Крадеш жица – плащаш 30 000 лева

Изнасят пунктовете извън градовете
Обновена: 10 фев 2011 14:08 | 10 фев 2011 14:08,
55
Крадеш жица – плащаш 30 000 лева
Снимка: Булфото

Поставяме следващата информация на вниманието не само на обикновените граждани, но и на директорите на затвори. Могат да очакват сериозно увеличаване на населеността там, ако новите наказания срещу кражбата на електропроводници, кабели, релси, жици, шахти – влязат в сила. А любителите на рефрена „най-обичам, тате, жица да крада” – да се замислят.

До 30 000 лева глоба и до 10 години затвор чакат братята българи, които бъдат хванати в това престъпление. Наказанието е още по-сурово за собствениците на пунктовете за вторични суровини – отново затвор (този път 8 години) и до 100 000 лева глоба.

В мотивите на законодателя пише, че евентуалното задействане на тази санкция ще действа и „по-ефективно” поради големия й размер. Какво се има предвид под „по-ефективно” – разясни в кулоарите на Народното събрание министърът на екологията Нона Караджова.

Целта била рязко да бъде намален броят на пунктовете за черни и цветни метали. Сега в цялата страна те надвишавали 2 300. „Всички ние сме свидетели какво търпи населението и икономиката на страната от кражба на инфраструктура. Електропреносни мрежи, шахти, табели, знаци по пътищата”, посочи Караджова. Затова новият закон предвижда пунктовете да бъдат изнесени извън населените места. „Не е редно в жилищните квартали да има пунктове. Има много причини – и хигиенни, и здравословни”, заяви Караджова.

Освен това собствениците ще бъдат задължени да монтират камери за видеонаблюдение, записите от които да бъдат готови да предадат при поискване от контролните органи. Ако всички пунктове в градовете бъдат закрити, вместо да сменят локацията си  – се очаква общият им брой да намалее около 8 пъти. Защото сега, извън населените места – черни и цветни метали се изкупуват в между 350 и 400 пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
5
 
! Отговори
sgt.Hale преди 13 години
Премахването на пунктовете е глупост безумна!!!!По цял свят тенденцията е към рециклиране на суровините.Проблемът не е в наличието на пунктове, а в това че изкупуват метали откраднати от *** при техните многобройни терористични акции срещу БДЖ,Енергото,Пътната инфраструктура и държавата като цяло.Същите тези ***, за които US амбасадорът твърди че са светлото бъдеще на родината...
51
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
Мда- "братята българи".....Не се и учудвам- все пак братята роми са си нашето национално богатство и са жизнено важни за просперитета на шепа уяли се индивида в Бг, наречени депутати.
50
1
 
6
 
! Отговори
към 43 преди 13 години
Не е нужно може би да се затворят всички заложни къщи, а само тези, в които се установи че са приемани крадени вещи!
49
1
 
6
 
! Отговори
към 47 преди 13 години
Я не се втелявайте! Вие имате и ползвате и ютия и кола -естествено, че ще имате и подобни отпадъци! А голия *** или вечен крадец и пиянка дето няма дори дом откъде ще ги има? Откъде ще има менгеме, заваръчно устройство, електромотор или дискове от сел.стоп. техника?!? Или старателно навита 200кг. оградна мрежа или бодлива тел!?! Ами като е окрал някого и изкупвачите знаят много добре това, ама купуват за 20ст. килограма и го предават за лев!
48
1
 
7
 
! Отговори
системно тормозена преди 13 години
Не са виновни крадците! Те за нищо на света не биха откраднали нещо, което пунктовете няма да купят без да ги питат от къде го имат! Когато съпруга ми каза на една такава бизнесменка, че е съучастник на крадците, тя се наежи, в качеството на какъв я убижда! Ами госпожо, в качеството си на системно краден с вашето решаващо участие!
47
1
 
