Хутите: Руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море

Загубите за страните агресори били по-големи от загубите за Йемен
19 яну 2024 11:00, Елка Василева
84
Хутите: Руските и китайските кораби не са под заплаха в Червено море
Снимка: архив, БГНЕС

Йеменските бунтовници хути, чиито нападения възпрепятстват морския транспорт през Червено море, гарантират "безопасно преминаване" на китайски и руски кораби по този стратегически маршрут, заяви един от техните лидери Мохамед ал Бухаити, цитиран от Франс прес.

От средата на ноември хутите извършиха около тридесет нападения в Червено море и Аденския залив. Те твърдят, че атаките са насочени срещу кораби, пътуващи към Израел или собственост на еврейската държава и се извършват в знак на "солидарност" с палестинците в Ивицата Газа.

Още по темата
САЩ, ключов съюзник на Израел, създадоха коалиция, която да патрулира край бреговете на Йемен и да защитава международното корабоплаване. През последната седмица американската армия, подкрепена в някои случаи от британските ВВС, подложи пет пъти на обстрел обекти на хутите в опит да отслаби военния капацитет на подкрепяното от Иран движение.

"Безумието и идиотизмът на САЩ и Великобритания се обърнаха срещу тях: отсега нататък нито един от техните кораби няма да може да прекоси един от основните търговски пътища в света. Загубите за страните агресори са по-големи от загубите за Йемен", заяви пред руския в. "Известия" Мохамед ал Бухаити, член на политическото ръководство на хутите.

"За другите държави, включително Китай и Русия, корабоплаването в региона не е застрашено. Всъщност ние дори сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби през Червено море", добави той. "Но израелските кораби или тези, които имат дори слаба връзка с Израел, няма да имат и най-малък шанс да преминат през Червено море", подчерта той.

"Целта ни е да увеличим икономическата цена за еврейската държава, за да спре кръвопролитията в Газа", уточни представителят на хутите.

По данни на Международната камара по корабоплаване 12% от световната търговия преминава през Червено море. В резултат на нападенията на хутите застрахователните тарифи се повишиха, което накара големите корабни компании да пренасочат корабите си към южния край на Африка, което удължава и оскъпява транспорта.

През ноември хутите превзеха кораба "Галакси лийдър", собственост на британска компания, която пък е собственост на израелски бизнесмен, и взеха за заложници 25-те членове на екипажа, сред които има и българи.

Заложниците са добре, заяви Бухаити, като добави, че движението на хутите се подготвя за различни сценарии, включително американска сухопътна операция в Йемен. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
На копейкин хутите какво мислят по въпроса?
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Професор препитва студенти след лекция с въпрос:-"Какво бихте направили,ако ви срещне мечок?"Първият отговаря,че ще стреля.Проф.отговаря:-"ако имате оръжие";2-ка,седни.Втория казва:-"ще се кача на дърво";Проф.казва:-"ако има дърво"-2-ка седни.Третият:"Ще се омажа с екстременти"Първите 2- ***,казват:-"а ако няма екстременти?"Проф.казва:-Ще има,ще има,щом Ви,доближи мечока"Седни си 6-тица.Майтап,майтап ама е самата истина.Та това е положението.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глад за НЕМИТИТЕ, и смърт.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Морето си е тяхно.
30
2
 
7
 
! Отговори
МЕЧКИТЕ ! преди 3 месеца
Хутите: Руските и китайските кораби превозващи стоки за Израел не са под заплаха в Червено море . Просто не смеем да ги заплашваме защото това не са американцити които да ни предупреждават . Това са онези диви мечки които ще ни заличат при още първия опит ! ! ! Та за това и не смеем да ги погледнем дори , защото поглеждането според мечките означава нападение .
29
5
 
5
 
! Отговори
Дони преди 3 месеца
Действително, ако не беше деликатната политика на Запада спрямо Фейсал и рода, тия щяха да ги изпекат за дни. Но СА спря ракетните нападения над тях и търси някъв човешки диалог с pezaците на Хаменей и Катар, които не спряха да им прехвърлят иранско и руско въоръжение.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
хахаха, затова за две седмици време успяха да тряснат 2 руски и един китайски кораб
27
6
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХАХА преди 3 месеца
До българинаИ коя е правилната страна,на хутите по джапанки с РПГ-та и надуваеми лодки ли?Събирай четата и тръгвай,високо развявай руското знаме,един да носи най-отпред портрет на Ленин!Не ти идва до празната тиква,че възпрепятстването на товари през Червено море те засяга като краен потрбител!
26
5
 
6
 
! Отговори
Ларавел преди 3 месеца
Това ли са източните ценности на БРИКС? Дъно..
25
4
 
8
 
! Отговори
Дони преди 3 месеца
Тия са червени кхмери още от времето на СССР. Още тогава Йемен бе разделен на светски със столица Санна'а и комунистически аналог на Сев Корея. Не са мръднали. Ако СА не се опитваха да ги менторстват, НАТО отдавна да ги е измел от пещерите за седмица!!!
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има си хас. Терористите се поддържат.
23
5
 
8
 
! Отговори
Павел преди 3 месеца
САЩ няма да чакат вечно йеменското правителство да се размърда. Сега на ден удрят по 5-10 обекта на йеменска територия, но не е далеч момента да извършат масирана атака. Ужас е из тия арабски държави. Всеки ги ползва кой както сметне за добре.
22
6
 
8
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
както винаги сме от правилната страна на историята. Българите сме уникални тъ ци
21
3
 
8
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
САЩ и Великобритания в епична битка с йеменските хути за контрола над Червено море. На този етап изходът е неясен, противниците изглеждат равностойни. Това вече наистина е забавно! И някак си приятно:)))
20
6
 
8
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Е как в прав текст заявяват това? Русия е ясно, че е приятел на ислямистките терористи и на всеки друг, който лее невинна кръв. Ама Китай мисля, че изобщо няма да са доволни да се разбере от масите, че са един от организаторите.
19
3
 
11
 
! Отговори
До Волгин преди 3 месеца
Терористите се обединиха отдавна - САЩ и жалките му колонии, сред които, за наше съжаление, сме отново ние - отново на губещата страна.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МаGаренко няма ли да прати могъщата българска флота на помощ на провалилите се свои началници? Или просто ще нарине няколко милиарда занов кораб, който ще получим на чертеж и с чертежа ще се включим и в тази чуждса война?
17
4
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 3 месеца
Лесна работа. Всеки кораб да се снабди с по един китайски флаг от Али Експрес и да го ползва докато плава покрай Йемен. :))С руския флаг явно не става, защото хутите вече думнаха един руски кораб без да искат.
16
5
 
4
 
! Отговори
Тцтц преди 3 месеца
Ще ядат сопата и тия ми се струва.
15
9
 
8
 
! Отговори
Волгин преди 3 месеца
Терористи от всички страни,обединявайте се!Русия,Иран,Северна Корея,хути-мути,Хизбула...Нашите копейки все към този съюз ги дърпа!