Как изглеждат битките в Газа: Разказват бивши бойци на израелската армия

Градските битки в Газа не е като във филмите
25 окт 2023 21:58, Нели Христова
107
Как изглеждат битките в Газа: Разказват бивши бойци на израелската армия
Снимка: БГНЕС

Градските битки в Газа не е като във филмите: Не риташ врати. Вместо това ги взривяваш.

"Изстрелваме ракети срещу стените на къщите или взривяваме вратата", разказва Бензи Сандърс, бивш войник, говорейки от опита си от последната война в анклава. "Влизаш вътре, стрелят оръжия. Предполага се, че всички са си тръгнали. Предполага се, че всичко, което ни чака, са мини-капани и бойци."

За 32-годишния Сандърс нямало време да се страхува, докато си пробивал път към неизвестното.

"Опитваш се да останеш нащрек. В режим на оцеляване си, но няма страх, защото няма време за размисъл. Ако почувстваш, че страхът се надига, си казваш: "Не сега".

Не всеки се чувства така.

"Беше абсолютно ужасяващо, ако трябва да бъда много честен с вас", казва на свой ред Бен, стрелец в парашутен полк в същата война, говорейки с благоприятната ретроспекция от офис в Лондон, където сега работи.

"Влязохме в Газа и го направихме под обстрел от израелска артилерия, танкове, хеликоптери. Настъпи най-опасният период. Има капани, Хамас знае, че идвате, те могат да имат много добра представа за маршрутите, по които идвате. Пресичахме на открито".

Израел почти със сигурност реши, че скоро ще опита третото си пълномащабно сухопътно нахлуване в Газа за последните 15 години. Вчера войските бяха подложени на обучение в последния момент по бойните планове, които ръководството на израелските отбранителни сили (IDF) вече е подготвило и представило на военния кабинет.

Тези планове са тайни. Но както признават ветерани от предишни войни, няма много начини да се нахлуе в ивица територия с дължина 25 мили и ширина по-малко от седем мили.

Това означава, че стотиците хиляди войници, които са били повикани, могат да имат някаква представа какво да очакват. Някои го правят за втори път.

33-годишният Авив Хаймсън, също парашутист, говори чрез видеовръзка от поле някъде близо до границата с Газа, където се подготвя за битка. Той прекара 16 дни през 2014 г., седнал на покрива с картечница.

Задачата на неговия отряд била да унищожи тунелите на Хамас, основната мисия на това нахлуване. Той защитавал работата на звеното отгоре, използвайки цялото сложно оборудване - включително очила за нощно виждане - на разположение на израелската армия.

Това е работа, която изисква добра преценка: всяко движение може да бъде враг, но може да бъде и някой от собствените ви колеги.

И все пак едно моментно колебание може да доведе до катастрофа, тъй като сградите покриват и двете страни. Другарите на Сам Гослинг загинали мигновено, когато той бил в положение, подобно на Хеймсън — гледайки над Газа от покрив.

"Хамас изстреля три противотанкови ракети по нашата сграда", спомня си 31-годишният Гослинг пред The Times. "Първата удари директно командващия ми офицер, убивайки го моментално. Без да знам, аз също бях ранен. Две ракети удариха пода под нас, където имаше други войници. Така че изтичах, започнах да давам първа помощ на някои от другите, а моите приятели от моята част ги занесоха до евакуационния пункт. И едва в този момент разбрах, че самият аз също съм бил ранен."

Другият голям страх на израелските войски е да не бъдат отвлечени. През 2014 г. това беше особена тактика, използвана от Хамас от скрити входове към тунелите. Бен разказва, че неговата част е открила вход към тунел под кокошарник. Но пропуснали втория вход, от който излезли отряд бойци на Хамас, които се опитали да отвлекат част от израелците. Последвала престрелка.

Недалеч от мястото, където Бен служел в Хан Юнис, нападение в тунел доведе до един от най-противоречивите инциденти от онази война, когато част от Хамас атакува израелски отряд, убивайки двама от членовете му и пленявайки трети, лейтенант Хадар Голдин.

Израелските власти започнали свирепа бомбардировка на района, както се твърди, съгласно така наречената "доктрина на Ханибал", според която могат да се използват всички средства за предотвратяване на вземането на израелски заложници.

По това време се твърдеше, че бомбите са убили и Голдин, и палестински цивилни, въпреки че впоследствие беше казано, че той вече е бил мъртъв, когато са започнали да падат от небето. Тялото му така и не беше върнато.

"Страхът от отвличане е изключителен", признава Бен. "Всички са много предпазливи."

