Хамас уби млад войник, но органите му спасиха 5 живота

Нека споменът за него бъде благословен, казва майка му
16 окт 2023 21:30, Нели Христова
90
Хамас уби млад войник, но органите му спасиха 5 живота
Снимка: Facebook

23-годишният войник от ЦАХАЛ (б.р. - Израелските отбранителни сили) Роуи Нахари е загинал по време на ожесточените сражения с "Хамас" в граничния град Кфар Аза в Газа.

Смъртта му обаче се превърна в лъч надежда за петима израелци, които получиха дарените от него органи. В прочувствена надгробна реч майка му Ирис разказа за последния дар на Роуи:

"Знаехме, че Роуи иска да дари органите си, за да спаси други хора. Въпреки огромното предизвикателство, въпреки трудностите, ние избрахме да изпълним желанието му. Нека споменът за него бъде благословен."

Роуи е тежко ранен в сражение с палестинската групировка във вторник. Приет е в болница, но въпреки усилията на медиците изпада в мозъчна смърт. Опечаленото му семейство избира да дари органите му, спасявайки петима, които отчаяно се нуждаят от трансплантация, пише ynet.

Сърцето на Роуи е трансплантирано на 63-годишен мъж от Тел Хашомер. Белите му дробове са спасителен пояс за 72-годишен мъж, а черният му дроб дава втори шанс на 44-годишна жена също в "Бейлинсон". Бъбрекът и панкреасът му са дарени на 29-годишна жена, а друг бъбрек е дарен на 61-годишна жена в болница "Хадаса" в животоспасяващи трансплантационни процедури.

Майката на Роуи пише в некролога му, че синът ѝ "е служил като офицер в парашутната бригада в 202 батальон. Той смело даде живота си, докато участваше в спасяването и защитата на Кфар Аза. Роуи беше не само уважаван офицер, но и имаше прекрасна душа, белязана от храброст и доброта. Израснал е в Мошав Ора в шестчленно семейство с майка си Ирис, баща си Ронен и братята си Бар, Ротем и Омер. Роуи оставя след себе си брат близнак, който служи заедно с него в парашутната бригада, както и двама по-малки братя."

"Роуи пристигна в медицинския център "Сорока" и веднага беше отведен в травматологията, където му оказах първа помощ. Той претърпя операция заради тежко нараняване на горната част на тялото и оцеля след операцията. По-късно обаче беше преместен в общото интензивно отделение в изключително тежко състояние, беше упоен и поставен на апарат за изкуствено дишане", казва д-р Амит Франкел, спомняйки си как е опитал да спаси живота на войника.

"След много безсънни часове и грижи за десетки ранени пациенти, не можех да не забележа изключителното му семейство, което стоеше до леглото му. Топли, тихи, приятни хора. Братът близнак на Роуи, съратник в прашна униформа, се бе залепил до леглото на брат си, отчаяно търсейки лъч надежда" допълва той.

"На следващия ден с натежало сърце трябваше да съобщя най-разтърсващата новина. В разговор, лишен от всякаква преструвка, трябваше да разбия света на семейството. Неговият брат близнак, вперил очи в мен, заговори с решителен, но треперещ глас. Той предаде от името на цялото семейство желанието им да дарят органите му и да дадат на други хора шанс за живот", спомня си лекарят.

"Прегърнахме се, проливайки сълзи, без да произнесем нито една дума. За мен беше привилегия да се грижа за починалия Роуи. Имах честта да се запозная с благородното му семейство. Нека споменът за него бъде благословия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Туй медиите са голяма работа. Могат да втълпят всичко на средно статистическия консуматор! Особено на тия дето нямат нищо между ушите!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 36 Я пробвай в русия. Що се правите на дръж ми шапката, русначета. Много смели, ама една дума не можете да изкажете против русия. Подбрали са ви до един мишоци и подлизурковци.Вие ще предадете България винаги.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДО В гадния запад мога да напсувам президента/ Така ли мислиш ве оптимист. Искам да те видя да се изправиш пред чичо ти Бай и да му кажеш F .. you Mr. president. Да видим какво ще ти се случи. На секундата ще бъдеш отсрелян
31
1
 
8
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 6 месеца
Сopocoидните самoтници са се натарaлянкали и дрoгирали, и търсят с кого да се скарат за да не се чустват самотни. Аз лично нямам време да се занимавам с тези бeзделници. Айде чао!
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 33 Ще има и след вас. Важното е да разкриете лицето си на античовеци. Нека ви видят хората. Това което мислиш на враговете си да ти се случи. По това сам ще се познаеш що за стока си
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Я да си припомним 7 октомври. Кой, кого. Ще ви затрият от лицето на земята. Хамас, мамас. Няма да извъртате нещата копейки" ......................абе *** телешки, нито Големия взрив, нито Бог са създали света на 7-ми октомври! Имало е живот и вселена и на 6-ти октомври, даже и преди това!
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хамас нападна Израел. Не само, че нападна Израел, а нападна цивилни хора. Хамас го направи. Техните хора стре;яха по всичко живо. Изнасилваха, гавреха се с трупове, отсичаха глави, убиваха деца, жени, възрастни. Никаква милост за тия диваци. Никаква
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голям натиск да си даряваме органите. Ми не,те само това чакат!
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
млад човек, който се бори за справелива кауза не крие лицето си, докато террористте от хамас или от вагнерските рашисти винаги крият лицата си...
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Хамас били светци. Я да си припомним 7 октомври. Кой, кого. Ще ви затрият от лицето на земята. Хамас, мамас. Няма да извъртате нещата копейки
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи Хамас спасиха 5 човека. Жалко, че убитите палестинци нямат тази опция, защото след зверските безогледни бомбандировки на Израел не остава нищо.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този сайт публикува пропаганда за този, който плаща.
22
2
 
8
 
! Отговори
3333 преди 6 месеца
Много силен жест от близките в такъв момент. Бог да им дава сила. Силното ми чувство за справедливост напира обаче. Защо трябва да загиват млади хора? Заради себичността и егоизма на дърти политици ли?
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските ботове станаха православни джихадисти. Нека да ви видят Българите, колко струвате
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До 22Ще духата супата русначета. Ние сме Българи, не руснаци. Понял
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поне не е слъзлива история за укрита, а слъзлива история за евpeйчуги... пропагандичката да върви!
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искам да видя нашите смели борци за правда да пишат подобникоментари срещу правителството в Русия, Иран, Ирак, Сирия, Китай... Все "свободно държави". Това ви искат същите. Да сме наясно. Влечугите живеят на запад, децата им учат там. Но те искат да са ви господари. Нека да е ясно
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много бързо се " навоюва" тоя?
16
5
 
9
 
! Отговори
Тео преди 6 месеца
Ами ... хубаво ... да са живи и здрави хората и да си намерят място за живеене, където са желани, а не натрапници!
15
15
 
8
 
! Отговори
Радостин Варна преди 6 месеца
Герой, защитаващ родината и мирните хора