Децата в Пакистан са изправени пред ново бедствие след наводнението

Замърсената вода и комарите са причина за много от болестите сред жителите
1 окт 2022 20:07, Йоана Цонева
20
Децата в Пакистан са изправени пред ново бедствие след наводнението
Снимка: БГНЕС

Бебето спи в болнично легло, а слабото му, дехидратирано тяло се бори за оцеляване. До него лежи неподвижно пеленаче, увито в бяла кърпа, което е починало само няколко минути по-рано.

Един час по-късно друго дете се разболява от нейната болест. Плачещата му баба гледа с отчаяние как лекарите също го увиват в бяло.

Децата умират от холера - остро диарийно заболяване, което се получава при пиене на замърсена вода.

И те не са единствените.

Според лекарите в болницата "Майка и дете" в пакистанската провинция Синд всеки ден умират повече от 10 деца - всички от заболявания, свързани с водата, причинени от опустошителните наводнения това лято, които заляха една трета от територията на страната, предаде CNN.

Oще десетки деца спят на легла в спешното отделение на лечебното заведение; някои от тях са в безсъзнание от болестта си, други плачат от болка. Бледи и апатични, изпъкналите им ребра и очи са симптоми на недохранване.

Изтощените родители чакат в съседната стая в оглушителна тишина. Изтръпнали и сломени, те не знаят дали детето им ще излезе живо от болницата.

"Заваля дъжд и дойдоха наводненията. И тогава нашите пациенти дойдоха като потопа", казва д-р Назия Урудж, лекар, отговарящ за детското спешно отделение на болницата.

Това е лицето на почти безпрецедентна здравна криза, която се разгръща из цял Пакистан - но за много хора помощта не пристига. А групите за помощ предупреждават, че ситуацията само ще се влоши, ако международната общност не предприеме действия на момента.

Бедствието едва започва

Наводненията, причинени от рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците в северните планински райони на Пакистан, досега са отнели живота на близо 1 600 души - повече от една трета от тях са деца - и са засегнали около 33 милиона души.

Разрушителните наводнения отнесоха домовете, оставяйки десетки хиляди хора на улицата без храна и чиста вода за пиене.

В Синд, една от най-засегнатите провинции, селата са напълно откъснати, заради което е почти невъзможно за семействата да потърсят помощ за болните си деца.

"Много деца дори не достигат до болниците, защото медицинските заведения, до които биха могли да се доберат, са или под вода, или просто не са достъпни", казва Аадарш Легари, служител по комуникациите на УНИЦЕФ в Пакистан.

Още по темата
В покрайнините на Кази Ахмед, град в Синд, майка носи малкото си дете в разнебитена лодка, която превозва бедстващи жители до здравни заведения.

"Детето е с висока температура и изпадна в безсъзнание", казва майката, докато отчаяно се опитва да охлади челото на дъщеря си с кърпа, напоена с мръсната вода от наводнението, от което ѝ прилошава.

Лодките са пълни със семейства, които търсят помощ. В далечината родители, придвижвайки се във вода до кръста, носят децата и вещите си в опит да пресекат наводнения път.

На друго място млада бременна майка на пет деца се опитва да ги успокои, докато стенат от глад. Мухите се роят около лицата им, докато те плачат за нейното внимание.

Силно анемична, тя отправя отчаяна молба за помощ.

"В тялото ми няма кръв. Имам нужда от две бутилки кръв", казва тя, преди да вземе едно от децата си и да го потупа, за да заспи. "Не мисля добре. Имам треска. Имам нужда от кръв."

Пандемия от множество болести

С бавното отдръпване на наводненията се появява ново бедствие, след като десетки хиляди хора се борят с болести като диария, дизентерия, денга треска и малария.

Най-уязвими са бедните жители на страната. Рани, майка, която е завела болния си тригодишен син Абас в болницата "Майка и дете", разказва, че около селото им е наводнено, а домът им е напълно разрушен, което ги принуждава да живеят под пластмасов чаршаф на пътя.

През деня Рани и семейството ѝ са подложени на изгарящи температури и обезводняване, докато през нощта комарите "нападат", казва тя.

