Хамас уби млад войник, но органите му спасиха 5 живота

Нека споменът за него бъде благословен, казва майка му
16 окт 2023 21:30, Нели Христова
90
Хамас уби млад войник, но органите му спасиха 5 живота
Снимка: Facebook

23-годишният войник от ЦАХАЛ (б.р. - Израелските отбранителни сили) Роуи Нахари е загинал по време на ожесточените сражения с "Хамас" в граничния град Кфар Аза в Газа.

Смъртта му обаче се превърна в лъч надежда за петима израелци, които получиха дарените от него органи. В прочувствена надгробна реч майка му Ирис разказа за последния дар на Роуи:

"Знаехме, че Роуи иска да дари органите си, за да спаси други хора. Въпреки огромното предизвикателство, въпреки трудностите, ние избрахме да изпълним желанието му. Нека споменът за него бъде благословен."

Роуи е тежко ранен в сражение с палестинската групировка във вторник. Приет е в болница, но въпреки усилията на медиците изпада в мозъчна смърт. Опечаленото му семейство избира да дари органите му, спасявайки петима, които отчаяно се нуждаят от трансплантация, пише ynet.

Сърцето на Роуи е трансплантирано на 63-годишен мъж от Тел Хашомер. Белите му дробове са спасителен пояс за 72-годишен мъж, а черният му дроб дава втори шанс на 44-годишна жена също в "Бейлинсон". Бъбрекът и панкреасът му са дарени на 29-годишна жена, а друг бъбрек е дарен на 61-годишна жена в болница "Хадаса" в животоспасяващи трансплантационни процедури.

Майката на Роуи пише в некролога му, че синът ѝ "е служил като офицер в парашутната бригада в 202 батальон. Той смело даде живота си, докато участваше в спасяването и защитата на Кфар Аза. Роуи беше не само уважаван офицер, но и имаше прекрасна душа, белязана от храброст и доброта. Израснал е в Мошав Ора в шестчленно семейство с майка си Ирис, баща си Ронен и братята си Бар, Ротем и Омер. Роуи оставя след себе си брат близнак, който служи заедно с него в парашутната бригада, както и двама по-малки братя."

"Роуи пристигна в медицинския център "Сорока" и веднага беше отведен в травматологията, където му оказах първа помощ. Той претърпя операция заради тежко нараняване на горната част на тялото и оцеля след операцията. По-късно обаче беше преместен в общото интензивно отделение в изключително тежко състояние, беше упоен и поставен на апарат за изкуствено дишане", казва д-р Амит Франкел, спомняйки си как е опитал да спаси живота на войника.

"След много безсънни часове и грижи за десетки ранени пациенти, не можех да не забележа изключителното му семейство, което стоеше до леглото му. Топли, тихи, приятни хора. Братът близнак на Роуи, съратник в прашна униформа, се бе залепил до леглото на брат си, отчаяно търсейки лъч надежда" допълва той.

"На следващия ден с натежало сърце трябваше да съобщя най-разтърсващата новина. В разговор, лишен от всякаква преструвка, трябваше да разбия света на семейството. Неговият брат близнак, вперил очи в мен, заговори с решителен, но треперещ глас. Той предаде от името на цялото семейство желанието им да дарят органите му и да дадат на други хора шанс за живот", спомня си лекарят.

"Прегърнахме се, проливайки сълзи, без да произнесем нито една дума. За мен беше привилегия да се грижа за починалия Роуи. Имах честта да се запозная с благородното му семейство. Нека споменът за него бъде благословия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Тъпа работа преди 6 месеца
Палестинците не виждат ли че са използвани като жив щит? Ако имат малки мозък в главите си,веднага биха се евакуирали извън орбанизираните ерии,вместо да стоят в кварталите и да правят перде на терористите.
73
1
 
