САЩ нанесоха нов удар срещу хутите в Йемен

По-рано йеменските хути са изстреляли противокорабна ракета
13 яну 2024 07:30, Елка Василева
218
САЩ нанесоха нов удар срещу хутите в Йемен
Снимка: архив, БГНЕС

Американските сили нанесоха удар по радарен обект на хутите в Йемен, съобщиха военните, като отбелязаха, че целта на най-новият удар е била да се ограничи способността на йеменските бунтовници да атакуват морски съдове, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Този удар беше извършен от американския кораб "Карни" Carney (DDG 64) с помощта на ракети "Томахок" и беше последващо действие срещу конкретна военна цел, свързана с ударите, предприети на 12 януари с цел да се намали способността на хутите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби", се съобщи Централното командване на САЩ в платформата "Екс".

Новият удар е нанесен рано тази сутрин йеменско време.

По-рано йеменските хути са изстреляли противокорабна ракета в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по позиции на бунтовническото движение в Йемен, заяви генерал Дъглас Симс от Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че са изстреляли поне една ракета в отговор" на ударите, заяви пред репортери Симс, като уточни, че ракетата не е поразила нито един кораб.

Русия осъди в ООН атаките от страна на Съединените щати и Великобритания по територията на Йемен срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути и ги определи като "фрапиращата агресия" и "масиран удар", предаде Франс прес.

"Тези държави извършиха масирана атака на територията на Йемен. Не говоря за нападение срещу група вътре в страната, а за нападение срещу населението на страната като цяло", заяви в Съвета за сигурност на ООН руският посланик в организацията Василий Небензя, като осъди използването на самолети, военни кораби и подводници.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред заяви, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право. Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова по-рано вчера всички страни да избягват ескалация след ударите на Съединените щати и Обединеното кралство срещу хутите в Йемен.

На фона на войната между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" напрежението в Червено море рязко се изостри, като от ноември насам подкрепяните от Иран йеменски бунтовници извършиха многобройни атаки срещу търговски кораби. Хутите твърдят, че атакуват кораби, свързани с Израел, в знак на солидарност с Ивицата Газа.

По-рано вчера висш представител на хутите предупреди, че след ударите "всички американски и британски интереси са вече законна мишена" за бунтовниците.

Подкрепяните от Иран хути, които контролират голямата част от Йемен, се зарекоха да продължат атаките си, докато населението на напълно обсадената от Израел Газа не получи достъп до повече хуманитарна помощ.

Поддържан от САЩ, Израел води опустошителна война в Газа след извършеното от "Хамас" на израелска територия кърваво нападение, при което бяха убити 1140 души, предимно цивилни, отбелязва АФП, цитирайки израелски данни.

При израелската офанзива в ивицата Газа досега са загинали 23 708 и са били ранени над 60 000 души, повечето от тях цивилни, сочат най-новите данни на здравното министерство на движението "Хамас", което управлява тази палестинска територия, подложена от 16 години на израелска блокада, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички тези дребни усложнения щяха да имат смисъл само ако Украйна беше рухнала и Путин беше направил десант в Поморие. Сега ве всичко е свършено, само приритва. Слава Украине!
100
11
 
4
 
! Отговори
Каламата преди 4 месеца
Сутрешния вой на евроатлантически чакали е радост за ушите ми.Скоро ще бъдат отстреляни като вредни хищници.
99
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И естествено руските фашисти започнаха да защитават терористите. Русофилите?
98
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хахха копейките пак се напъват да оправдават нахлуването на колхозниците в суверенна държава с пълномащабна война и бомбенето им на театър на който беше написано че има деца, енергопреносната мрежа, болници и хотели. Няма как ве копейки, неизмерими са нещата, колхозниците са още в 18 век като мислене и средата на 20 век като технологии.
97
10
 
2
 
! Отговори
Мирен Хусит преди 4 месеца
Искам да информирам света и най-вече българските друзя (защото те са будната съвест на свободния свят) за това което става в Хусития. Версията че американците бомбят само военни обекти е долна лъжа. В двора на къщата ми падна бомба и само късмета даден от всевишния ни помогна никой да не пострада. Аз да ви кажа танкер не съм помирисвал през живота си , камо ли да го отвличам, въпреки че кандидатствах един път за такава работа. Но всяко зло за добро - сега поне не ми се налага да копая нов к енеф
96
13
 
8
 
! Отговори
Хасан преди 4 месеца
САЩ са сила само срещу по-слабите. Дойде ли някой по-силен почват да правят коалиции задруги и всякакви такива за да има колективна безотговорност. Срещу Русия насъскаха целия запад дето им слугува и резулатата е че руснаците ще им бият шамарите от Киев до Ваяингтон.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А дали щатите после ше искат ли да анексират територии там? Няма ли да им ударят енергопреносната мрежа или някоя болница или пък хотел?
94
8
 
3
 
! Отговори
Виетнам преди 4 месеца
Така се почва. После ще му мислим.
93
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Левски го осъждат българи!
92
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейки, най лошото за любимото ви блато е, че от цялата работа настроихте евреите срещу вас. А това в крайна сметка ще ви изяде главата.
91
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Байдън дойде с война и ще си отиде с война!
90
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейките се надпреварват да защитават паметника на граф Игнатиев, убиецът на Левски. Сега *** задниците на пуситата, които отвлякоха българи и ги държат в плен. Жалка работа!
89
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз само да запитам, сега ще пращаме ли военна помощ на Йемен, а по една заплата ще даряваме ли? А общините и народното събрание, ще ги оцветяваме ли в йеменския флаг? Брутално нападнати от агресор. Паметника на УС летците - флекс? А заглавието трябва да е САЩ нападнаха Йемен (обзалагам се, че е брутално като ортаците им в Газа), а не хути, мути.
88
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С какво право САЩ бомбят когото си искат по целия свят и никой нищо не може да им каже, а Русия за същото я наричат агресор?
87
7
 
12
 
! Отговори
////// преди 4 месеца
Пуситата успели да изтеглят до сега само една ракетка без да улучат нищо. В същото време копейките разправят как тези щели да унищожат САЩ. Смях в залата!
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НИЕ СМЕ ВЕЛИКА НАЦИЯ, ХАМБУРГЕРИ, ЧИПС, РАП И ДЕМОКРАЦИЯ!
85
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ескадрила британски самолети уби две камили
84
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До опетковАРАБИТЕ СА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ВИЕ СТЕ СЕКТАНТИ
83
5
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 месеца
Това араб не е човек. Добрият араб е мъртвият араб. Жалко, че американците ги щадят и убиват само камилите, упс само техниката.
82
5
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 месеца
До Анонимен Не знам къде си учил история и философия и си останал неук. Комунистическата "идеология" по принцип е агресивна още от Маркс. Тя проповядва физическо унищожение на "класовия враг"- разбирай всички, киото не са с тях и най-вече богатите от които има какво да се открадне. Това е най-ненавистната, античовешка и уродлива вяра в някакво "светло комунистическо бъдеще", основно за мързеливите, некадърните, завистливите. Върховете им са Сталин избил 30 млн и Пол Пот избил над 10 млн.