8
 
! Отговори
системно тормозена преди 13 години
А защо само жица? Аз системно съм крадена - бодлива тел, оградна мрежа, арматурното желязо от разбитите циментови колове? Преди дни асмата на съседа беше смъкната на земята защото телта била от алуминий. На село и в малките градове се смъкват метални врати, варели, казани за варене на буркани, ясли за храна на животните, дори телта за простиране на прането на двора. Когато посетя пункт да издирвам окраденото не виждам собственици да предават нещо. Само крадци - пияници и роми. С тях и изкупуващ
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** *** друго не могат освен да крадат. Ако не е метал, ще е нещо друго. Какво ли ще е то?
45
2
 
3
 
! Отговори
Васо преди 13 години
На външен вид добро решение. Ама да помислим малко. Значи аз , ако поискам да си върна старата ютия или някои части от автомобила (спирачни дискове,,стартер, алтернатор, акумулатор...) трябва да пътувам на 30км. И това неудобство ми се създава само защото държавата не може да наложи контрол и спазване на законите от едно малцинство, и няколкостотин собственика на изкупвателни пункта. И това вече в продължение на десетки години. И то при власт, най-голям борец от всички до сега. Костов е виновен.
44
1
 
4
 
! Отговори
JUL преди 13 години
А окъде пари за глобата ?
43
1
 
8
 
! Отговори
И К преди 13 години
ЗАЩО САМО ЗА ТЕЗИ КРАЖБИ.ЗАЩО ЗАЩИТАВАТ САМО МОНОПОЛИСТИТЕ?ПО ДОМОВЕТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОБИРАТ ОБИКНОВИННИТЕ ГРАЖДАНИ.ЗАКОНИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ ЗАЩИТАВАТ ОБИКНОВЕННИТЕ ХАРА.
42
1
 
9
 
! Отговори
недоволен преди 13 години
Браво в квартала гадните *** открадна всички капаци на шахти при положение,че някой бяха заварени.След 1 000 000 разговори с общината Младост решиха да помогнат,но само на думи вече 6 месеца стоят отворените шахти а е пълно с малки деца.Става съпрос за Горубляне предполагам и по другите квартали е така.
41
1
 
8
 
! Отговори
макс преди 13 години
В този ред на мисли, трябва да се затворят и всички заложни къщи. По този начин ще се намали до известна степен и битовата престъпност!
40
1
 
5
 
! Отговори
писател преди 13 години
Това крадците да му мислят, ако нямат да отработват в бригади в затвора
39
1
 
3
 
! Отговори
гопе преди 13 години
ровотел.- румен биков
38
1
 
15
 
! Отговори
Да, ама не преди 13 години
Хубава идея, но всъщност - НЕ! Някой представя ли си как Хасан вади 30 000, защото е краднал? Глобата е прекалено висока и няма да има никаква събираемост. Пък и така де, това е максималната глоба. Ако направят минималната да е поне 500лв, да речем, тогава може и да има смисъл от този закон. Най-умното ще е, който краде - обществено полезен труд... да види после как се опъват наново тия кабели и т.н. Пък и държавата може да спести някой лев.Идеята за пунктовете обаче, напълно я подкрепям.
37
2
 
9
 
! Отговори
читател преди 13 години
и как ще вземат от един крадец 30 000 с това безумно законодателство?
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бедността поражда престъпления. Но това като че ли им отбягва на господата управляващи. Или пък може би така и е казано/платено да правят.
35
3
 
32
 
! Отговори
Jordan преди 13 години
трябва да се стреля на месо ... нека куките да застрелят така десетина *** и кражбите ще намалеят
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 30 000 лева глоба и до 10 години затвор чакат братята българи .... значи отново само за българите ще е наказанието - братята роми пак ще са ненаказуеми - както винаги досега - може да крадат, да не си плащат сметките и т.н. ---- но все българина ще го отнесе
33
1
 
22
 
! Отговори
tondo преди 13 години
Време беше! Най после нещо наистина работещо! Браво господа управляващи. Ако мине закона ще ме убедите че не слугувате на интереси, защото в този бизнес са замесени доста големички рибки!