Русия: Прехвърлят се чуждестранни наемници в Нагорни Карабах

Путин и Макрон призоваха за прекратяване на огъня
1 окт 2020 07:52, Ния Христова
93
Русия: Прехвърлят се чуждестранни наемници в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС

Русия разполага със сведения за прехвърляне на чуждестранни наемници в района на Нагорни Карабах, където вече пети ден продължава въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

На сайта на ведомството е публикувана официална позиция, в която се посочва, че наемниците са от Сирия и Либия. Целта на прехвърлянето им е пряко участие в бойните действия в Нагорни Карабах.
 
"Дълбоко сме загрижени от тези процеси, които водят не само до още по-голяма ескалация в зоната на конфликта, но и създават дългосрочна заплаха за всички страни в региона", пише още в позицията.
Още по темата
 
За първи път Москва потвърждава появилата се по-рано информация за участие на чужди наемници в боевете в Нагорни Карабах. Премиерът на Армения Никол Пашинян пък обвини Турция в пряка намеса в конфликта. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи тези твърдения за провокация.
 
Междувременно Путин и Макрон са призовали страните в конфликта към максимална сдържаност и незабавно прекратяване на огъня. Те са обсъдили подробно рязкото изостряне на обстановката и са изразили загриженост от продължаващите широкомащабни бойни действия.

Президентите на Русия и Франция са обсъдили бъдещите стъпки, които Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да предприеме за деескалиране на конфликта.

По време на телефонния разговор е било отбелязано, че политическите и дипломатическите средства са единственият начин за разрешаване на конфликта.

Обстановката в Нагорни Карабах - анклав на територията на Азербайджан, контролиран от арменци - се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

 
Въоръжените сблъсъци между Армения и Азербайджан са най-тежките от 2016 г. насам. Двете страни са в спор още от 90-те години на минилия век.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ЕТО ...ТОВА СА "БРАТСКИТЕ СТРАНИ" НА РУСИЯ И БИВШИЯ СССР !ДНЕС ТИЯ "БРАТЯ" ---ЩЕ СЕ ИЗКОЛЯТ , ЗА ДА ПРИДОБИЯТ КОНТРОЛ НАД ГАЗОВИТЕ ЗАЛЕЖИ И ПРЕНОСА МУ!ТОВА Е ТО---"БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ И РУСКИ ОПИТ"!!ТАМ НИ КАРАТ ДА ИДЕМ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ ...ГРИПЕНЧО И др.ИМПЕКСОВА , ЗА ДА СТАНЕМ ПУШЕЧНО МЕСО ЗА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ...ХА,ХА,ХАААААААСЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ БЪЛГАРИ...??!!ИСКАТЕ ЛИ ДА УМИРАТЕ ЗА ......РУСКАТА ГАЗ И ПЕТРОЛ??!
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kubilay 47Азеркса територия след прочистването на мнозинството от населението и заграбването на тяхната земя и собственост.... Абе, ти усещаш ли се, или просто да бъдеш агресивен варварин е гордост за ващо племе ?
33
8
 
8
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Ще се развее и още как, даже езана ще проехти. Това не е Азербайджан и Турция от 92-ра. Сега има много арабски пари, нефтени пари и газ, а Армения са много бедни. Карабаа на турски/азерски означава черни лозя. Тук добре, че вие казахте, че е арменска територия. На практика Карабаа вече е азерски. Трябва само да се подпише примирие и сепаратистите да хванат автобуса за Ереван.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР завладява района 30те. Сталин е Грузинец. Грузинците мразят арменците. СССР прави рокади на населението, размествайки арменци и азери в анклави, дупчейки територията със затворени етноси отвсякъде заобиколени с други. СССР се гътва. Страните обявяват независимост. Заради смахнатото разпределение на население, чисто разделение на територията е невъзможно. Нагорни карабах остава в азербаджан, въпреки, че е населен с 90% арменци. Гласуват за отцепване, от тогава е война с различен интензитет.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли някое малцинство от истински демократична държаван ще иска да се присъедини към държавата-майка, ако там има диктатура
30
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Най добър пример може да даде Турция като се изтегли от Северен Кипър.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вагнер" !
28
11
 
7
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Турците знаят от 90те, че азерите като шиити не са много добри войници, макар че са една кръв. Затова трябва малко помощ от сунити от Сирия и Либия. Няма значение. Важното е накрая над Карабах да се развее азерския байрак. Другото е без значение.
27
3
 
10
 
! Отговори
A преди 3 години
Американските им носят демокрация. Е, наистина демокрация от която се умира, с нея идва голямата корупция, ограбване на националните блага, унищожаване на водата, въздуха и пр., ама е демокрация и то американска.
26
3
 
8
 
! Отговори
Историк+ преди 3 години
"Пo твоята логика, всички малцинства по света да си направят референдум и да се присъединяват към държавата в която искат". Али, ми то натам е тръгнало - не се гневи. Освен ако държавата в която живееш не ти е предоставила пълна свобода.
25
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагорни Карабах е исконна азерска земя, която сега се връща в родината, реването на русия е смешен плач- те самите държат половин украински ДОНБАС под окупация именно с наемници- руснаци и чеченци! До " историк+" А ти си толкова историк, колкото гущера е бял..., прези 1300 г българите сме държали Крим, той сега " наш" ли е ???
24
4
 
9
 
! Отговори
Историк+ преди 3 години
Знам какво не-научно "лаене" ще последва, затова прилагам едно надеждно цитатче: "Армения първа приема християнството за официална държавна религия през 301 година от светеца Григорий Просветител ( 335 г.), чийто син и негов приемник Аристакес участва в Първи вселенски събор."
23
4
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Ах защо не е жив СТАЛИН....
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентите на Русия и Aрмения се срещнаха и обсъдиха бъдещите стъпки за потушаване на напрежението. Москва потвърди появилата се по-рано информация за участие на чужди наемници в боевете в Нагорни Карабах. Вчера руското министерство на отбраната отбеляза петата годишнина от руската операция в Сирия и за пореден път декларира пълния разгром на джихадистите от Идил.Причьом тут Макрон?
21
7
 
12
 
! Отговори
Историк+ преди 3 години
"Азарбейджан са прави на 200% и международната общност трябва да види това." Международната общност по-добре да бъде информирана, че в Нагорни Карабах, повече от 80% от жителите са арменци. Армения е първата християнска държава в Света - как да живеят в "чалмарско"
20
5
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Русофил+ - а? И това го казва "русофил"? Че Вие се изпотрепахте да хвалите Ердоган когато се конфронтира с Тръмп, само защото сега е дружка с Путин! То бива безочие, ама твоето идва в повече, драги!
19
2
 
12
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
"Трябва да си луд или платен да подкрепяш чaлмитe от Азербайджан" - очевидно Атлантиците, от омраза към Русия, са готови на всичко! Помните ли, когато турците свалиха руският изтребител в Сирия, как същите величаеха Ердоган. После го оплюваха, когато се сдружи с Путин. Атлантик да се наричам, първа............
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рамзан Кадиров е казал, че ако се наложи ще пусне елитния баталион дето за един час беше влязъл в Грузия по време на военните действия. А където монат чеченците тетористи неостават живи
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азерите се мислят за турци, също като Боко.
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТАКА ЛИ БЕ ФЕС ДОЛЕН. ВИЕ МУТРИТЕ СТЕ ИСЛЯМИСТИ.