Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!

Mасово фалшиви банкноти се появяват по празниците
Обновена: 23 апр 2011 21:27 | 23 апр 2011 21:02,
135
Далавера: Даваш 7 лева, получаваш 20!
Снимка: Dnes.bg

Измамници въртят далавери на гърба на търговци. Dnes.bg научи, че една фалшива двайсетолевка се търгува за 7 нефалшифицирани лева. Така разликата от 13 лева остава за човека, пробутал банкнотата менте.

Същия процент „печалба” има и при фалшивите банкноти от 50 и 100 лева, но там рискът измамата да бъде разкрита е по-голям.

„Най-лесно се пускат в обращение банкноти с по-малък номинал, защото невинаги продавачите проверяват истинността на парите”, заявиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Магистратите имат наблюдение, че масово фалшиви банкноти се появяват по празниците, когато в големите магазини има дълги опашки от клиенти и касиерите се опитват да ги обслужат бързо.
 

Чести са случаите, в които фалшиви пари се пробуват и в кварталните магазини, пазарите и таксиметровите коли, където липсват апарати за разпознаване на банкноти менте.

"Днес се опитаха да ми пробутат фалшиви 20 лева, но не успяха, защото усетих, че банкнотата не е грапава”, сподели пред Dnes.bg един от търговците на зеленчуци ва Четвъртък пазара в Пловдив.  Зарзаватчията разказва, че след като е усетил измамата, клиентът му хукнал да бяга.

От полицията съветват и търговци и клиенти да бъдат по-бдителни, когато боравят с пари особено по празниците. Криминалистите споделят, че хартията на фалшивите пари е по-тънка от тази на истинските, често липсват холограмни знаци, няма го и обичайния релеф.

От прокуратурата пък напомнят, че наказанието за хора, които разпространяват фалшиви банкноти, е 8 години затвор, а тези, които ги изготвят, могат да лежат зад решетките цели 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: фалшиви парибанкноти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
18
 
! Отговори
чичо Митко преди 13 години
до Lifeguard Абе братче, ти филми не гледаш ли? Книги не четеш ли? Какво си тръгнал да ми се хвалиш, че бачкаш на няколко места. Основният лайтмотив на повечето филми и книги е, как да забогатееш достатъчно с един удар и после да си пиеш коктейлчето цял живот на някой остров без да бачкаш :))) Тръгнал да ми се надува как опъва аврам каиша на няколко места. Като ми напишеш, че по цял ден си правиш кефа, заобиколен от мацки, и имаш достатъчно пари за два живота, тогава ще започна да те уважавам :)))
41
0
 
2
 
! Отговори
ДО 36 преди 13 години
След Революция ,има около 30 години хората да живеят ,и да се развиват без Терор.След 30 години се появява такъв като теб и разбива всички ценности.
40
1
 
3
 
! Отговори
ПЕПЕ преди 13 години
Наздраве !!!
39
0
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
Бог ще ти прости!Ти не знаеш какво говориш!Горкия!
38
4
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Съжалявам те, приятел!
37
4
 
3
 
! Отговори
ДО 39 преди 13 години
МЛЪКНИ ,КОМУНИСТ ПРЕБОЯДИСАН
36
0
 
15
 
! Отговори
Име преди 13 години
Пари-менте, хора-менте, форум-менте, политици-менте... Що ли и държавата е менте?!
35
6
 
6
 
! Отговори
?? до всички лузъри преди 13 години
Всички , които си изливате злобата от проваления си живот тук, спрете се за малко!В навечерието сме на Възкресение - най-светлият Християнски празник!Или сте такива ***, че сте готови да оповръщате и този празник!
34
5
 
7
 
! Отговори
ГРОБ преди 13 години
ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА НОРМАЛЕН И ДОБЪР ЖИВОТКОИ СТЕ ВИЕ ЧЕ ДА КАЗВАТЕ КОЙ КАК ЩЕ ЖИВЕЕ И КОЙ ДА УМРЕ???МРЪСНИ ГЕРБЕРАСТИ УБИЙЦИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИГАДНИ МУТРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ
33
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 13 години
Що натискаш триъгалника
32
1
 
10
 
! Отговори
?? до 27 преди 13 години
И кво?След революцията реки от мед и масло а?Особенно след Октомврийската!И след Кубинската!И след 9-то септемрийската /ако това е революция въобще/ у нас!!Революция в главите требе!Да не чакаш на "хората" управляващи държавата!Държавата е призвана да решава общите дела:- Да ни представлява всички пред Америка, Русия, Папата и т.н.- Да осигурява ред /нашта не го прави добре/!- Да осигурява комуникации - и т.н.Хляба всеки си осигурява сам!Ако не го разбира отива на кофите и чака рев
31
2
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 13 години
Ако искаш да се хвалиш обади се на майка си
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мирише ми на герберастки *** тука..
29
2
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 13 години
Не ни натоварвай с твойте проблеми
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
LifeguardПомиярът навсякъде си е ***. Или си мислиш, че като ти подхвърлят чат-пат по някой кокал, си станал расов пес? Нещастна *** ще си останеш завинаги, това е истината.
27
2
 
16
 
! Отговори
?? преди 13 години
Виц:Двама полицай ще стават мутри! Първо започнали с фаршифициране на пари.Направили една фалшива банкнота от 13 лв.Решили, да провуерят дали е качествена.- Ходи , помоли шефа да ти я развали. - казал единия - ако те хване, кажи че се шегуваш!След малко се връща тоя дето ходил пре шефа.- Кво стан бе ? -п пита първия.- Всичко е ОК, брато. Шефа ми я развали на едно по 6 и едно по 7 лв!
26
5
 
5
 
! Отговори
Lifeguard преди 13 години
И аз това им казвах в БГ след идването на кризата ,като не ми стигаха да си плащам семестрите.Ама те не ме чуха.След като си намерих новата работа в един от впдеяите телекоми и ме назначаваха се разбра ,че не им трябват студенти.А тук шефа като разбра че съм студент ме пуска да се връщам за изпити и дори ми помага и ме стимулира финансово.Хич не за важни парите .....
25
4
 
9
 
! Отговори
РЕВОЛЮЦИЯ преди 13 години
Само преди революция са се печатали менте банкноти.Това е породено от глад и мизерия .Хората са предпочитали да престъпят Закона ,вместо да умрат от глад и болести.Това е протест срещу геноцида наложен от *хората*управляващи Държавата.
24
4
 
7
 
! Отговори
ДО 25 преди 13 години
ДА ПРАВ СИ...ТЕ НЕ СА ВСИЧКО...ТЕ СА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО
23
12
 
11
 
! Отговори
N.B. преди 13 години
до: Lifeguardмомче, ходи където искаш, като не уважаваш родината си, не ти е тук мястото. Бил съм на запад в /САЩ като студент/ и в Европа /пак като студент/, обаче в чужбина ти се изкривява мисленето, човек се раздвуява. Почваш да мислиш само за работа, дори и супер интелектуална работа да имаш. ПАРИТЕ НЕ СА ВСИЧКО!