В Западна България ситуацията остава критична

Река Струма прелива, още не се знае на колко места са скъсани предпазните диги
Обновена: 5 дек 2010 16:31 | 5 дек 2010 16:31,
18
В Западна България ситуацията остава критична
Снимка: БГНЕС

Река Струма прелива над предпазните диги в района на Дупница, Благоевград и Симитли. Днес, поради липсата на валежи, нивото на реката спада, но все още не може да се прецени на колко места са скъсани предпазните диги, тъй като водата е високо над тях.

Това каза управителят на "Напоителни системи" ЕАД, клон Дупница, Санде Костадинов, съобщават от пресцентъра на дружеството.

През нощта най-критично е било положението в квартал Струмско в Благоевград и в село Яхимово, община Дупница, където багери на "Напоителни системи" цяла нощ са прокопавали временни отводнителни канавки за оттичане на водата от преливащата река Джерман.

Към 23 часа е наводнена и е спряла работа отводнителната помпена станция "Струмско", която отводнява Благоевград. Екипите на Гражданската защита са евакуирали хора от квартала и благодарение на това не се е стигнало до жертви, съобщи още Санде Костадинов.

"Продължава постоянното наблюдение на нивото на река Струма в района на Кресна, Струмяни и Сандански", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон Сандански, Благой Дончев.

В района има частично заливане на предпазни диги, но не са констатирани толкова сериозни поражения като тези, нанесени по главния път в Кресненското дефиле. Служителите на "Напоителни системи" ЕАД, клон Сандански, са готови да се включат при необходимост, с техника и хора, в отстраняването на щетите по пътя.

"Около 22 часа снощи в резултат на интензивните валежи, силна приливна вълна се влива в река Места и къса предпазна дига в землището на село Гърмен, община Гърмен, Гоце Делчев", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон Гоце Делчев Димитър Попов.

При нови валежи съществува опасност от заливане на земеделски земи и селскостопански постройки в района на село Гърмен. Скъсването е около 150 м и се намира на около 100 м. преди новоизградените диги по река Места, възстановени със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточни още Попов.

Днес нивото на водата в река Места е започнало да спада, но все още е високо – около 2 м над коритото на реката. Очаква се утре, при липса на валежи, река Места да се върне в коритото си.

"Нивото на язовир "Панчарево" се нормализира след спиране на валежите в София", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон София, Димитър Методиев.

Една от двете електроцентрали, между язовирите Искър и Панчарево, е пусната в експлоатация на едночасов режим на работа.

"Помпена станция "Бобораци" все още не работи, тъй като достъпът до нея е невъзможен. Пътят е залят от преливащата река Блато (Арката)", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон Перник.

Интензивните валежи са покачили нивото в язовир „Долна Диканя” край Радомир. Само за 20 часа той е увеличил обема си с около 1,80 м.

"Язовирът прелива през преливник и е в много добро техническо състояние", уточниха още от "Напоителни системи".

Покачване има и в нивото на язовир "Извор", община Радомир, но там все още има свободен обем около 1 м до кота преливник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Kiril преди 13 години
Цялата операция срещу бедственото положение на коритото на река Струма е провал на ръководството на ГЕРБ. Нито спасяването на хора има адекватно обяснение, още повече скъсването на пътя има правилен подход за локализация и най-малко подготвените строители го знаят, но всичко това е нормално за педагози и недоказани юристи, които се чудят как да си правят пиар акциите на гърба на нещастието на хората в целия регион!
17
0
 
2
 
! Отговори
стефко преди 13 години
не е лошо да се поеме и от тъпанарите, които постоянно си хвърлят *** в реките, а после си късат косите, като прелеят.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изменението на обема на язовира може да се даде и в линейни метри, понеже площта почти не се изменя в рамките на +-2-3 метра от обичайното ниво.
15
0
 
18
 
! Отговори
Жо преди 13 години
До 11 баба Хакерка: Спомням си, че когато завърших училище имах четворки по Математика и по Български език и литература. Днес, обаче, съм изумен от ниското ниво на обучение на младите хора. Недопустимо е за хора, наричащи се журналисти, да допускат елементарни правописни грешки, да не могат да определят *** в изречението /за да го членуват с пълен член/, да не знаят какво е това- обем и да го бъркат с ниво и т. н. Накъде вървят българите в цивилизования свят- напред или назад?
14
0
 
2
 
! Отговори
Невлияещ преди 13 години
Има лесно да се оправи далаверата на Копърките.Има заповядан максимален лимит за км.Който иска да кара над него да си сложи голяма червена точка от около 30 см в диаметър на капака и вратите и да видим кой ще се качи. Нямаш ли такава точка не можеш да искаш по голяма сума и да се спори с шофьора, да си гедал като се качваш.
13
4
 
4
 
! Отговори
ИИ преди 13 години
Неграмотни държавници и неграмотни списвачи!!!какво искаме като президента СЕДЕФЧО ***!
12
0
 
7
 
! Отговори
87565 преди 13 години
До този момент Околовръстното не е отворено. Днес като не е разчистено, че е почивен ден, утре в натоварения трафик какво ще се прави ?!
11
0
 
4
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
Не им се сърди бе Жоре, те са младички и не са слушали всеки ден по радиото: - Прогноза НИВОТО на река Дунав в сантиметри... (:))))))
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 4:Струма минава доста далече, наистина, но никъде в статияте не пише, че минава през града ... пише в района на Дупница, Благоевград и Симитли".В Дупница р. Джерман опъна нервите на управата.
9
1
 
18
 
! Отговори
Жо преди 13 години
СПОРЕД АВТОРИТЕ от ДНЕС.БГ - язовир "Долна диканя" е увеличил ОБЕМА си с 1,80 м., а друг язовир /Извор/ имал свободен ОБЕМ около 1 м. Абе хора, вие на училище ходили ли сте? Обемът се мери в кубически метри, а това за което говорите, се нарича НИВО.
8
0
 
2
 
! Отговори
Стикс10 преди 13 години
И диги ли имаме още по реките?
7
9
 
3
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 13 години
Благоевградска и Кюстендилска област( включително и Самоковска община), трябва да се обединят в една област, с областен център Благоевград.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Интензивните валежи са покачили нивото в язовир Долна Диканя край Радомир. Само за 20 часа той е увеличил обема си с около 1,80 м."Обемът, разбира се, се мери в метри, кубични, но за язовир 1,8 кубика не е смайващо.Нивото от друга страна, се покачва в метри. Внимавайте какво пишете, все пак с това си изкарвате парите.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ухааа ... яко са се объркали дупничани, гражданска защита. че и форума ...А ти в Дупница бил ли си?
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Струма не минава през Дупница
3
1
 
7
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Отговорността трябва да се поеме изцяло от кметовете ---- В Перник коритата са възмутително мръсни
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
река Блато?Хич и не подозирах, че има река с такова име в нашата родина. Ама човек се учи докато е жив...
1
0
 
6
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Много лошо .