Конфликтът в Близкия изток се разраства, включиха се йеменските хуси

Лозунгът им е: "Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа за исляма"
1 ное 2023 13:32, Елка Василева
150
Конфликтът в Близкия изток се разраства, включиха се йеменските хуси
Снимка: архив, БГНЕС

Йеменските хуси се включиха във войната между Израел и "Хамас", която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана и вчера обявиха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети срещу Израел. Тези атаки подчертаха регионалните рискове на конфликта, пише Ройтерс.

Част от подкрепяна от Иран "Ос на съпротивата", хусите се обединиха в подкрепа на палестинците, след като "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, и отвориха нов фронт за движението, което води война от осем години срещу оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Залива.

Още по темата
Военният говорител на хусите Яхя Сари каза в свое излъчено по телевизията обръщение, че групировката е изстреляла "голям брой" балистични ракети и дронове срещу Израел и че ще има още такива атаки, "за да помогнем на палестинците да постигнат победа".

Изявлението му потвърди разширяването на обхвата на конфликта, което предизвика тревоги в някои страни, включително в най-големия износител на петрол в света Саудитска Арабия, и засили опасенията от неговото разпространяване на фона на стремежа на Израел да унищожи "Хамас" в бастиона на групировката в Ивицата Газа.

Сари каза, че това е била третата атака на хусите срещу Израел от началото на конфликта, като по този начин изглежда потвърди, че те са отговорни за атаката с дрон на 28 октомври, която предизвика експлозии в Египет и за извършването на която Израел обвини хусите, както и за случай от 19 октомври, при който военноморският флот на САЩ прехвана три крилати ракети.

Израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби каза, че атаките на хусите не могат да бъдат толерирани, но отказа да отговори на запитване как Израел би могъл да им отвърне.

Лозунгът на хусите е: "Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа за исляма".

Ос на съпротивата

Хусите са важна част от "Оста на съпротивата", която се противопоставя на Израел и САЩ и извършва нападения в целия регион от 7 октомври. Подкрепяни от Иран иракски военни групировки обстрелват американските сили в Ирак и Сирия, а ливанската групировка "Хизбула" разменя огън с израелските сили на границата между Ливан и Израел.

Хусите демонстрираха своите способности с ракети и дронове по време на войната в Йемен чрез атаки срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция обвинява Иран, че въоръжава, обучава и финансира хусите. Групата отрича да е прокси на Иран и твърди, че разработва собствените си оръжия.

САЩ, които са основните съюзници на Израел, разположиха самолетоносачи, за да възпират разпространяването на конфликта от Газа. Иран също каза, че не иска войната да се разпространи.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан обаче вчера посочи, че съюзниците на Техеран биха могли да предприемат по-нататъшни действия. "Групите за съпротива няма да си мълчат пред престъпленията на ционисткия режим и на пълната подкрепа от страна на Америка за ционисткия режим", заяви той. "Те няма да чакат съвет от никого; ако обстановката излезе от контрол, нито една страна няма да бъде в безопасност от нейните последици", добави Абдолахиан в свое изказване по време на среща с емира на Катар, цитирано от ирански държавни медии.

Говорителят на хусите Сари обвини Израел за нестабилността в Близкия изток и заяви, че "обхватът на конфликта" в региона се разширява от неговите "продължаващи престъпления". По думите му хусите ще продължат да извършват атаки "докато израелската агресия не спре".

Отбелязвайки, че ракетите и дроновете на хусите бяха свалени по време на неотдавнашните атаки, Моханад Хаге Али от Центъра "Карнеги" за Близкия изток каза, че засега техните атаки представляват "по-скоро послания, отколкото реална военна заплаха". "За Израел би имало риск, ако има пълномащабно нападение с множество ракетни изстрелвания от всички посоки, което би могло да претовари противовъздушната отбрана", каза той.

Саудитски опасения

В продължение на повече от година в Йемен цари относително спокойствие на фона на водените от ООН усилия за постигане на мир. Саудитска Арабия води разговори с хусите в опит да излезе от войната, тъй като Рияд се е съсредоточил върху икономическите си приоритети у дома. Атаките с ракети и дронове от страна на хусите срещу Израел обаче повишиха риска от конфликт за Саудитска Арабия.

Най-директният маршрут за дрон или ракета, изстреляни от Йемен, преминава над западната част на Саудитска Арабия близо до Червено море, преди да продължи над Йордания и да достигне Израел.

Службата за комуникации на саудитското правителство не отговори на запитване за коментар относно опасенията на кралството във връзка с нападенията на хусите.

Саудитският анализатор Азиз Алгашян каза, че Саудитска Арабия вероятно се опасява, че конфликтът ще се разпространи през нейните граници. "Смятам, че проблемът е, че тази война има потенциала да постави саудитците в позиция, в която да изглежда, че заемат страна между САЩ и Израел, и Иран", каза той. "Смятам, че саудитците искат да избегнат това", допълни той.

