Супермодерни безпилотни СРС-та дебнат за МВР

АТ-1 "Полска чучулига" е дълъг 1,5 м и тежи едва 3 кг
Обновена: 10 дек 2010 07:02 | 10 дек 2010 07:02,
100
Супермодерни безпилотни СРС-та дебнат за МВР
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

МВР вече може да наблюдава бандити и от въздуха.

Ролята на супермодерни СРС-та играят безпилотни самолети, натъпкани с мощни камери и друга модерна апаратура, пише вестник "24 часа".

Представете си следната ситуация: опасен бандит успява да избяга от конвоиращите го полицаи и потъва в тъмнината. След блокади, засади и преследване не е открит.

Тогава на помощ идва малкият безпилотен апарат АТ-1 "Полска чучулига". Той е дълъг само 1,5 м и тежи 3кг. Изстрелва се от ръка - като птичка. Но затова пък може да прелети 20 км и с камерите за нощно виждане да засече неподозиращия бандит.

Той няма нищо да разбере, защото машината е почти безшумна още повече когато лети на голяма височина.

Цялата информация от камерите се предава в реално време на наземната станция за управление денем и нощем във видимия и в инфрачервения спектър, като се управлява само от 1 човек.

Именно малката "Полска чучулига" предаде на военните първата видеоинформация за взривените складове в Челопечене преди 2 години.

На 18 юли тя прелита на няколко метра над епицентъра на чудовищната експлозия и показва лунния пейзаж на хилядите невзривени мини, снаряди, патрони, ракети.

Създатели на безпилотните апарати са инженери и конструктори от софийската фирма "Армстехно" ООД.

Преди 2 г. тогавашното ръководство на МВР тества самолетчета и сключва договор за доставката им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: МВРбезпилотен самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бравос - в държавата няма пари за клинични пътеки и обновяване на болнична апаратура или поне за някакви образователни инвестиции, но хубаво е,че приоритетите не са забравени и има пари за модернизиране на скъпата подслушвателна техника......Мутра,милиционер,мутра,милиционер ... да не забравяме,че у нас НЕЗАКОННИТЕ СРС та са с огромен процент , контролирани само от мутра,милиционер,мутра,милиционер...
52
1
 
26
 
! Отговори
фърчащи полицаи преди 13 години
След като има легнали полицаи, защо да няма и фърчащи полицаи? Внос от Полша.
51
0
 
19
 
! Отговори
До 35 преди 13 години
"Как може да има толкова не грамотни и *** хора ?"И аз съм това се чудя? Как може да има толкова "не грамотни" :)"На истина" се чудя :)
50
2
 
21
 
! Отговори
Няма да има пари преди 13 години
Няма да има пари за майките, децата, онкоболните, за здравеопазването, образованието и пенсиите, на ще има "Полски чучулиги". Защото ще има яки комисионни за пожарникаря!
49
0
 
18
 
! Отговори
polsko vrab4e преди 13 години
banditite sa v parlamenta, suda, prokyratyrata, 6efovete v policiqta i t.n.....
48
2
 
17
 
! Отговори
do 43 преди 13 години
Аха, ясно, няма да проработят :)))
47
4
 
37
 
! Отговори
asd преди 13 години
Ебаи държавата стана.Пари се дават за глупости а за народа няма.Закриват болници и тем подобни *** правитеството
46
0
 
21
 
! Отговори
За да не коментирате преди 13 години
По материали на ЕЪРГРУП 2000"Полската чучулига" е с дължина на тялото 1,5 m. Разпереността е с две дименсии в зависимост от комплектите на крилата. Единият комплект крила е за полети при сила на вятъра до 10m/sec и тяхната разпереност е 3 m. Теглото на празен самолет е 1,2 kg. В полетна конфигурация той тежи 1,9 kg, а в снарядено положение за водене на въздушно разузнаване денем и нощем е с максималната си маса от 3 kg. Теглото на цялата система - самолет, бордово и земното оборудване е 8 kg.
45
0
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ami nali gi izlovixa banditite,xa,xa sega ostanaxa samo tezi v parlamenta
44
6
 
46
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
100 милиона за подслушване ... 100 милиона за Афганистан ...Пари за коледни бонуси за най-бедните пенсионери - НЯМА!
43
1
 
30
 
! Отговори
gtx преди 13 години
Елементарно е - просто трябва да се разреши свободният отстрел на *** и свободното притежание на нарезно оръжие.Просто никой няма да смее да краде защото рискува да му отнесат главата.
42
3
 
30
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
"На гол тумбак - чифте пищови!"
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Впрочем, тези уреди са произведени в България. :)
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво. Вече виждам Цецо как застава и почва да се хвали, че управлявания лично от Бойко Супер СРС самолет е засякъл тежък престъпник. Надявам се и в клипче да могат да го сложат, че ми писна да гледам само робокопите и истерични крясъци "Полицияя!"Те иначе ги "гледат" и ги "слушат" постоянно, но друго си е поглед отгоре.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С тая комунистическа съдебна система? Едва ли...то от съдиите трябва да се почне!
38
1
 
43
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И за какво е тая летяща гарга, при положение, че ушевите прасета оставят *** да крадат и убиват пред очите им?Ако 60 000 ушеви в тая държава си гледаха работата, престъпността щеше да бъде ликвидирана на 90% в рамките на няколко месеца.
37
0
 
31
 
! Отговори
луд преди 13 години
Ами ако следят някой престъпник и той влезе в ресторант, това хвърчило какво ще прави? Ще лети наоколо, докато му свърши батерията или ще кацне на прозореца при врабчетата.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
колко струва ?... ще има ли отстъпки по коледа?....
35
1
 
36
 
! Отговори
сократ преди 13 години
СРС-та,защо се харчат народни пари,когато ПРЕСТЪПНИЦИТЕ са известни на все- ки статистически Българин.ПРЕСТЪПНИЦИТЕ са в Парламента,Министерствата и дугите Държавни институци.Другари 10 ноември 1989г.уби не само народа но и цялостността на България.ПРЕСТЪПНИЦИ и УБИЙЦИ са всички участници в така нареченият Грабителски ПРЕХОД.Само си чешем езиците.Решението на този хал се нарича РЕВОЛЮЦИЯ.ВЛАСТ само с Кръв се дава и се Взема.
34
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак почнаха тъпите критики..1во че На истина се изстрелва от ръка като детска играчка е2ро до 20км с едни зареждане - не е за еднократна употреба!3то какво пречи да е 3Кг? Как може да има толкова не грамотни и *** хора ?