Организации: Пенгезов да се откаже от апелативния съд

Вашата репутация от гледна точка на неподкупност не е безупречна, се казва в отворено писмо до новия председател
17 май 2009 13:00,
3
Организации: Пенгезов да се откаже от апелативния съд
Снимка: БГНЕС

Представители на неправителствени организации и природозащитници остро възразяват срещу кадровата политика в съдебната система по повод избора на новия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов от Висшия съдебен съвет.

Днес представители на Българския хелзинкски комитет, български адвокати за правата на човека, Европейският институт, правна програма на Институт "Отворено общество", Центърът за либерални стратегии обсъждат на специална пресконференция в хотел "Радисън" отвореното писмо на съдиите в България от 11 май, декларацията на "Асоциация за Европейска интеграция и права на човека" и писмото на БГХ до Веселин Пенгезов.

Те призовават ВСС да преразгледа решението си за избора на Пенгезов, а самият той да се откаже от встъпването си в длъжност.

"Вашата репутация в очите на обществото от гледна точка на неподкупност не е безупречна", се казва в персоналното писмо до Пенгезов от името на Българския хелзински комитет.

Юристите изразяват солидарността си с позицията на Съюза на съдиите в отвореното им писмо и призовават ВСС да прекрати практиката на "безпринципното и тенденциозно кадруване в съдебната система".

"Проблемът е изключително остър за България, и то на фона на продължаващия мониторинг на съдебната ни власт от страна на Европейската комисия", заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

В момента в който България реално е застрашена от предпазна клауза заради системни проблеми с правосъдието, върху ВСС тежи отговорността да предприеме радикални мерки, с които да покаже на обществото, че съдебната система работи за хората и правораздаването "в името на народа", а не в защита на частни интереси, настояват от "Асоциация за Европейска интеграция и права на човека".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МАГИСТРАТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИРАТ ПРЯКО ТО НАСЕЛЕНИЕТО КАТО КМЕТОВЕТЕ. НО ЗАТОВА ТРЯБВА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА, КОЯТО СЕГАШНИТЕ ПАРТИИ ОТ БСП ДО ААТАКА НЕ СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА ПРОКАРАТ.
1
0
 
0
 
! Отговори
norm преди 15 години
Възразявашите срещу кадровата политика в съдебната система са много прави,но се съмнявам,че някой вече е в състояние да провокира промяна в съзнанието и морала на висшите магистрати.И децата вече знаят,че проблемите в съдебната ни система се генерират в главна прокуратура и ВСС главно поради общоизвестния факт на зависимостта им от управляващите.Докато не се промени системата за избирането на магистратите,което е свързано с промяна на Конституцията,така ще е.