Сега войниците трябва да живеят със знанието, че ако бъдат пленени, ще се присъединят към повече от 200 други, предимно цивилни, но десетки от тях военни.

Конфликтът в Украйна отново ни въведе в идеята за старомодна война: танкове, които се търкалят по магистрали, пълни фронтални атаки от компании в открита природа. Майкъл Милщайн, бивш офицер от разузнаването на IDF и съветник на звеното, което управлява палестинските цивилни въпроси, каза, че предстоящото нападение по-скоро трябва да се сравни с битката за Мосул във войната срещу Изис.

Това крие перспективата за битка многократно по-голяма и по-кървава от нахлуването през 2014 г. Израелските лидери говорят, че това ще продължи с месеци.

В някои отношения, обяснява Милщейн, ще бъде дори по-трудно от Мосул, където Ислямска държава са аутсайдери. Хамас е част от местното цивилно население, което би предложило подкрепа на своите бойци.

Опустошението в Мосул беше тотално и това също е нещо, което в случая с Газа израелските лидери ще трябва да вземат под внимание, тъй като са изправени пред политическа опозиция от цял ​​свят.

Дори по-ограничената война през 2014 г. промени мнението, включително и на онези, които участваха. Сандърс се беше преместил в Израел от Ню Йорк поради ционистка страст. Сега той е мирен активист, присъединил се към Breaking the Silence, група ветерани, които водят кампания за прекратяване на окупацията на палестинските територии.

Неговият момент на истината дойде по време на особено кървав момент от войната през 2014 г. Неговият отряд беше помогнал за разчистването на район на Бейт Ханун, в северната част на ивицата Газа, но беше изненадан да открие осемчленно палестинско семейство, което все още живееше там по средата на битката.

След като член на отряда беше ударен от граната от другаде, въздушните сили дойдоха и бомбардираха квартала, разрушавайки го и убивайки семейството, което се укриваше там.

Войната има много резултати, може би най-вече за участниците. Хеймсън оцеля без драскотина или дори сериозна опасност, каза той. Сандърс загуби поне част от вярата си в каузата, на която служи. Гослинг беше ранен и загуби своя командир, но вярваше, че всичко си е струвало.

"Не смятам, че е било загуба на време", казва той. "Имахме почти девет години, в които Хамас не успя да пресече границите и да атакува цивилни и голяма част от това се дължи на факта, че влязохме в Газа и разрушихме тунелите. Не се случи без причина."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русофобииииииииииииии защо намесихте България и народа във фобията и омразата си към Русия и руският народ? Не можахте ли чисто демократично да се съберете някъде да си дадете всички спестявания, да си продадете всички имоти и за ваша си сметка, ако иската купете всички ядрени бомби на Земята и ги хвърлете върху источника на фобията и омразата ви! Не ви е достатъчно това нали? Иската всички да са като вас, за да не носите отговорност за геноцида, който се причинява на хората по тези земи вследствие на наливане на оръжия и пари в ръцете на фашисти-u3Bepru!
72
1
 
5
 
! Отговори
#89 преди 5 месеца
Може би и 3) Защото може да се окаже, че еврейската глобалистка craH са се опитали да разчистят едно парче земя в източна Украйна, като унищожат гоите по тези земи, след като са насадили една фашистка идеология сред десните среди на хазарите без да се интересуват от мнението на Путин и руският народ. Русофобииииииииииииии бегайте овреме, докато не е станало късно!
71
1
 
5
 
! Отговори
#89 преди 5 месеца
До Анонимен "Не вярвах, че има руски коментатори на заплата, ама като гледам бълвоча (и то под тема непряко свързана с тях) се замислям пак..." Коментари за СВО на Русия в Украйна може да се пишат под всяка статия, защото 1) Унищожава се в зародиш една фашистка идеология, зародила се на територия завладяна от САЩ, ЕС и НАТО. 2) Всеки русофоб поставил България отново на грешната страна трябва сериозно да се замисли, как да спаси Mu3epHaTa си кожа и да си резервира билет до Аляска. Там му е мястото!
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А АМЕРИКАНСКИТЕ НА ЗАПЛАТА ЛИ СА ИЛИ ЕЙ ТАКА ОТ БЕЗКОРИСТНИ ГРАНТОВИ ПОДБУДИ ХАХАХА
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не вярвах, че има руски коментатори на заплата, ама като гледам бълвоча (и то под тема непряко свързана с тях) се замислям пак...
68
2
 
