Ескалация в Близкия изток - задава ли се нова война?

Конфликтът в региона се превръща от политически в религиозен
31 яну 2023 07:03, Елка Василева
98
Ескалация в Близкия изток - задава ли се нова война?
Снимка: архив, БГНЕС

Атентатът в Йерусалим вероятно е знак, че конфликтът в Близкия изток от политически става религиозен. Може да се стигне и до нова война, коментира Ян-Кристоф Кицлер в "Тагесшау".

Стрелбата в Йерусалим е поредното доказателство, че ситуацията в Близкия изток върви към ескалация, пише Дойче веле. Терористичната организация Хамас нарече атаката отмъщение за израелската военна операция на Западния бряг в четвъртък. Тогава в Дженин бяха убити деветима палестинци, сред които и въоръжени бойци, и една възрастна жена.

Още по темата
Последва онова, което става толкова често: през нощта от контролираната от Хамас ивица Газа бяха изстреляни ракети към Израел, които бяха прихванати от израелската система за противоракетна отбрана. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари срещу Ивицата Газа, а след това дойде и стрелбата пред синагогата в Йерусалим - тъкмо в деня за възпоменание на жертвите на Холокоста.

От политически към религиозен конфликт

Нападението в Йерусалим би могло да е знак, че конфликтът в Близкия изток се превръща от политически в религиозен. Включително и поради факта, че политическо решение в момента не се очертава. Палестинското ръководство е слабо и по-разцепено от всякога. Големи части от Западния бряг са извън неговия контрол - тъй като Израел разширява все повече контрола си върху окупираната територия, докато на много места думата имат радикални сили като "Ислямски джихад".

Палестинската автономна власт управлява територия, която е далеч от автономността. Тя се поддържа единствено чрез големия паричен поток от чужбина. Средствата всъщност са предназначени за изграждането на палестинска държава, но тази цел в момента е по-далеч от всякога.

Кабинетът на Нетаняху иска да промени Израел

Същевременно в Йерусалим Бенямин Нетаняху ръководи правителство, в което десните екстремисти не просто вдигат врява  - те искат да преобърнат израелската държава и да разширят окупацията на палестинските територии. Най-вече от радикални подбуди.

Проблемът е, че в тази смъртоносна игра има твърде много играчи, които живеят от ескалацията. В палестинския лагер кипи борба за това кой ще ръководи съпротивата срещу окупационната власт, а в израелското правителство има министри, които вярват, че е дошъл часът за анексиране на Западния бряг. Ескалацията би могла да донесе политически ползи и на двата лагера.

Адекватна ли е все още целта за двете държави?

Ето защо е изненадващо, че германската външна политика продължава да говори за решението за две държави като за цел. Тъй като изобщо не е ясно как възнамерява да постигне това.

САЩ също не са в състояние да измислят друго, освен да повтарят остарели концепции, докато тежкото положение в региона продължава да се влошава. В понеделник и вторник е на посещение държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който се среща с израелците и с палестинците. Възможно ли е това да донесе някаква промяна?

Слабо вероятно е. Реалистичният сценарий е, че в Близкия изток предстои следваща война, за което има кой да се постарае.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
35
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ционизъм на Израел е по опасен от фашизмът.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез пък не се спряха...
37
5
 
27
 
! Отговори
Да преди 1 година
Израел започна всичко.
36
6
 
36
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Страно как народ преживял холокоста, сега прави с арабите същото което фашистите с тях?!
35
4
 
10
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Ми тя и цяла Европа е била част от Римската империя от време но. Дай Американците да вземат по половин държава от всички и да ги върнат на Италианците а? Като почнете да говорите за преди 2000 години...
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредния опит на психично болни глобалистки комунистки паразитки, да предизвикат 3 световна война не им стига конфликта Русия Украйна виновни са италианска фамилия, ватикана, еврейска ***, масонски илюминатски ложи, сатанистите..
33
3
 
15
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
САЩ и ЕС трябва незабавно да озпратят солидно оръжие и на двете страни в знак на премирие и смирение ! Танкове , самолети , снаряди , ракети .....
32
11
 
9
 
! Отговори
do 39 Do 37 преди 1 година
Евреите са си били там от време оно. Даже в библиите и евангелията около това се въртят нещата. А нали точно според вас русофилите, днешните граници не трябва да се признават. Избира се един изгоден момнт от миналото и се сочи - Ето това е руско, това е палестинско ...
31
10
 
24
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Хахахаха, а кой да е виновен? Да не би Руснаците да взимат земята от Палестина и да я подаряват на евреите?Да не би Руснаците да им помагат да окупират все повече и повече територия и да принуждават целия свят да си затваря очите за това. Плюете срещу Палестина, но как ще се чувствате, ако Македонците чоплят километър по километър всяка година от България?
30
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите русофили ше застнат на страната на рус.. пърдон, на Иран, на мюсулманите. Те нали са приятелчета.
29
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук ли САЩ са виновни? Абе на русoробитe САЩ за всичко са им виновни, каквото и да стане тях посочват. Смeшници.
28
5
 
6
 
! Отговори
пак ли нашите? преди 1 година
хамас се финансира от ДБ през Нехо и явно България обяви война на Израел. Дано добре сте го обмислили жълтопаветните че да не си счупите зъбите тоя път.
27
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както комунистите действат активно срещу България на балканите псптояно , така и иранн прави същото там в палестина и сирия . Народа на палестита трябва да се отърве от терористите и да живее спокоен живот. Всичко останало е чужда война.
26
7
 
22
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Прав си, Руснаците са единствените които само заплашват, а Американците са единствените които го използват. А и нещо за Кубинската криза през 1962 знаеш ли? Ако Руснаците не са били трезвомислещи и част от съветниците на Рузвелт, сега нямаше да стоим и да чаткаме по екраните на телефоните.
25
19
 
31
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Израел е грешка в системата. Изкуствено създаден и то умишлено в най - горещата точка. Колкото по - скоро изчезне, толкова по - добре.
24
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойче Зеле - най-лъжливата евроGейска медийка.
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел е американски протекторат, ерджолан талибан само ще лае но няма да хапе!
22
5
 
25
 
! Отговори
Чхх преди 1 година
Прочиташ - дойче веле в началото, и спираш да четеш.
21
4
 
10
 
! Отговори
ВОЙНА!!! преди 1 година
Жириновски всичко е предвидил и предсказал! Стерсиращо е !
20
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористичната държава Израел пак тормози хората...