Ердоган се опълчва на Русия заради действията ѝ в Сирия

Москва трябвало да заеме позиция или със Сирия, или с Турция
30 яну 2020 09:34, Елка Василева
65
 Ердоган се опълчва на Русия заради действията ѝ в Сирия
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Русия не спазва нито споразумението от Астана, нито това от Сочи за Сирия, заяви турският президент Реджеп Ердоган. По думите му пред турски журналисти вече не съществува такова нещо като „процес от Астана“.

Ердоган предупреди, че търпението на Турция е на изчерпване и тя може да предприеме свои собствени стъпки, ако бомбардировките на руската и сирийската авиация в района на Идлиб не спрат.

Той изрази и очакване Русия да отправи предупреждение към напредващите сили на сирийския президент Башар Асад, предаде БНР.

Турският президент направи коментара си на борда на президентския самолет пред придружаващите го турски медии на връщане от тридневна обиколка в Африка.

Ердоган коментира, че Москва трябва да заеме позиция и да действа или заедно със Сирия, или заедно с Турция, като няма друг вариант.

Процесът от Астана се намира в „затишие“, отговори Реджеп Ердоган на въпрос дали ситуацията може да се разреши чрез този процес. Според него ще се види какво Иран, Русия и Турция могат да направят за съживяване на процеса от Астана.

Процесът от Астана беше наречен така по тогавашното име на казахстанската столица, където през януари 2017 г. започнаха преговори между сирийското правителство и опозицията, след като на 20 декември 2016 г. в Москва външните министри на Иран, Русия и Турция приеха съвместна декларация и станаха страни-гаранти на мирния процес.

Турският държавен глава допълни, че, ако Русия спазва споразуменията за прекратяване на огъня в Идлиб от септември 2018 г., същото ще направи и Турция.

По силата на тези споразумения Идлиб беше превърнат в зона за деескалация и бяха създадени 12 наблюдателни поста на турската армия, които да разделят контролираните от бунтовниците и от властта в Дамаск територии.

Москва обаче посочва, че спирането на огъня се отнася само за цивилните граждани, а не за терористичните групи.

По-рано в остра декларация турското военно министерство предупреди, че ще отговори „без колебание по най-решителен начин“ при евентуална атака срещу турските наблюдателни постове.

Турция се опасява, че офанзивата в Идлиб – последният останал бастион на крайната опозиция в Сирия, може да доведе до нова бежанска вълна към нейна територия.

Във вторник сирийските правителствени войски навлязоха в град Маарат ал-Нуман – второто по големина населено място в област Идлиб, разположено на ключовата магистрала, свързваща столицата Дамаск с най-важния център в северната част на страната - Алепо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турският ислямски диктатор е терористичен агресор като другите диктатори върши престъпления срещу мира правосъдието и човечеството срещу много народи вкл.срещу неговия народ-погазва човешките и религиозните права и свободи, международно право,държавни граници,финасира ивъоръжава ислямски и терористични групи, а обрича на геноцид християни,евреи,кюрди в Близки изток,Азия,Африка.Но най-голяма му вина е заговор за палестински терор и окупация на Божият свят народ и земя Израел столица Ерусалим!
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Ердоган отдавна лази по нервите на Путин и Тръмп"Тръмп няма и да пипне ердоган защото тръмп е куртизантка на нетаняху. ердоган помага на израелците като дестабилизира сирия и подкрепя джихадистите така че сащ няма нищо да му направят.
44
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най напред ти си вземи позиция с нато или с русия после ще си помислят в русия недей да мислиш че русия забрави самолета които го свалихте
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите са объркани. Довчера обясняваха какъв достопочтен гражданин е Ердо, щото си купи ракетки от рашките и щото игра сечено на американците, днес го заплашват, че и диктатор го наричат. Въъъъй, мчи как се сетихте бря?
42
13
 