"Горим отпадъци, за да не могат комарите да хапят децата", казва Рани. "Оставаме активни през нощта, за да могат децата ни да спят."

В Синд се наблюдава остра епидемия от денга треска - вирусна инфекция, предавана от комара Aedes, който е същото насекомо, което е отговорно за разпространението на Зика, чикунгуня и жълта треска.

Тя причинява грипоподобни симптоми, включително пронизващо главоболие, болки в мускулите и ставите, треска и обриви, въпреки че само 25% от заразените проявяват симптоми. Крайните случаи могат да доведат до кървене, шок, органна недостатъчност и евентуална смърт.

Легари от УНИЦЕФ заяват, че комарите в провинцията са причина за безпокойство.

"Няма мрежи против комари. Комарите са тези, които пренасят малария и болести", каза той. "Другият проблем е холерата... тя е като плеяда от болести, които излизат от тези наводнени територии. Това ще доведе до по-мащабна здравна криза".

В изявление от миналата седмица Организацията на обединените нации нарече ситуацията "тревожна".

"Милиони деца все още се борят да оцелеят и се опасяваме, че хиляди няма да успеят", се казва в изявлението.

В чакалнята на болницата Май Сабаги, баба на петгодишно момиченце, което току-що е починало от холера, каза, че семейството ѝ не разполага с 1000 пакистански рупии (4 долара), необходими за извозването на тялото.

Седемгодишният ѝ внук е починал в друга болница. Още двама от внуците ѝ също са болни.

"Всичко това се случи заради дъждовете", казва тя. "Загубихме дрехите си... всичко. Къщата ни е разрушена. Не сме получили никакви помощи. Бедните хора не могат да си позволят лечение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
хаиде сега нобеловият комитет да прати украинско зърно на децата от пакистанвместо да раздава милиони на разни индивиди болници училища библиотеки
12
0
 
1
 
! Отговори
Тигъра преди 1 година
Така става като не почитат алах, а се кланят на педофила самопровъзгласил се за негов пророк!
11
0
 
2
 
! Отговори
Еко еврогей преди 1 година
Това бедствие е резултат от сушата и глобалното затопляне! Ако си бяха сложили слънчеви панели и не ядяха месо пороят нямаше да ги отнесе! А и Путин е виновен!
10
0
 
1
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Домашнийте породисти котки страдат от много болести. Причината е, че ние хората ги обрижваме и лекуваме. Същото е и с хората. В страни като Пакистан грижата е под нивото на тази дори у нас. Описаната история е нещо съвсем естествено. просто е слъзлива, защото няма лечение, на което ние сме свикнали. И да пишете статии и да не пишете... нищо няма да се промени. И в миналото и в България е имало подобни епидемии. Образование и здравеопазване са нужни. Не статии!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камион на PIMK се вижда в далечината...
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новината за Пакистан, пък снимката от Столипиново. (Марица пак е преляла)
7
2
 
1
 
! Отговори
ДО 10 преди 1 година
Човече , днес е ден за размисъл , не изкарвай Бръмбарите си от Мозъка тук - не сме длъжни да ги виждаме .
6
0
 
7
 
! Отговори
ИЗЛИЗАЙТЕ УТРЕ!!!!!! преди 1 година
УТРЕ МАСОВ АНТИ ГЕРБ ВОТ!!!!!!!!!!!
5
2
 
5
 
! Отговори
И после се чудите преди 1 година
Защо хората стават терористи. Сами, отчаяни, гладни, изоставени от света, накрая дойдат и американците на фона на цялата мизерия да направят война, сякаш нещастието не им е достатъчно, а в Европа седнали да реват за украинци дето им е поднесено всичко наготово!!!
4
4
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Незабавно България да приеме тия нещастници от Пакистан,1000 евро на соцял е добър стимул на калпак да им се дава като минат границата.
3
6
 
8
 
! Отговори
Българските деца преди 1 година
Имаше една история преди няколко години. При управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, едно дете яло тапети, защото с дни нямали какво да ядат. Това е истинска история от европейска България.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за турчета сълзи не роня
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аллах да ги пази!