАЗГРОМ. С ТИПИЧНИТЕ СИ ОРИЕНТАЛСКИ ТЕМАНЕТА НА *** СЕ ИЗВИНИ И ПЛАТИ ЗА СТАНАЛАТА ГРЕШКА. СЕГА ИСКА ДА НАСТЪПИ МОТИКАТА ЗА ВТОРИ ПЪТ. РАЗЛИКАТА ЩЕ Е ТАЗИ, ЧЕ КРАЯТ НА ПРИКАЗКАТА Е ИЗВЕСТЕН. ИМА ПОСЛЕДЕН ШАНС ДА СЕ ПОПРАВИ УТРЕ, А АКО НЕ, ОЧАКВА Я...НЕОЧАКВАНОТО!
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко ми е трудно да си представя как Либия е проблем на Турция. По - скоро петрола там е проблем на ердоганчовите юнаци.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските войски са с официална покана от ЗАКОННОТО ОФИЦИАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО НА Сирия. Всички останали там са нахакали войската си незаконно и с чисто алчни и агресивни намерения.
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция много ми прилича на хитлер мир пари далавера с русия и накрая ги нападна през 1941
44
9
 
14
 
! Отговори
ЕЕМ преди 4 години
Турските войски били неправомерно в Сирия, а нима Руските и Американските правомерно са там.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А И ТОЗИ НЯКАКЪВ СИ МИНИСТЪР-ПРОПАГАНДАТОР НА F-35, А С ТОВА ОЧЕВИДЕН РУШВЕТЧИЯ ЗА ТЕХЕН ЧЕРЕН ПЕЧАТ, АМА НАЛИ НЕ Е БЪЛГАРСКИ СЪДИЯ, ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ В КИЛИЙНОТО УЧИЛИЩЕ, КЪДЕТО Е ИЗУЧАВАЛ ТЕНЕКИДЖИЙСКИЯ СИ ЗАНАЯТ, ЧЕ НЯМА НИЩО, КОЕТО ДА СЕ СКРИЕ ОТ РУСКИТЕ РАДАРИ, ВКЛ. ТЕЗИ НА СУ-35, КОЯТО НОВА ВЕРСИЯ Е СУ-35С /S/ И Е С НИЩО НЕОТСТЪПВАЩ НА ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ! НЯМА РАВЕН НА СЕБЕ СИ !!!
42
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Турция щеше да е в толкова по-благоприятна позиция, ако вместо да се дръвчи на НАТО с руски ракетки, си бяха вързали гащите. Сега Либия нямаше да им е проблем, и Сирия вероятно също.
41
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУРЦИЯ ТАРИКАТСТВА И ИГРАЕ СПОРЕД СВОЯ ИНТЕРЕС С ВСЕКИ, КОЙТО Й ИГРАЕ ПО СВИРКАТА. ВРЕМЕ Е ДА Й СЕ ДАДЕ УРОК, ЧЕ ТЯ Е В ПОЗИЦИЯТА НА МЕЖДУНАРОДЕН АГРЕСОР И ТЕРОРИСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА СИРИЯ И ТАМ НЯМА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ ОТ ЗАКОННОТО СИРИЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО. СУВЕРЕНИТЕТЪТ НА СИРИЯ Е ОКУПИРАН ОТ ТУРЦИЯ, НА КОЕТО Й СЕ ВЪЗРАЗЯВА ЗА НАПУСКАНЕ НА СИРИЙСКАТА ТЕРИТОРИЯ И ЕРДОГАН НЯМА КАКВО ДА СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАХА ХАНЪМА И ЗАКОНЕН ВЛАДЕЛЕЦ НА ТЕЗИ ЗЕМИ.
40
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В района никой не обича турците - нито Сирия, нито Египет, нито Иран, нито Грузия... За Гърция и България да не говорим. Румъния, Сърбия и Македония... Ако и руснаците ги изоставят ще бъдат напълно изолирани. Пожелавам на България Ердоган да спре Турски поток. Това ще е нещо хубаво за България.
39
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Ердо затвори Турски Поток Путин ще възроди Южен Поток. Ще го построи за няколко месеца, тъй като инфраструктурата е готова. И ще наложи такива санкции на турчетата, че могат да забравят за туризъм, селско стопанство и автомобилна индустрия. А те друго нямат.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо свали 2 самолетчета за по 10 милиона едното и после щяха да го свалят от власт само хотелиерите, а какво да говорим за производителите на плодове и зеленчуци и на авточасти, които изнасят основно за Русия... После не можеше да свари да се извинява. Сега си представи това + добре въоръжени кюрди с руски инструктори и поддържана от руската авиация сирийска армия...
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Ердо затвори Турскио Поток много скоро неговата армия не само ще се наложи да излезе от Сирия, но и ще се наложи да се отдръпне едни 400 - 500 километра навътре, понеже тези територии ще станат сирийско - кюрдски. Потока е единствената причина, поради която ердо си развява байрака в Сирия.
36
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сирия генерирала разногласия... Не Сирия се опитва да завземе турски територии. Доколкото знам е точно обратното. Много изнагляха. Това трябва да очакваме от турците - за нападнат и нас. Трябва сериозно да се подготвим, да изгоним всички турци, понеже са агенти на анкара и да затворим границата!
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чорбалан се пъчи като петел на ***, а другите му гледат сеира.
34
4
 
22
 
! Отговори
Родопите преди 4 години
Еджнаду Куаказ, Джебхет ан-Нусра, Султан Мурад, ал-Каида са съюзниците на Турция в Северна Сирия, кофти работа, няма как Русия да ги търпи, то те са опасни и за самата Турция в дългосрочен план, трябва мирно решение за конфликта
33
27
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не се интересува от мнението на турция, тя няма думата.
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в джихадистките организации, подкрепяни от Турция, те са опасни за Русия и стабилността на тази страна, понеже са пришълци в Сирия дошли именно от бившите Съветски Републики, тоест Турция се осланя на несирийски бойци и това пречи на намиране на мирно решение на конфликта, плюс че Турция не признава легитимното сирийски правителство