"Хамас": Газа ще се превърне в гробище за израелските военни

Групировката обеща да освободи заложници
79
"Хамас": Газа ще се превърне в гробище за израелските военни
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинското радикално движение Хамас ще освободи няколко чуждестранни заложници през следващите дни. Представителят на бойното крило на движението "Езедин Ал Касам" Абу Обейда заяви това във видеоклип в своя канал в Телеграм.

"Информирахме посредниците, че през следващите дни ще освободим няколко чужденци", каза той.

По-рано CNN съобщи, че водените от Катар преговори за заложниците на Хамас са постигнали значителен напредък, но остават големи пречки.

Хамас се зарече да превърне Газа в гробище за израелските военни.

"Информирахме посредниците, че ще освободим определен брой чужденци през следващите няколко дни", заяви Абу Обейда, говорител на бригадите "Езедин Ал Касам", в телевизионно обръщение.

Още по темата
Смята се, че в момента Хамас държи около 240 заложници в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойната групировка нападна общини в южната част на Израел, предизвиквайки ожесточена бомбардировъчна кампания и наземно навлизане на израелските военни на територията.

До момента са освободени петима заложници, включително четирима след преговори по дипломатически канал и един след операция на израелската армия. Съобщението бе направено в момент, когато международните организации предупредиха за нарастващите кръвопролития и хуманитарната криза в Газа, в ден, в който израелските войски и бойците на Хамас водиха "ожесточени сражения" в северната част на ивицата.

Военните самолети продължиха да нанасят непрестанни удари по Газа, където управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че досега са загинали 8525 души, включително над 3500 деца.

По-късно министерството съобщи, че най-малко 50 души са загинали при израелска бомбардировка на бежански лагер в северната част на Ивицата Газа днес.

Израелските военни потвърдиха, че са нанесли удар по бежанския лагер „Джабалия“ в Газа, като заявиха, че операцията е успяла да убие ключов командир на Хамас, свързан с нападението на палестинската войнствена групировка срещу Израел на 7 октомври.

"Ликвидирането му беше извършено като част от широкомащабен удар по терористите и терористичната инфраструктура, принадлежащи към Централния батальон "Джабалия", който беше поел контрол над граждански сгради в град Газа", заявиха военните. Те имаха предвид Ибрахим Биари, командир на Централния батальон "Джабалия" на Хамас.

Египет е разположил десетки танкове и бронирани превозни средства в близост до контролно-пропускателния пункт Рафах (КПП Рафах) на границата с Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel.

Според репортерите на вестника в близост до границата между Египет и ивицата Газа има танкове, бронирани машини и "десетки превозни средства". Разполагането на тежка техника в близост до контролно-пропускателния пункт е свързано с опасенията на Кайро от евентуален приток на десетки хиляди бежанци от ивицата Газа.

Агенциите на ООН оценяват ситуацията в ивицата Газа като катастрофална в разгара на сраженията между Израел и Хамас. ООН твърди, че в Газа няма безопасни места, повече от 670 000 разселени хора се намират в пренаселени институции. Има недостиг на храна, вода и лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: ГазаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
До Пешо преди 6 месеца
Сюлейман паша е явно дьонме. Значи е приел ислямската вяра. Но, че в кланетата в Ст.Загора и селата наоколо, са скрити доста факти е така. Винаги говорим за Баташкото (и в Перущица и Брацигово) клане, но в старозагорското броят на жертвите е многократно по-голям. Защо обаче нашата история заобикаляше тези данни? Може би (след Освобождението се е приело решението), за да не се нахъсва населението едно срещу друго?
58
0
 