20
 
! Отговори
Непознат преди 4 години
С основание се взима на сериозно, тъй като прие доста бежанци за разлика от други държави, нито е в ЕС. И ако реши да прави мръсно просто ще ги пусне.Както сме 6 милиона и още 4 милиона бежанци ако реши да пусне в България, незнам.
41
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аскера на Ердоган-султана ще яде много бой в Сирия, от армията на Асад и от кюрдите!!Освен това и САЩ, и Русия могат да стъжнят живота на самозабравилото се диктаторче!!!
40
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е агресор в Сирия...............Ердоган е един самозабравил се и луд диктатор!!
39
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган отдавна лази по нервите на Путин и Тръмп.......................но скоро един от двамата ще му види сметката!!
38
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Москва трябвало да заеме позиция или със Сирия, или с Турция"Що? Щото пък анадолците са заели конкретна позиция - играят и със САЩ, и със ЕС, и със Русия. С камъните на Джоланчо по неговата глава. Помислил си, че само той е тарикат, а другите ядат доматите с коловете - начело с Бай Дончо и Владко...
37
14
 
8
 
! Отговори
Однако преди 4 години
"Съюза с руснаците им беше блъф..."=======================21, няма съюз и съответно няма блъф. Исторически Русия и Турция са върли антагонисти и това, което наблюдаваме през последните 4 години не е съюз, а ситуционно партньорство. Русия е концептуално властна историческа империя,а Турция е проекто-конструкторско, изкуствено създадено от хегемона образУвание, целящо само и единствено войни в Черноморието, дестабилизиране и ослабване на Русия.
36
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен Турция не спазва нито споразумението от Астана, нито това от Сочи за Сирия. Тя пое ангажимент пред Русия до края на 2018 г. да се справи с туркоманските джихадисти в Идлиб, но и до днес вместо да ги разоръжи, ги въоръжава и подкрепя. Колкото и да не му се иска на Ердоган, той ще бъде принуден да напусне завзетата сирийска територия.
35
13
 
7
 
! Отговори
Едо преди 4 години
ТОВА, КОЕТО Е ПИСАНО В БИБЛЕЙСКИТЕ ПРОРОЧЕСТВА, ТОВА СТАВА! НО НА ФАНАТИКА ЕРДОГАН, НЯМА КАК ДА ДАДЕШ РАЗУМЕН СЪВЕТ, ЗАЩОТО Е СТРАХЛИВЕЦ ИЛИ ИМИТАТОР СТРАХЛИВЕЦ, ВСЕ ЕДНО! ГЛЕДАЙТЕ И СЛУШАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО ,,Уалид Шоебат" и неговите сподвижници, БИВШИ ПАЛЕСТИНСКИ ТЕРОРИСТИ, КОИТО ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС ПО ЧУДОТВОРЕН НАЧИН ПРЕОБРЪЩА В ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА, ЗА ДА ИЗЯВИ В ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА МОГЪЩЕСТВОТО НА СВОЯТА МОГЪЩА ДУХОВНА МОЩ! Давам определение за фанатизъм: НЕБИБЛЕЙСКА ВЯРА!
34
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да допълня...Аз също не съм русофил, ама да кажеш че не са военна сила е смешно.Гледай реално на нещата без пристрастия.
33
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русофилите пак взеха да правят истанбул на стъкло."Можем-правим. На теб кой ти е крив че нищо не умееш.
32
26
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 21 Руснаците не са световна сила , та камо ли Турция. Световна сила са най големите икономики.САЩ , Китай , Германия....
31
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия си остава единствената официално поканена от легитимно правителство чужда държава в Сирия. Америка също ако приемате кюрдската организация за легитимна.Турците НИКОЙ не ги е канил, само бради и оръжия наливаха. И си навлизат в кюрдскатеритория както си искат, които кюрди - уж първи съюзници на Америка. Някои тука иматмного объркана предства за геополитика - уж про-атлантици а не са схванали че относноЕрдоган от около 6 месеца би трябвало да го хулят за да са в крак с модата.
30
11
 
23
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Ердоган не цепи басма и на Путин и на Тръмп. За него Турция е над всичко.Някои другари искат и ние да сме така , ама сме много малки.
29
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е глупав само кирливият феес....
28
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АстанаАйдеее.Русофилите пак взеха да правят истанбул на стъкло.
27
11
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Наивник, извинявайте.