Хаос в Пакистан: 1/3 от страната е под вода

75 души са загинали само през последните 24 часа
30 авг 2022 11:21, Йоана Цонева
16
Хаос в Пакистан: 1/3 от страната е под вода
Снимка: БГНЕС

Една трета от Пакистан е под вода, съобщи министърът на климата в страната. Опустошителните внезапни наводнения заличиха пътища, домове и посеви, взеха над 1000 жертви и засегнаха 33 милиона пакистанци - един на всеки седми жител на страната. Цари хаос.

"Всичко е един голям океан, няма суша, която да изпомпва водата" - каза Шери Рехман, наричайки това "криза с невъобразими размери".

По официални данни жертвите от началото на сезона на мусоните през юни досега са най-малко 1136 души. От тях само 75 души са загинали само през последните 24 часа.

Летните дъждове са най-силните от десетилетие насам и за тях правителството обвинява изменението на климата. "Буквално една трета от Пакистан е под вода в момента, което надхвърля всички граници, всички норми, които сме виждали в миналото - казва Рехман пред АФП. - Никога не сме виждали подобно нещо."

Големите води в северната част на долината Сват в страната са отнесли мостове и пътища, отрязвайки цели села.

На хиляди хора, живеещи в планинския район, е наредено да се евакуират, но дори с помощта на хеликоптери властите все още се борят да достигнат до затрупаните.

"Село след село е заличено. Милиони къщи са разрушени", заяви министър-председателят Шехбаз Шариф в неделя, след като прелетя над района с хеликоптер.

Тези, които са успели да избягат, са били натъпкани в един от многото импровизирани лагери в цялата страна.

"Животът тук е мизерен. Самоуважението ни е поставено на карта", казва пред АФП пострадалият от наводненията Фазал Малик от училище, в което са настанени около 2500 евакуирани в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва.

Още по темата
Провинции като Синд и Белуджистан са най-силно засегнати, но планинските райони в Хайбер Пахтунхва също са сериозно засегнати.

Тазгодишният рекорден мусон е сравним с опустошителните наводнения от 2010 г. - най-смъртоносните в историята на Пакистан - при които загинаха повече от 2000 души.

Нараства и загрижеността за предстоящите разходи за възстановяване след това бедствие, а правителството на Пакистан призова за финансова помощ от агенции, приятелски държави и международни донори. Предварителната оценка сочи, че са необходими 10 милиарда долара - по думите на министъра на планирането Ахсан Икбал пред Ройтерс.

Почти половината от реколтата от памук в страната е унищожена, а зеленчуковите, овощните и оризовите полета са претърпели значителни щети, добави той.

В събота правителството на Обединеното кралство обяви, че е отпуснало до 1,5 млн. паунда (1,8 млн. долара) помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да е получил съновидение да строи дървен кораб тип ковчег?
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат да живеят на лодки и помпонни мостове
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме на "планета" в безкрайната материя на космоса, всичко тече, всичко се променя
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се дупеха по 5 пъти на ден. Ами бяха се образовали и си подредили държавата сега нямаше да са на този хал
11
1
 
3
 
! Отговори
Бай кешиф преди 1 година
А имат канали, имат ! За изтичане на кръвта - по ножовете с които се колят и ядрени бомби имат !!! Ко мож да искаш повече ?.!.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
там под вода - тука суша
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната безумна страна със тарамбуки. Сигурно нямат един канал и една улица и един отводнителна система и за това власт имащите обвиняват промените в климата, а гаранция нямат зелени или зелена партия.
8
5
 
18
 
! Отговори
хм преди 1 година
Хванах се за главата. За оръжия и помощи за Украйна милиарди всеки месец дават, а за този ужас - 1,5 милиона паунда. Може би под формата на бракувани стари одеала, лекарства и палатки.
7
1
 
11
 
! Отговори
Бай кешиф преди 1 година
Така е из прокълнатите земи на алахата Някъде суша някъде наводнение ! Нищо добро от време оно за поклонниците на рогатия !
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 - когато баба ти спре да им прави сенка с косматата си брада.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като Асан не оди на реката, реката оди при Асан.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 : И като се топят тези ледници в Пакистан и наводненията са от тях, предполагам, ама само предполагам (това е от "глобалното затопляне") виждам, че си запознат с темата. Можеш ли да ни кажеш кога ледниците ще се стопят окончателно и хората в Пакистан ще могат да си отдъхнат?
3
2
 
3
 
! Отговори
Апокалипсис преди 1 година
Южна европа ще стане пустиня а южна азия потъва под вода.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До преди 3 дни над 300,000 бяха загубили домовете си. Не знам от къде днес извадиха статия за мусоните, ама ако отворите тубата и напишете Pakistan glaciers ще видите, че ледниците в Кашмир се топят и си е адам и евата... днес е много назад както обикновено, аз си следя канала IROP в телеграм и всичко написано тук е от преди седмица. Българската *** няма хъс и не следи локалните новини, а само преписват квото намерят по западните медии.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При едни вода в изобилие, при други суша в изобилие. Пакистан да я лови тая вода в язовири и да я пречиства. Може да я продава на *** от ЕС както е тръгнало. Накрая ще се окаже, че имаме петрол в изобилие, защото ще са ни заринали с него великите ни братя белокъщтни, но няма да имаме вода за пиене. Ти да видиш!