Супермодерни безпилотни СРС-та дебнат за МВР

АТ-1 "Полска чучулига" е дълъг 1,5 м и тежи едва 3 кг
Обновена: 10 дек 2010 07:02 | 10 дек 2010 07:02,
100
Супермодерни безпилотни СРС-та дебнат за МВР
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

МВР вече може да наблюдава бандити и от въздуха.

Ролята на супермодерни СРС-та играят безпилотни самолети, натъпкани с мощни камери и друга модерна апаратура, пише вестник "24 часа".

Представете си следната ситуация: опасен бандит успява да избяга от конвоиращите го полицаи и потъва в тъмнината. След блокади, засади и преследване не е открит.

Тогава на помощ идва малкият безпилотен апарат АТ-1 "Полска чучулига". Той е дълъг само 1,5 м и тежи 3кг. Изстрелва се от ръка - като птичка. Но затова пък може да прелети 20 км и с камерите за нощно виждане да засече неподозиращия бандит.

Той няма нищо да разбере, защото машината е почти безшумна още повече когато лети на голяма височина.

Цялата информация от камерите се предава в реално време на наземната станция за управление денем и нощем във видимия и в инфрачервения спектър, като се управлява само от 1 човек.

Именно малката "Полска чучулига" предаде на военните първата видеоинформация за взривените складове в Челопечене преди 2 години.

На 18 юли тя прелита на няколко метра над епицентъра на чудовищната експлозия и показва лунния пейзаж на хилядите невзривени мини, снаряди, патрони, ракети.

Създатели на безпилотните апарати са инженери и конструктори от софийската фирма "Армстехно" ООД.

Преди 2 г. тогавашното ръководство на МВР тества самолетчета и сключва договор за доставката им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: МВРбезпилотен самолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
27
 
! Отговори
луна преди 13 години
Това чудо ще се използва за по-добра охрана на високопоставени лица и гости ---- Това е моето обяснение ----- Иначе според описаното, не виждам логика в това - да следим така упорито престъпниците, а пък като ги хванем - нищо адекватно не им се случва
32
5
 
15
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
до 22. Това са ДНЕС.БГ. Те не оставят такива неща като логиката да им пречат на статиите. Както и повечето от платените коментатори и клакиори тука :)
31
10
 
26
 
! Отговори
Xelian преди 13 години
Абе тикви прости... Преди пак да почнете да плюете по ГЕРБ и сегашното правителство - ю"Преди 2 г. тогавашното ръководство на МВР тества самолетчета и сключва договор за доставката им."Ама кой да чете... Важното е да се плюе... За това мозък не се иска
30
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По един шпионски БЛА над всяко родилно!По един меверейски киборг до всеки акушер-гинеколог!
29
3
 
20
 
! Отговори
anon преди 13 години
bravo, moge da preleti 20 (!!!) km. t.e. tezi sa za ednokratna upotreba. trqbva da idva v komplekt s bezpiloten vsedehod, za da go namira :D
28
7
 
28
 
! Отговори
хе преди 13 години
Лъжат,Цуцьо ги пилотира,че да си наблюдава шесте апартамента!
27
2
 
18
 
! Отговори
луд преди 13 години
Само че този самолет от снимката, как ли се изстрелва от ръка? Сигурно го хвърля някой дискохвъргач.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей,журналята.ако това на снимката е истинския самолет той не може да тежи 3кг.само гумите са 3кг.друго ако наистина е 3кг. при малко по-силен вятър как мислите,че ще лети това хвърчило.сверете си данните.
25
1
 
16
 
! Отговори
аноним преди 13 години
на американците все по-трудно им вървят оръжията на пазара и започнаха да пробутват такива скъпи и цивилни играчки,а колко са ефективни е друг въпрос
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ли здравни осигуровки струва тази поредна ченгеджийска глупост
23
0
 
29
 
! Отговори
Рушветиииииии преди 13 години
България е толкова малка, че всичко се знае. А и престъпниците ни са прости и не се крият. Ако искат щяха да ги изловят за точно 24 часа и след 1 месец щяха да са в затвора. Ама пусти рушвети :) Никой от тези, които трябва да се борят с престъпността не го прави. Ето това е истината. Ако ще и летящи чинии да купят, пак ще сме най-корумпираната и пропаднала страна в цяла Европа. Мат'ряла е много лош - затова !
22
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
"Чудна новина" баш на деня на Човешките права. Тази "птичка" е идеална илюстрация на "птичите" мозъци в Министерство на вътрешните работи. Каква реална ситуация и колко често може да наложи използването на такава технология за проследяване, наблюдение и документиране?! Може ли да се използва от МВР за противозаконни цели и каква е гаранцията, че това няма да се случи?!Каква част от 90 - те милиона е предназначена за такава апаратура?! Много въпроси, нали ... Безумно ... Нахално ... Престъпно ..
21
1
 
24
 
! Отговори
PPP преди 13 години
...и показва лунния пейзаж на хилядите невзривени мини... Какъв лунен пейзаж бре??? Снарядите и мините бяха под земята в погреби
20
2
 
30
 
! Отговори
Боби преди 13 години
На тая измишльотина една прашка ще й дойде дохаки. За арбалет - да не говорим -))
19
0
 
35
 
! Отговори
Law abiding citizen преди 13 години
То в България е пълно с опасни бандити бягащи от конвой. Само се чудят с какво да оправдаят поредните изхарчени НАШИ пари. А ние будалите си плащаме данъците и си трайкаме.
18
0
 
17
 
! Отговори
неразбрал преди 13 години
абе,що не са им дали и глас на тези самолети,та като кръжат над нас да се усмихваме бре,че сега все все намръщени и угрижени хората.и тези усмихнати физиономии,може спокоино да се показват и в брюксел и в САЩ
17
0
 
25
 
! Отговори
отец нафарфорий преди 13 години
Ех боже какви реклами някой бандит да избега от конвоя зашо да бяга бре минцифайки нали ще дигне я кръвн я дискова херния я пикочен мехур те са много болни защо да бягат
16
0
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
kajete na sobstvenika na tazi firma pyrvo da si plati na rabotnicite i sled tova da si pravi reklama na samolet4eto :)
15
0
 
22
 
! Отговори
do онбашията 3 преди 13 години
онбаши,ще ти охладя патриотизма-нашите бандити са видими само ....за нашите ..бандити
14
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самолетчето е оборудвано с телефон Верту :))))