Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Освобождаването на пленените българи се усложнява

На прага сме на по-широка война в Близкия изток, хутите са непредвидими
Обновена: 12 яну 2024 08:38 | 12 яну 2024 08:30, Анисия Иванова
72
Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Освобождаването на пленените българи се усложнява
Снимка: БГНЕС, архив

Съединените американски щати и Великобритания нанесоха масирани въздушни и морски удари по цели на хутите, които контролират по-голямата част от Йемен.

"Вчера се случиха две събития, които до голяма степен обясняват случващото се. Имаше гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която много силно предупреждаваше хутите да спрат с нападенията срещу корабите от международното корабоплаване. Вторият факт е това, че иранците вчера плениха един американски танкер във водите на Персийския залив. Това предизвика бурните реакции на Вашингтон", заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на "България сутрин".

По негови думи това нападение е било очаквано, но има съмнения, че сме на прага на една по-широка регионална война в Близкия изток на фона на това, което виждаме в Ивицата Газа.

"Видяхме много правилната реакция на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, което призовава за обуздаване на страстите и недопускане на дестабилизация на региона", добави проф. Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че хутите са непредвидими и според него нещата ще ескалират.

Пред БНТ експертът коментира и положението в тази ситуация на пленените българи от отвлечения от хутите кораб "Галакси лийдър".

"Много ми се иска нашите момчета да се завърнат, но ме е страх, че с новата ситуация нещата ще се усложнят. Непредвидимо е как ще се развият събитията в региона", подчерта той.

"Хутите са една терористична организация, въпреки че предишното американско правителство ги изкара от списъка на терористичните организации. Специално военноморските сили на хутите са част от випускниците на иранската военна академия и те са обучени за подобен тип действия. Не е много ясно докъде ще стигне, но очевидно че те няма да се примирят, а няма симптоми това да го направи и Иран", разясни проф. Чуков.

"Русия веднага е поискала спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с тези удари. Може би напрежението на международната сигурност е вече на лице", смята той.

Проф. Чуков припомни, че са осъществени поне 27 атаки от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран срещу търговски кораби в Червено море от ноември на миналата година. Регионът е стратегически, защото през Баб ел Мандеб, наричан още Бабелмандебски проток, в югоизточния край на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан на ден се очаква да минават близо 60 кораба.

"А годишно оттам минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от световната търговия", посочи Чуков.

Проф. Чуков припомни, че неведнъж хутите и респективно Иран са предупреждавани да спрат нападенията срещу кораби в Червено море. "Капката" според думите му е било ново нападение на йеменските бунтовници, за което стана ясно вчера.

"Но хутите не могат да бъдат спрени само с въздушни атаки. Трябва да се върнем през 2015 г., когато започна гражданската войва в Йемен. Очевидно тогава международната общност и в частност САЩ не обърнаха внимание на това, което се случва в Йемен. През 2018 г. имаше подписано Стокхолмско споразумение между легитимното йеменско правителство, което в момента има за седалище Аден и респективно превратаджийте хути. Бунтовниците трябваше да спазват споразумението, според което Худейда, основната военноморска база на хутите, да остане неутрален град, да бъде под опеката на ООН. Хутите не го спазиха и тогава бившият американски президент Доналд Тръмп не обърна достатъчно внимание", обясни арабистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
мислител преди 2 месеца
Американците не са лесна плячка, успяха да съборят най-голямата атеистична империя с много търпение, докато помагаха на същата. Ако Иран си мисли, че има повече сили от тях (тоест и нас тогава), изглежда не е в час, защото те бяха (и ние) въоръжени до зъби и не успяха да се опазят. Ние се измъкнахме, слава богу! Така че иранци и останали да обърнат внимание, че американците нямат вид на хора, които лесно се отказват пред трудности. Голяма глупост да им отвличат кораби.
68
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Иран. Другото е нейната прокси-плява.
67
3
 