2
 
! Отговори
Коминформбюро преди 6 месеца
Статията е точна ,като заглавие .На терен в Газа има 2 бригади ирански специални части ,а днес следобед постъпва информация ,че навлизат малки групи по 20 човека ,но много на брой отлично въоръжени мъже от Египет ,така ,че има сериозни основания да смята ,че евреите не са на екскурзия !
57
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен59 Така ли? Израел били "предупредили", значи?! И как така се случи с Джабалия? Натикаха хората там и после ги бомбардират вече втори път! "Предупреждението" на Израел им беше нужно за да имат време да се организират - много им пука на тях за "тези диви животни", палестинците...
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, доста внимателно действат Израел. Дадоха на цивилните 3 седмици да се преместят и съобщават преди да атакуват някъде ужасно е, че джихадистите насила държат хората на фронта, но не може да се сравнява с терористичната атака въобще. Хамас не заслужава грам милост, държат за заложници дори 20 човека от други мюсюлмански държави.
55
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Да допълня... Нищо подобно не е станало в Украйна! Ако обърнеш внимание на състава на руските войски там/предимно нискоквалифицирани, проблемни хора/, може и да се помисли,че Путин разчиства Русия от "некачествения матриал"..Тревожен е фактът, че и там бият врага без да мислят за невинните - колко му е да пипнат нег.одниците, скрили се сред невинните? Малко повече време, но много по-сигурно да пипнат точно негодника, а не да съсипят животите на много невинни, а негодниците да се спасят
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей тоя разговор ще водят Хамас скоро: Ти Алах ли си и това рая ли е? Да. Значи успях с бомбата. Ще има ли 72 девици? Да. А аз защо съм в женски дрехи тогава? Ами много взехте да се взривявате и попривършихме девиците ..
53
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
До Анонимен55 Защо мислиш, че Израел пипал даже много меко? Те влагат цялата си жестокост там! И се нахвърлят на невинните хора от злоба за неуспехите си с Хамас, явно..По принцип, като цяло, евреите са си *** - очаквам съвсем скоро да се скапят тотално! Не може да се очакват успехи от полудели хора...
52
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 6 месеца
Аз съм много изненадана от отношението на Египет към ситуацията в Газа - те се страхуват от приемането на бегълци от там, от спасяването живота на хора, подложени на геноцид?!..Излиза, че Египет е част от геноцида над палестинците!..Според мен ООН трябва да предприеме мерки..Не знам как палестинците ще погребат израелските войски в Газа, но някак ми се иска израелците да преживеят ужаса на обикновения палестинец-ако Хамас напада от населени райони в Израел, да видим как Израел ще ги избие там
51
7
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 6 месеца
То и с Украйна стана така. Гробище на руските терористи.
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изрел пипа даже прекалено меко но без съмнение ще попилеят терористите от хамаз
49
2
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 6 месеца
До Анонимен: Да, ама и ти не си седиш вкъщи, седиш в откраднатата къща на човека, който в последсвие пуска ракетите
48
14
 
0
 
! Отговори
do 45 преди 6 месеца
Седя си в къщи със семейството и бум идват някои с паници на главата, изгонват ме от вкъщи и изселват цялото ми семейство.. чудя се, крещя, озверявам и грабвам....Ракетата
47
3
 
13
 
! Отговори
Алов преди 6 месеца
Всяка война е лоша хора, това са човешки същества и цели родове приключват или ще страдат 10-ти поколения напред заради това. СПРЕТЕ ВОЙНАТА !!!!!!
46
1
 
7
 
! Отговори
Citation Needed преди 6 месеца
И кой точно от ХАМАС е казал споменатото в заглавието? Не се разбира от статията. А защо не се разбира, е ясно - защото заглавието е лъжа и това не са думи на високопоставен представител от ХАМАС.
45
2
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 6 месеца
Предполагам донякъде логично ,последните които приеха повече от т.нар. палестинци (Ливан) си докараха гражданска война .И от тогава са така всички подкрепят Палестина , но всички викат вземи ги ти .
44
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може ли някой арабин да се включи тук да разясни защо въобще емигрират към Европа ? Тук хората са неверници ,яде се свинско , пие се алкохол , жените не са забулени и имат равни права - все неща които те не одобряват !?
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Братята мюсюлмани не искат мюсюлманските бежанци иначе се бунтуват в подкрепа на Палестина. По-големи Хипократи от араби няма. Познайте кой ще ги хрантути. Пак ще задължат Европа да ги прибере и храни.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така, така. То там района от 1948г. все се превръща в гробище за евреите и все палестинските клошари и местните им съюзници реват, че били бити.
41
9
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш - евреин, завършил Сорбоната) .
40
7
 
12
 
! Отговори
Терористите преди 6 месеца
от Хамас и Кремъл няма да успеят, Въпреки че се съюзяват.Терориста е терорист и трябва да бъде унищожен