Стряскащо: Близкият изток се намира пред широко отворените врати на Ада

Славчо Велков: Иран не би желал пълномащабна война
17 апр 2024 07:00, Красимир Ангелов
60

"Нито Израел може за 10 часа да срине Иран, нито Иран да превърне в прах Ерусалим и Тел Авив. Това е реториката от години наред. Иран за първи път предприема такива действия в най-новата си история, мащабна атака", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в "Денят ON AIR".

Той определи заплахите и на двете страни като апокалиптични.

По думите му Иран е можел да избере отговор, подобен на случилото се с тяхното консулство в Дамаск.

"Това е въпрос на вземане на решения от държавното ръководство, но нямаше много опции. Не избра този начин, искаше да покаже на своите хора вътре в Иран, включително и на опозицията, че Иран е в състояние да отвръща на такива удари, че техните средства за поразяване могат да достигнат Израел без проблем", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Според Велков това не е целият потенциал на Иран, мощта му е голяма.

"И двете страни са постигнали решителна цел. Едната страна винаги се изживява като страна, постигнала победа. Границата, която Иран прекрачи, не е червена линия, но има такава, която той не би прекрачил по отношение на САЩ. Иран не би желал пълномащабна война", анализира той.

"САЩ заявиха категорично, че няма да участват в мащабен отговор срещу Иран, но ще подкрепят Израел. Немалка част от тези дронове бяха сваляни далеч от територията на Израел. Близкият изток се намира пред широко отворените врати на Ада. Нетаняху се явява като спасител на нацията, но в същото време знаем, че нещата вътре в Израел съвсем не стоят така. Той е подложен не само на унищожителни критики, но и на протести заради заложниците и Газа", обобщи експертът.

Вратите на Ада могат да се затворят само с мир, но такъв на хоризонта в Близкия изток няма, добави Велков.

"Байдън няма интерес от война, не му се иска в хода на предизборната кампания да е човекът, който помага на войни. Думите на Тръмп са предизборна платформа. Събитията в Близкия изток ще продължат да произвежда миграционни потоци. Регионът не е далеч от България. Има косвени рискове и за сигурността на България", завърши Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Близък Изток
Войната в сянка между Израел и Иран вече е явна - какво ще последва?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Темуджин преди 1 седмица
Чингиз хан ги оправи навремето висчките там ,слезе от степите в пустинята с армията от любопитство да види кво не могат да делят тия ,тегли им меча на всички и се махна.
47
4
 
2
 
! Отговори
Забравяш преди 1 седмица
До Али Израел нападна Иран ! Не се прави на блъснат от влака на демокрацията ,натоварен с лъжи и измами ,мУ .Хльо !
46
5
 
3
 
! Отговори
Трябва я ! преди 1 седмица
До малко разум трябва! А една атака на Израел срещу Ариан ,какво е ? Атака срещу ариите ,най древните народи и тая американската бомба си я наври ...нали знаеш къде ...А времето на евреите изтича ,рано или късно ,човечеството ще отръска оковите на самозванците и поклонниците на Момона , на Сатаната .
45
2
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 1 седмица
Ай стига, бе? Туй де го пише? Ако го пише някъде, грешка е или не е преведено правилно. Когато шита хитне фана, евреите няма да командват и собствената си смърт. Може да подтискаш, може да натискаш, но антисемитизмът е на възраст две хилядолетия. Нито е умрял, нито е забравен. Не искам да съм лош пророк, но ако по един или друг начин САЩ престанат да са световен полицай, Израел има няколко дни живот.
44
6
 
6
 
! Отговори
Феодалите без шанс! преди 1 седмица
Богоизбраните синове на Израил ще командват Човешката цивилизация до Свършека на света...
43
4
 
5
 
! Отговори
малко разум трябва! преди 1 седмица
Една иранска атака срещу Израел е на практика иранска атака срещу Америка. Това е добре да се разбере, както от някои разпалени българи, така и от самите иранци. Щото после ще е твърде късно. Само една американска бомба е достатъчна за целият Техеран. Само една, не повече. Толкова бяха достатъчни и за Хирошима и Нагасаки. След което Япония капитулира. Как смятате? Дали може да сравняваме военната и икономическа сила Япония с Иран?
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Близкият изток. В Катар организираха Украйна. Време е да платят цената на надробеното.
41
3
 
5
 
! Отговори
р преди 1 седмица
Ръководителят на Националната полиция на Украйна Иван Виховски проведе среща с колегата си от Германия Холгер Мюнх, по време на която каза, че украинската полиция, със съдействието на германската полиция, е открила 161 деца от Украйна в Германия, за които се смята, че са били отведени в Русия. Това съобщават украински медии.
40
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Така е, скоро тази планета ще е Ад за живеене и точно от там ще се почне.
39
2
 
18
 
! Отговори
Али преди 1 седмица
Точно като се заговори за решение с две държави и държава Палестина 1. Хамас реши да напада Израел (10-та в света армия) със стотина келемета с мотори и автомати !!! И всички световни медии го определиха като много ефективно нападение !!! Какво постигнаха не ми е ясно !!! 2. Израел срина до основи Газа, убиха 35.ооо , най малко. и точно когато света каза чакай малко какво правите вие това е геноцид и хоп !!! 3. Иран реши да напада Израел :))). И всички забравиха за геноцида...Случайни събития :(
38
8
 
14
 
! Отговори
Али преди 1 седмица
Театър ---- Иран помага на Израел да излезне чист от ситуация в Газа. За един ден всички забравийа какво се случи в Газа !!!! Всичко коментират как Иран напада Израел. И всички се втурна ха да ги защитават.... всичко е театрална постановка на Холивуд.... Тужно но истина ...
37
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
До Абу РахманЗнаеш ли, колко си нещатен?
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нито Иран ,нито Израел са ми на сърце.Да се оправят както си искат.
35
2
 
21
 
! Отговори
Хаджия преди 1 седмица
От както е починал Мохамед, войните там 15 века не стихват. Със или без евреи.Войната там е начин на живот, и размножаването разбира се.
34
1
 
2
 
! Отговори
Клатушко преди 1 седмица
Не само те а целия свет.
33
8
 
11
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Пълномащабна атака с един леко ранен!? Несъмнено имат "огромна" мощ!!! Направо като чета мненията на такива "експерти", който не се съобразяват с фактическите данни ми става лошо! Ама той "експертът" си меле неговото, квото е учил преди 39-40 години!
32
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я се спрете с тия колониални държави, че прекалявате вече. По онова време всяка държава империя е била колониална и отоманската и арабските империи са били колониални и са поддържали роби. А кръстоносците са създадени като религиозен отпор на ислямските набези по християнски земи, нещо, от което в момента има силна нужда отново да бъде възподено.
31
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 36 Иран няма ядрено оръжие. Не е направил нито един тест. Второ когато направиш ядрения синтез и главата... после тятбва да го тестваш и на ракета. Трето Израел има стелт самолети много по лесно могат да ти цепнат една бомба в центъра на Техеран.
30
9
 
17
 
! Отговори
45г.стигат преди 1 седмица
Иран имат ядрено оръжие,Израел също.Трябва да се внимава.
29
9
 
12
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 седмица
До Анонимен 34: Старите колониални държави са ограбвали бившите си колонии с години. И затова африканските държави предпочитат да развиват отношения с Русия, за да могат с нейна помощ да защитават по-добре от желанието на запада да изкупува на безценица суровините им.