6
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
модерна комуникационна система и високоскоростен обмен на информация както между самолета и наземните пунктове за управление, така и между самолетите; високоефективни далекобойни управляеми оръжия въздух-въздух и въздух-земя; високоефективна система за електронно противодействие и защита.
67
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Ростех предаде поредната партида нови многофункционални изтребители Су-35С на руските ВКС. Самолетът е модернизиран: силова установка на базата на нови двигатели с цифрова система за управление и контролирано векторизиране на тягата, което може значително да подобри летателно-техническите характеристики и маневрените характеристики на самолета; далекобойни информационни и насочващи системи;
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американски блогър милионник Wall Street Silver: Войната в Украйна вече свърши. Русия дори не се опитва да превземе цялата страна, те просто държат източните региони с преобладаващо рускоезично население. Нищо няма да ги премахне оттам. На този етап ние просто харчим пари на вятъра.
65
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
Вероятно през цялото това време са били в процес на доработка. Съобщава се, че С-400 е открил огън по цели, които са били на височина около хиляда метра. В този случай са използвани нови бойни глави на зенитни управляеми ракети. На свой ред самолетът А-50 позволи да се видят украински самолети дълбоко в тяхна територия на малка височина и помогна за насочването на ракети към тях.
64
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Връзката между С-400 и самолета ДРЛО А-50(по западна класификация АУАКС) помогнаха да бъдат свалени 24 самолета на киевският наркокартел за 5 дни. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви унищожаването на 24 украински самолета за пет дни. По-късно медиите писаха, че става въпрос за системата за ПВО С-400 "Триумф" във връзка със самолета за далечно радиолокационно откриване А-50. Самолетите A-50 AWACS бяха въведени в експлоатация още преди началото на СВО, но започнаха да се използват едва сега.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В посока Купянск руската армия напредна на около два километра в района на Макеевка от посока Боровая. Хората на място съобщават за пробив в защитата на зомбираната по натовски стандарт биомаса на две места. В момента руските военни продължават да надграждат успеха си.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Артемовско направление зомбираната по натовски стандарт биомаса засега се е отказал от опити за атака в района на Клещеевка и Андреевка. По данни на разузнаването зомбакнацистишена се прегрупира в този район. Междувременно руската армия успява да се възползва от това, като изтласкват зомбитата на киевският наркокартел от железопътната линия в посока западните покрайнини на Клещеевка.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В южнодонецкото направление руските бойци продължават да разчистват остатъците от зомбираната по натовски стандарт биомаса от десанта в района на Приютное. Руските военни контраатакуват и западно от Новодонецк, но конкретни резултати все още не са известни.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Херсонско направление опитът за атака на зомбитата на киевският наркокартел се провали. Зомбакнацистишена продължава да проявява незначителна активност в района на железопътния мост и при Песчановка, но руската артилерия и авиация активно действат срещу останките на зомбираната по натовски стандарт биомаса.
59
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
Някой се опитва да избяга от моГилизаторите, а те се смеят мръсно и продължават да кошмарят народа, а украинските военни комисари започнаха да мобилизират й жени. Между другото, властите вече подготвят инициатива, с която хората с увреждания в страната вече да не се считат за такива. Но самият Рахманин очевидно ще предпочете да постави жените, старите хора и хората с увреждания отпред. Какво правят всички автори на "войната до последния украинец"?
58
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Украинската Рада готви поредна вълна на могилизация в страната. Депутатът от Радата и член на КНС Сергей Рахманин заяви, че ВСУ търпят тежки загуби. В същото време потокът от доброволци, според Рахманин, е пресъхнал: "Ще е необходима допълнителна нужда от ресурси поради загуби на зомбита, убити и ранени, и поради необходимостта от формиране на нови съединениея и бригади". Както си спомняме, в Украйна вече поставят всички под оръжие, хващат хората по улиците и признават безръките хора с увреждания за годни.
57
2
 
2
 
! Отговори
Георги преди 5 месеца
Нали ги даваха как пеят и танцуват преди битка, сега какво се оплакват. Избиват всичко което мърда пред тях - жени, деца. Трепят ги като кучета, после се оплакват, че някой стреля срещу тях
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Знаем ка изглежда, масово избиване на палестинци, точно както искаха ***, явно мосад много добре е знаел за атаките и са се изтеглили и оставили хората да ги изтепат та да започне клането, а може и коридори да са направили за терористите.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИЗРАЕЛ ЩЯЛ ДА ЗАКРИВА ООН АХАХАХААА
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
CQLQ EVROPA REVE6E 4E RUSNACITE BOMBARDIRAT UKRAYNA. A SEGA CQLA EVROPA MAL4I PRI POLOJENIE 4E ZA EDNA SEDMICA SA UBITI POVE4E OT 3000 DECA V PALESTINA. ZA6TO !? ZA6TOTO EVROPEYCITE VE4E SA MODERNI ROBI NA EVREITE