2
 
! Отговори
... преди 6 месеца
До Анонимен Ами ислямисти държат техните граждани да не се евакуират и са готови да мъчат собствените си хора. Израелската армия няма какво да направи в такъв случай. хамас Се крие зад невинни души. Животът за тях не е ценност. Ако те не пазят децата си, няма кой да ги опази. Ти какво ще направиш в такъв случай, ако загубиш по този начин близките си. палестина Избра да този път. Жалко за невинните.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДО Разни мисли: Дълбоко съжалявам за войничето. Нито едно човешко същество не заслужава това. Но ти откъде си сигурен, че не е стрелял по палестински деца на Западния бряг например, че не е участвал в гоненето на палестински семейства от домовете им, че не е стрелял с ракети по цивилни в Газа. Точно там, загиналите деца са вече стотици, ако не хиляди. И не загинали от спокойна смърт, а премазани от срутени сгради, разчленени от падащите бомби, изгорени живи и овъглени.
71
0
 
1
 
! Отговори
Разни мисли преди 6 месеца
Защо се радвате на нечия смърт? Нима момчето е отишло в къщите им, нима е стреляло по баби, бебета, жени? Нима е насилвал жените им и ги е возил голи в пикап, възседнал ги като чувал с картофи? Вие видяхте ли такова неуважение някъде в тяхната ответна реакция. Нима всички, които се радваха на убитите в джиповете и викаха като животни са били от хамас?! Или бяха техните "мирни"граждани, радващи се на чуждата смърт. Такова омраза и способност да унищожиш другия, с готовност да жертваш децата си...
70
0
 
1
 
! Отговори
И.Б преди 6 месеца
До 74Това е фашистко изказване.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ХАМАС Е ИЗРАЕЛ !
68
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
да пишеш статии за трансплантации на хора, които крадат от зелето на комшиите си и се наливат с наливна ракия, е трудна, почти непосилна задача
67
2
 
3
 
! Отговори
Чекмеджан ефенди преди 6 месеца
Войните са бич за човечеството.
66
1
 
1
 
! Отговори
още нещо преди 6 месеца
До ОТГОВОРНОСТте искат да режат невернишки /*** /глави и това ще им изяде главата.
65
7
 
15
 
! Отговори
ОТГОВОРНОСТ преди 6 месеца
Палестина трябва да се научи да носи историческа отговорност за тъпите си решения от 1946 насам. Сегашното също е малоумно. Какво очакваш като атакуваш Израел, държава която е като айсберг и много влияние в доказано войнствена държава(САЩ). Естествено, че Газа ще бъде унищожена.
64
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много бързо се навоюва този.
63
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да бе мирно седяло не би чудо виряло, никой не му е виновен че е отишъл да се бие на страната на злото
62
13
 
22
 
! Отговори
Шоп преди 6 месеца
Гoвeдa, как може да се радвате на смъртта на този млад войник!?
61
18
 
9
 
! Отговори
тоя педал преди 6 месеца
да не е бил гадже на Натаняху ?
60
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е то ако не беше химарс толкова руснаци щеше да има за органи жалко че след една ракета от тях остават само пръстени и ланци
59
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въй въй колко сърцераздирателно! Я сега кажете колко са убитите мирни жители и деца в Газа! Знаем, че Хамас очисти около 1300 еврея за които медиите гръмнаха като сгазено куче. Сега обаче искам да прочета колко са палестинците. CNN са споменали, че убитите хора са 8700 от които 2450 деца. Пишете за тези неща, не сапунки като тая статия или оня дето с баба си идвал на почивка в БГ за рожден ден, *** го мобилизирали. И всички да ги мобилизират или разглобят за части, нас това Ко ни интередруса?
58
14
 
6
 
! Отговори
Медведев преди 6 месеца
Добре че не са присадили мъжкото му достойнство на Путин че да не стана аз пасивният
57
5
 
8
 
! Отговори
Суров Отговор преди 6 месеца
Ще има суров отговор! Израел са казали на американските еврейски лидери да се подготвят за тежка PR битка, тъй като гледките от Газа няма да понесат на стомаха на много хора.
56
0
 
2
 
! Отговори
Не му завиждам! преди 6 месеца
Това е!
55
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А останалите тpупове не стават ли за части? Или вече украинците са наситили пазара?