2
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Както вече казах, конфликтът е с неясен изход. Силите са изравнени - от едната страна бунтовните пустинни племена, от другата - коалицията на пиратите. По принцип коалицията би трябвало да има надмощие, но ако не се намеси Иран или ако не й свършат боеприпасите заради Окрайна и Израил. Все пак смятам, че пиратите може би ще победят, залогът е твърде голям за тях. Война на живот и смърт, дето се вика.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе льольо, ти някога виждал ли си от сушата търговски кораб в международни води? Въобще кораб на живо виждал ли си? Как си мислиш, се 'разпознава' кораб, свързан с Израел или Буркина Фасо? А в случая говорим за джихадистки пирати, които не са правителството на Йемен и дори не могат да направят официално запитване. А самите кораби дори не минават пре йеменски води. И защо въобще отличат екипажи, а не самите кораби?
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как точно разбират, че са израелски кораби? На мостика има качен равин, който развява израелски флаг? Или по формата на извивките, от брега като гледат? И на сериозните държавни разузнавателни агенции отнема седмици да проверят седалища, под какъв флаг се плава, какъв холдинг е собственик, какъв е екипажът. Хайде стига глупости. Просто тия нападат всичко, отвличат и изнудват за пари.
64
5
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Хахаа!! Ново двайсе! Хутите нападали само израелски кораби, значи може! :))) Нали разбирате, че всички котешки каваци, които опитва Блъдимир Блъдимирович по света, няма да го доведат до успех? Щатите не са решили, не са изтрили и хутите, и Иран. Само че ще стане постепенно - първо ще ги изчегъртат от Ливан.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде, да допуснем на теория,че отвлеченият първи кораб с нашите моряци може е имал индиректна връзка с Израел, макар че някакъв съдружник е бил британец с еврейски корени, а не израелец. Нека някой да отговори с какво са виновни българите, защо ги държат заложници и въобще защо е отвлечен не израелски екипаж? Аз като българин и неизраелец защо трябва да търпя някакви джихадисти да отвличат наши сънародници, у най-вече не ви ли е срам да защитавате тези талибански главорези?
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"За около две години Байдън сътвори 3 войни ,май забравиха 11 септември" - Именно затова не харесват Тръмп, защото той за 4 не направи нито една.
61
1
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 3 месеца
Хайде обясни как в три изречения успя да наговориш 8 лъжи, талибанино!
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За около две години Байдън сътвори 3 войни ,май забравиха 11 септември
59
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"да спрат с нападенията срещу корабите от международното корабоплаване" -- това не са точно такива кораби каквито ги представяш -- те нападат само кораби свързани с израел и държави, които подкрепят неговия геноцид срещу палестинците въпреки многобройните решения на същото това оон за освобождаване на палестинските територии, които израел незаконно е окупирал. България е точно такава страна, управлявана от пионки на сащ -- нужна е смяна на пионките.
58
0
 
4
 
! Отговори
ХАХА преди 3 месеца
До Анонимен Той и Чуков си извъртя ***....Друго приказваше реди 3 години.
57
4
 
9
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 3 месеца
Докато българския парламент слугува на Америка, не чакайте помилване. Така ни се полага. нека САЩ да ви съдействат, нали са ви верни натовски приятели. Продажни безродни ***, Америка ни унищожи, а вие продължавате да й се г-ъ-z-и-т-е.
56
6
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 3 месеца
Копейковци се напъват с плюнки по Запада...Живее ми се брат!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще пуснат нашите българи, ама друг път. Колкото ислямистите в Газа пуснаха 30 филипинци, тайландци и бразилци. За тях това са неверници, които или ще бъдат изтъргувани, или ще ги заколят.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама не. Всъщност 3/4 от нападнатите и подали сигнал кораби нямат нищо общо с Израел. Преди три дни гледах операция на индийски командоси в залива, отзовали се на помощ на техен кораб, направо ги попиляха. Тия ислямисти са ударили с 12% БВП на Египет заради такси от Суецкия канал и не случайно арабски Бахрейн същи е изпратил флот. Отделно, нашите отвлечени моряци пък какво общо имат с Израел? Това са силни джихадистки тактики и там трябва да се гори до основи
53
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И този пишман анализатор пропусна да ни информира,че хутите нападат само юдейски кораби. Всички останали търговски кораби минават безпрепятствено край тях. А нашите са там,защото са работили на ч**ф**ски кораб! Дано се върнат живи и здрави и занапред да знаят с кого да не се захващат!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жителите на газа са 2.3млн, дори и по единствените 'данни' на Хамас, които включват 12.000 убити терористи, общия брой жертви е под 23.000. Как точно ги изчисли тези 4% бе, професоре по математика?
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз лично, до настоящия момент не съм чул, прочел или разбрал правителството ни да прави нещо за отвлечените ни моряци. Карат се за паметници, конституции, оръжия за Украйна, Шенген, внасяне на виетнамци, а половината теми в момента слабо засягат директно народа. Не виждам и как ще се утежни положението на отвлечените, при положение, че и до момента никой не си е мръднал пръстта да ги спаси. Никой!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 30 - ще ти стане пишKата за първи път от 25 години ли?!