Саудитска Арабия и Иран, които са съответно водещата арабска сунитска и шиитска сила в региона, се споразумяха да възстановят дипломатическите си отношения по-рано тази година, което доведе до облекчаване на продължаващо от години напрежение, подклаждало конфликти в целия Близък изток.

През 2019 г. хусите поеха отговорност за атака, която временно извади от строя повече от половината от добива на петрол в Саудитска Арабия. САЩ заявиха, че Иран е отговорен за атаката, но Техеран отхвърли това обвинение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Кърджалия преди 5 месеца
До Mindo.Ти гледай кюрдите на Мурад да не скочат отзаде....
133
3
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Йеменските хуси що не се "включиха" през 2014 година когато Китай започна системно да изтребра уйгурите? А тука за неква пиклива шепа терористи ореваха тиктока.
132
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ще им припари на еврейчетата ....
131
9
 
6
 
! Отговори
Mindo преди 5 месеца
Йеменските хуси са толкова изгладнели от последните години,поради слабата вътрешновоенна активност в Страната а и околните им държави,че за пари и на майка си ще скочат.Вие гледайте да не се включат и Кърджалиите на Индже,че тогава ще видите Кон Боб Яде Ли!
130
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
До Какво каза Гутериш А Гутериш какво каза за йеменските хуси, какво каза? Каза ли, че срещу тях се извършват хуманитарни престъпления, каза ли или сега ще каже? Какво каза Гутериш?
129
3
 
9
 
! Отговори
Какво каза Гутериш преди 5 месеца
До Българин: Ето какво: "Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че при атаките срещу Ивицата Газа са допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право" и ги определи като "колективно наказание" за палестинците. В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е "важно да се признае също, че нападенията на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация".
128
5
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 5 месеца
Тая работа все повече прилича на филма Зората на Зулу.Така де Палестинците могат да спечелят единствено ако на Мошетата им свършат патроните,бомбите и т.н.и след това да да ги изколят,както повелява Исляма.Ако от всички страни арабите тръгнат към Израел тогава ще стане мазало и не съм сигурен дали ще стигнат мунициите на самолетоносачите и Израел.
127
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Израел използва оръжия за масово поразяване ,разликата че Русия не използва такива оръжия ,защото в Украйна че е също като в Палестина ,убийства наред
126
9
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
А Гутериш, Гутериш какво казва, какво казва Гутериш? Как са "мирните" и "невинни" терористи от Хамас и техните поддръжници в Газа и по света, как са, добре ли са?
125
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навремето в Римската империя никой не е вярвал че варварите ще и разкажат играта.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
***
123
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво, бой по тая гнусна и смрадлива чи фут ска пасмина!
122
2
 
11
 
! Отговори
Глупости пишете! преди 5 месеца
Хусите са про иранска групировка и самите йеменци са във война със същата групировка. Ракетите на хусите са фойерверки подобни на тези на хамас, тоест голям шум за нищо, най много да попаднат в пустинята Синай.
121
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки бърза да взима страна на конфликта вместо да ги натисне да го прекратят,за да има мир.Държат се като умствено изостанали.И ето ви световна война....там има 50 военни кораби на 11 страни.Все пак дано се вразумят и да има мир.
120
5
 
11
 
! Отговори
до 123 преди 5 месеца
Пак евтина пропаганда! Сблъскват се два самолета на САЩ и умират 8 човека и мисията се отлага! Попиляли ги били..... И пак същите цгански номера, цивилни заложници, откупи и ислямиски глупости! Едно и също всеки път!
119
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 119 Не знам на моторетката тия какви и до колко са ,,***'' ама се сещам за една акция на за спасяването на американски заложници в Иран. Та там янките изпратиха най-елитните си зелени ли бяха, розови ли, или с цветовете на дъгата барети да ги освобождават. И тия ,,***'' ги попиляха! Та така!
118
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес се включиха хусите, но утре ще ги изключат завинаги.
117
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до Е, явно някои не Ким от години не се впечатлява! А виетнамците доста пради това години наред. Както и афганистанците. Както и кубинците. Както и никарагуанците. И самолетоносачите янките могат да си заварат, нали знаеш къде? Плаши Пейо гаргите...
116
4
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Вчера и Столипиново, обяви война на САЩ! Запада трепери! Дано Филиповци да не скочи, че става мазало!
115
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ги гледам тия пocepковци на моторетката се сещам за една случка отпреди няколко години. Тогава некви вагнеровци и сирийчета решиха да нападнат американска рота. След 30 минути от поcepковците на Путин останал само спомен и воня на изгоряло.