Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!

Mасово фалшиви банкноти се появяват по празниците
Обновена: 23 апр 2011 21:27 | 23 апр 2011 21:02,
135
Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!
Снимка: Dnes.bg

Измамници въртят далавери на гърба на търговци. Dnes.bg научи, че една фалшива двайсетолевка се търгува за 7 нефалшифицирани лева. Така разликата от 13 лева остава за човека, пробутал банкнотата менте.

Същия процент „печалба” има и при фалшивите банкноти от 50 и 100 лева, но там рискът измамата да бъде разкрита е по-голям.

„Най-лесно се пускат в обращение банкноти с по-малък номинал, защото невинаги продавачите проверяват истинността на парите”, заявиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Магистратите имат наблюдение, че масово фалшиви банкноти се появяват по празниците, когато в големите магазини има дълги опашки от клиенти и касиерите се опитват да ги обслужат бързо.
 

Чести са случаите, в които фалшиви пари се пробуват и в кварталните магазини, пазарите и таксиметровите коли, където липсват апарати за разпознаване на банкноти менте.

"Днес се опитаха да ми пробутат фалшиви 20 лева, но не успяха, защото усетих, че банкнотата не е грапава”, сподели пред Dnes.bg един от търговците на зеленчуци ва Четвъртък пазара в Пловдив.  Зарзаватчията разказва, че след като е усетил измамата, клиентът му хукнал да бяга.

От полицията съветват и търговци и клиенти да бъдат по-бдителни, когато боравят с пари особено по празниците. Криминалистите споделят, че хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските, често липсват холограмни знаци, няма го и обичайния релеф.

От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: фалшиви парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
5
 
! Отговори
ДО 23 преди 13 години
МАЙ МАЙ ТИ СИ КОМПЛЕКСАРА А?
21
6
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 13 години
Ходи си избивай комплексите някаде другаде
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
разменям банкнота от 30 лева за 2 по 15
19
0
 
5
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 13 години
DAIDE LINK...KADE DA GI DAVAME...
18
8
 
9
 
! Отговори
БНБ=МУТРИ преди 13 години
ЩОМ БНБ НЕ ИСКА ДА ПЕЧАТА ПАРИ И НАРОДА ДА ЖИВЕЕ НОРМАЛНО И ДА ИМАТ ПАРИХОРАТА ДА СИ ГИ ПЕЧАТАТ...НЕ ВИЖДАМ НИЩО ЛОШО В ТОВА
17
3
 
9
 
! Отговори
ИНФОРМАЦИЯ преди 13 години
Може ли малко повече информация,къде може да се направи тази сделка.Айде няма да умираме от глад и Политиците да прибират банкнотите.
16
6
 
14
 
! Отговори
Lifeguard преди 13 години
Ти си бъди герой за 600лв. в кочинката.Всеки млад ,интелигентен и образован човек много добре знае как седят нещата.И за теб може да е лесно ,защото не си бил ,а като чета коментара ти и по-добре да не бъдеш.Акъл малко,но да ти доиде на време и бачкане се иска.Не съм постигнал всичко ,но като човек на 22 е повече от достатъчно за този етап.Имам полувисше образование ,скоро и магистратура ще имам.Не ме мисли мене.Дано ти борейки се с мащехата да успееш!
15
5
 
12
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 13 години
ЩОМ НЕ МИ ДАВАТ ПАРИ И РАБОТА,АЗ САМ ЩЕ СИ ГИ ПРАВЯНЕ ПРЕЧА НА НИКОЙ И НЕ УБИВАМ,ТАКА ЧЕ НЕ СЪМ ПРЕСТЪПНИК
14
2
 
24
 
! Отговори
sandi6333 преди 13 години
С тези банкноти агнешкото излиза на далавера
13
4
 
8
 
! Отговори
Амер преди 13 години
Lifeguard - От един коментар си личи ..ЗЛОБА , ПРОСТОТИЯ И ЗАВИСТ . Това е отговора на написаното от теб
12
1
 
22
 
! Отговори
N.B. преди 13 години
Бяха ми пробутали 20 лева фалшиви преди години, доста добър фалшификат, на пръв поглед не се различаваха от оригинала. Обаче като отидох да пазарувам се разбра,че са фалшифи. От магазина викнаха полиция и ги изчаках, можеше спокойно да се изнеса, но не съм съучастник ,просто са ми ги пробутали някъде.От полицията ме разпитваха от къде са, имам ли принтер, познавам ли някой с принтер - само глупави въпроси. Иначе нищо повече, когато нямаш вина, никой не те закача.
11
4
 
25
 
! Отговори
АБСУРД преди 13 години
ЗА УБИЙСТВО И ИЗНАСИЛВАНЕ НЕ ЛЕЖИШ И ЕДИН ДЕН,А ЗА ФАЛШИВИ ПАРИ ЛЕЖИШ С ГОДИНИ0----НЯМА ТАКЪВ ПАРАДОКС И ТАКАВА ДЪРЖАВА.ДОБРЕ ДОШЛИ В АБСУРДИСТАН ,ДЪРЖАВАТА НА ПРОСТАЦИТЕ МУТРИТЕ И НАЙ ТЪПИЯ НАРОД В СВЕТА
10
0
 
26
 
! Отговори
jorkata преди 13 години
Тез банкноти са за търговците на агнешко.
9
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
LifeguardОще един "герой", дето бил постигнал всичко... И какво си постигнал, бе, ***? - изгонили са те от дома ти, предал си се без бой и си отишъл някъде на лесно. Утре и от там ще те изгонят, пак ще избягаш с *** *** и ще търсиш лесното. И дошъл тука в нашите форуми наклон на шапката да ни дава! Еб*ни *** сте повечето емигранти...
8
1
 
11
 
! Отговори
iss100 преди 13 години
а какво ще стане ако на теб ти пробутат банкнота менте и ти без да знаеш се опиташ да я похарчиш. Пакли влизаш в затвора за 8 год.
7
14
 
16
 
! Отговори
Lifeguard преди 13 години
В грешка си приятелю. Например аз използвах Терминал 2 на Летище София.Всъщност го правя отдавна и постигнах всичко онова ,което в България не бих.И .... работя на няколко места ;)
6
3
 
29
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Едва ли самият Стефан Стамболов би искал ликът му да бъде изобразен на банкнота в тази днешна България. Срам и позор за революционерите ни, дали си не само живота, но и най-милото за Отечеството. Ако ще да живеем в подобна държава изпълнена с мошеници и крадци, то по-добре да се върнем под турско...
5
0
 
18
 
! Отговори
kriko преди 13 години
предната седмица в шумен разбиха една печатница за фалшиви пари
4
8
 
22
 
! Отговори
Sa преди 13 години
Бойкоо, Бойко, нали предизборно, щеше да се справиш с престъпността, кво стана бате? Май крадците и мошениците си живеят живота, докато ти изкарваш на хората от народа душата и трохата от устата!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Четвъртък пазара в Пловдив е в ремонт и не работи от много време бе ***