Двойно повече българи смятат да учат в чужбина

Около 10% от тазгодишния випуск се готви да замине
6 авг 2011 09:20,
311
Двойно повече българи смятат да учат в чужбина
Снимка: Архив Булфото

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато искаш да извършиш геноцид в една държава, просто, съсипваш икономиката й, замръзяваш заплатите, вдигаш цените и хората сами ще я напуснат. Няма нужда да се влиза с танкове и пехота.А всички българи, които напускат са косвени подръжници на този план.
29
1
 
14
 
! Отговори
Anon преди 12 години
Дали ще се върнат повечето, или не - не се знае. Знае се обаче, че тези които се върнат, ще имат по-широк мироглед, което е позитивно, дори и да приемем че количеството получени знания е еднакво.
28
1
 
16
 
! Отговори
от: 22 до: 26 преди 12 години
Коментарът ти показва нивото ти...
27
1
 
18
 
! Отговори
PENE преди 12 години
"Уважаеми" *** , нека бъдем коректни и да изтъкнем "заслугите" на правителството и на НЕОБРАЗОВАНИЯТ му лидер !Не само , че двойно повече деца искат да учат навън , но и искат никога повече да не се върнат тук ! А освен това и много , МНОГО възрастни , които далеч не са във възраст за учение , искат да се махнат от тая скапана държава !Защото напоследък , тук да съществуваш стана невъобразим лукс - но не и удоволствие !Затова а и за милион други причини , хората ще се махат от тук !
26
30
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Дъщеря ти да смени сводника
25
2
 
19
 
! Отговори
cveti преди 12 години
Колкото по-лошо става образованието тук, толкова повече българи ще излизат навън. След като завърших тази година бакалавър в СУ и видях какво е нивото и като материална база и на преподавателите, няма нищо което да ме накара да изкарам и магистратура тук.
24
1
 
23
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
"Двойно повече българи смятат да учат в чужбина"Добро утро България....
23
1
 
17
 
! Отговори
cveti преди 12 години
Колкото по-лошо става образованието тук, толкова повече българи ще излизат навън. След като завърших тази година бакалавър в СУ и видях какво е нивото и като материална база и на преподавателите, няма нищо което да ме накара да изкарам и магистратура тук.
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дъщеря ми е студентка в България,реши да работи за да си помага финансово. От 2 месеца работи с нереален трудов договор на 12 часов работен ден,в конфликтна среда,и е стресирана от постоянните и абсурдни изисквания на работодателя,несъответстващи на заплащането...Иска да кара магистратура в чужбина и да си търси работа извън България .....В България няма нормални условия за труд и заплащането е демотивиращо...Децата искат да се реализират,това е...
21
4
 
0
 
! Отговори
Криста преди 12 години
до 4Знам, че такава е практиката в чуждестранните университети, но въпросът ми, макар и риторичен беше каква е реализацията зад граница на тези наши студенти. Все пак не говорим само за извадката на най-добрите.Иначе реализацията у нас , както и в чужбина е много условно нещо. За едни това е да имаш кариера, а за други достатъчно пари , за да живееш добре. А тези две неща не са идентични.
20
3
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Четейки това, което пишеш, веднага се досещам, че си от прогресивен партиен род. "Така, че по спокойно с хвалебствата за Запада" - само това ми е достатъчно! :)
19
2
 
17
 
! Отговори
lale преди 12 години
нека да заминат и да учат навън ,това като цяло е престиж за Бг!,....но истината е една , няма българин ,който да се е прославил първо в бг , апосле да се е прочул по света,,,точно обратното -излезе. ли навън,става известен..мн са примерите ,като се започне със спорта ,оперното изк и се стигне до хайтехнологиите...да споменавам ли имена?!
18
1
 
43
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Аз съм живял в Германия и знам колко е хубаво там! За нещастни хора трудно може да се говори. Обичам България, опитвам се много години да играя по правилата, да работя нормално и какво получавам? Нищо! Другата година отивам да уча магистратура навън. Може и да се върна, може и да не се върна. Това,че съм живял и ще живея навън, не означава, че предвам България или нещо от сорта. Просто видях как ме оцениха там, и как ме оценяват тук.
17
4
 
17
 
! Отговори
до elle преди 12 години
До 3 - Ей такива като теб лапат чурки и мият ***! Дето с великото БГ образование, тип паралелка "Животновъдство с усилено изучаване на български език и компютърни технологии" при СПТУ по хранително-вкусова и обработваща промишленост се бият в шмембетата, че са се реализирали в България. Дето са ходили най-много до Петричко и си мислят, че светасвършва там и всичко друго е ***, проституция и глад. *** малко на Запад и пак ми говори колко е гадно и лошо там!!!
16
2
 
18
 
! Отговори
Zemevladelec преди 12 години
Познавам много хора в България дето печелят много добре и без висше. Това означава ли, че то няма стойност по нашите земи ?
15
2
 
31
 
! Отговори
Бай Мангал преди 12 години
- Яаа *** ми, ти що не учиш ба ?- Не ми се учи, бааа- Виж к'во. Българите и турците се изнесоха вече. Няма кой друг. Залягай над уроците, да се хванем, да си опраим държавичката !
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11Браво на теб! Само, че в случая говорим за част от онези 90 и кусур процента от българите, които поради мързел или статукво нямат никакъв шанс за повече от бачкатор във фирмата на ***, но с потекло, та именно тези хора остават там и правят доста добра кариера.:) Патриотизмът е хубаво нещо, но в умерени дози, като се прекали става заболяване.:)
13
7
 
17
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
ГРОБ-аджиите, АТАК-аджиите и СИНИТЕ се готвят да вдигнат детските от 35 на 45 лв. месечно,НО ПРИ ЗАПАЗВАНЕ НА РАСИСТКИЯ АНТИ-БЯЛ ПРАГ от 350 лв. БРУТОТоест, увеличението ще отиде основно за циганчетатаРаботете и плащайте, братя българи ...
12
5
 
40
 
! Отговори
ТооN преди 12 години
Това българската злоба и завист я НЯМА никъде!Драга elle, имам поне една дузина приятели и познати, които завършиха в чужбина и нито един не се върна за да работи тук (нарочно не пиша "реализира", защото в БГ такова "животно" е 1 на милион)! И за твое огромно разочарование никой от тях не мие *** и не проституира! Пък и докато пра-прадядо ти е бил ***, баба ти е прела с хурка и вретено, на Запад е имало Ренесанс и Индустриална революция, драга! Така че гний си тук и си мисли, че живееш!
11
37
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да заминават, в чужбина си като дърво без корен. аз лично имам перфектно образование от България, имам 5 фирми и печеля много добре. Така,че труд му е майката.... наскоро бях в Испания, Коста дел Сол, имаше доста българи да не ви казвам колко нещастни бяха и в какви условия работеха. Така, че по спокойно с хвалебствата за Запада