Хутите: Руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море

Загубите за страните агресори били по-големи от загубите за Йемен
19 яну 2024 11:00, Елка Василева
84
Хутите: Руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море
Снимка: архив, БГНЕС

Йеменските бунтовници хути, чиито нападения възпрепятстват морския транспорт през Червено море, гарантират "безопасно преминаване" на китайски и руски кораби по този стратегически маршрут, заяви един от техните лидери Мохамед ал Бухаити, цитиран от Франс прес.

От средата на ноември хутите извършиха около тридесет нападения в Червено море и Аденския залив. Те твърдят, че атаките са насочени срещу кораби, пътуващи към Израел или собственост на еврейската държава и се извършват в знак на "солидарност" с палестинците в Ивицата Газа.

Още по темата
САЩ, ключов съюзник на Израел, създадоха коалиция, която да патрулира край бреговете на Йемен и да защитава международното корабоплаване. През последната седмица американската армия, подкрепена в някои случаи от британските ВВС, подложи пет пъти на обстрел обекти на хутите в опит да отслаби военния капацитет на подкрепяното от Иран движение.

"Безумието и идиотизмът на САЩ и Великобритания се обърнаха срещу тях: отсега нататък нито един от техните кораби няма да може да прекоси един от основните търговски пътища в света. Загубите за страните агресори са по-големи от загубите за Йемен", заяви пред руския в. "Известия" Мохамед ал Бухаити, член на политическото ръководство на хутите.

"За другите държави, включително Китай и Русия, корабоплаването в региона не е застрашено. Всъщност ние дори сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби през Червено море", добави той. "Но израелските кораби или тези, които имат дори слаба връзка с Израел, няма да имат и най-малък шанс да преминат през Червено море", подчерта той.

"Целта ни е да увеличим икономическата цена за еврейската държава, за да спре кръвопролитията в Газа", уточни представителят на хутите.

По данни на Международната камара по корабоплаване 12% от световната търговия преминава през Червено море. В резултат на нападенията на хутите застрахователните тарифи се повишиха, което накара големите корабни компании да пренасочат корабите си към южния край на Африка, което удължава и оскъпява транспорта.

През ноември хутите превзеха кораба "Галакси лийдър", собственост на британска компания, която пък е собственост на израелски бизнесмен, и взеха за заложници 25-те членове на екипажа, сред които има и българи.

Заложниците са добре, заяви Бухаити, като добави, че движението на хутите се подготвя за различни сценарии, включително американска сухопътна операция в Йемен. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че Русия не напада мирните държави ,сащ и Англия нападат който си искат
73
8
 
5
 
! Отговори
слава преди 3 месеца
хути слава ,слава,слава
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Миризма на пълен паммперс ли усещам?
71
8
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
И хути,и хуси скоро ги местим от Червено море в Червената книга.
70
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
70 Точно, гадно племе са азиатците. Да нападнеш пръв от три направления суверенна държава да да може малкото диктаторче да спечели пак изборите и да им заграбиш ресурсите без да ти зор колко хора ше пожертваш е мислене останало някъде 16-17 век
69
5
 
9
 
! Отговори
шарон преди 3 месеца
*** гарантирали "безопасно преминаване" на китайски и руски кораби... Ами нали всичко се оскъпява и китайските и руски приятели трябва да плащат повече
68
7
 
7
 
! Отговори
хмм преди 3 месеца
До аа - нападат, окупиат, територии, ограбват ресурси на други държави... и всичко в името да помогнат за световния мир....
67
12
 
8
 
! Отговори
аа преди 3 месеца
САЩ създават терористи, въоръжат ги, представат ги в медиите като много опасни и че са заплаха за света и човечеството и започват борба срещу тях .......
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как ше са под заплаха корабите на чебурашките и жълтите. Хутите дя не са луди да тръгнат срещу финансиращите ги. Не случайно Мордор официално беше определена като държава терорист а путанак го търсят от международния съд, явно жълтурковците още не смеят да не останат без бизнес.
65
6
 
16
 
! Отговори
Business преди 3 месеца
До Анонимен: А по този канал показаха ли как обезглавяват израелски войник и после продават главата му за 10000$? Показаха ли изкорм.ен.ата бременна жена, убитото й бебе, още свързано с пъпната връв към майка си? Показаха ли как отрязват гърдите на жена, докато я изнасилват? Аз бих се съгласил да живея сред евреи в Израел. Ти ще се съгласиш ли да живееш сред палестинци в Палестина?
64
1
 
6
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 месеца
Това не е ли дискриминация? Няма ли млади активистки да се борят за права издигнали плакати над лодки в Червено море?
63
3
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 3 месеца
До абеАз чух за 600 и за 6000. Наемници, натовски инструктори!Руската простотия и тази на поддръжниците и няма лимити!
62
9
 
7
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Вярно ли в Харкив френски и белгийски туристи са претърпели тежък инцидент? С десетки загинали, добре че не е имало жени и деца. Пътуванията по света станаха много рисковани напоследък.
61
6
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
......заяви пред руския в. "Известия" Мохамед ал Бухаити.... Хахахааааа, и този скоро ще го показват по ТВ как му пощят брадата като на Саддам :)))))))))))))) Бacи гащника :)))))))
60
14
 
9
 
! Отговори
Не е истина преди 3 месеца
Ни е истина за 4 години дементиралия Байдън - най-слабият президент в историята на САЩ колко бели надроби. САЩ в момемта са един пудел на геополитическата сцена, което е абсолютен парадоктн предвид факта, че са ядрена сила и разполагат с най-мощната армия. Дъртия е неадекватен. 10 месеца остават до идването на Тръмп и всеки гледа да измъкне кой от където каквото може по света. После всичко приключва. И това всеки го знае.
59
4
 
7
 
! Отговори
Business преди 3 месеца
До Анонимен: Руски канал? - ако им разрешат ислямистите, които финансират Втората отечествена война с пари, оръжие, стоки, пушечно месо. Приятелите са приятели, но бизнесът и търговията е пари. Най-много да стане "път" за вътрешно азиатска търговия.. Както казах: хората, които могат да правят пари ще намерят начин, без да бъдат изнудвани от ислямисти и терористи.
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Испания се оттегли от Red sea.А други желаещи не се вижда.Дано и нас не ни за текат,че само Това ни липсва.Явно САЩ се отърсват от"махмурлука"след опиянението от победата в студената война и сега им идват трезви мисили.
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Business, алтернативата на Суецкия канал е факт и тя се казва Руски Северен морски път, който с всяка година все повече се превръща в широка креативна магистрала.
56
12
 
18
 
! Отговори
До 43 преди 3 месеца
Просълзих се от хуманизма ти! "протест срещу еврейския геноцид към мирните палестинци в Сектора Газа" Терористите на Хамас горили бебета, с което надминаха ИДИЛ по зверства ги спускат с парашути на "мирните палестинци", нали! А я си пусни записите от 7 октомври в Газа да си припомниш как "цялото мирно палестинско население" беше излязло да празнува по улиците и да плюе по тялото на убитото германско момиче, което терористите влачеха по улиците като трофей за радост"мирното палестинско население"
55
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде ги видя тези 'мирни палестинци' в газа? Дето хвърляха гьобеци върху изнасиленото немско момиче и отрязаха главата на бебето с лопата? Които за три месеца един път не казаха, че не одобряват тероризма на собственото си правителство Хамас? Змийско гнездо е там и огън трябва да гори! Разбраха го саудити, кувейтци, ливанци, египтяни, йорданци, сирийци. Затова никой не ги ще