Двойно повече българи смятат да учат в чужбина

Около 10% от тазгодишния випуск се готви да замине
6 авг 2011 09:20,
311
Двойно повече българи смятат да учат в чужбина
Снимка: Архив Булфото

Само за 2 години броят на желаещите да учат в университети в чужбина се е удвоил, според данни на просветното министерство, пише вестник „Сега”.

За по-малко от месец в министерството са легализирани 6031 дипломи за средно образование на ученици, завършили тази година.

Това означава, че почти 10% от випуска заминава да продължи обучението си в друга държава. За сравнение, през 2009 г. броят на легализираните дипломи е бил 2948.

Най-много са българските студенти в германски университети. По време на посещението си у нас миналата година германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че българските студенти в Германия са около 12 000, което нарежда страната ни на второ място след Китай по този показател.

Много българи продължават обучението си и във Великобритания. Тази година българските кандидати в британските университети ще са 2337 при 2067 миналата година, сочат данните на UCAS - организацията, в която се подават заявленията за кандидатстване във висшите училища във Великобритания.

По брой на кандидатстващите страната ни се нарежда на 14-о място от общо 50, като изпреварва държави като Полша, Канада и дори Русия.

В просветното министерство няма статистика колко са българските студенти зад граница. Досега просветното министерство е заверило общо около 80 000 дипломи на наши студенти от чужбина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 6Та началната заплата за млад специалист завършил там започва от 30 000 евро годишно без екстрите.:) Да познаваш някой , който ще зареже такава сума и такива възможности за да се върне тут за да бачка за 200-300 евро на месец?
9
6
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Много си *** Саше!!!
8
6
 
43
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Истината е,че младите хора нямат реализация в България.Цели сектори нанационалната и регионалната икономика бяха найй...душмански затритиот новоизпечените партийни...селяндуря-демократи.С тази...ликвидация,се унищожи и естествената среда за развитие и изграждане на...младите специалисти,ликвидира се...приемственоста в натрупване на професионалния...опит.Жалка картина в икономиката на постсоциалистическаБългария,където безхаберно се затрива и най...важното-човешкият фактор.
7
8
 
30
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Господа Борисов и Сидеров, Иван Костов и Мартин Димитров ...защо така ?!Защо всичко читаво и умно бяга от вас ?!Къде остана грижата ти за качествения мат'риал, Борко ?!
6
27
 
14
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Нека да учат и да се връщат да се реализират в България - трябват ни млади и работливи хора дето знаят и могат
5
10
 
32
 
! Отговори
Zemevladelec преди 12 години
То в България остана ли некорумпиран университет и препопдавател ? Аз лично преписах на 41 изпита, а на 2 платих докато си взема дипломата за инженер !
4
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 2Мога да ти разкажа как се извършва ловът на глави сред завършващите студенти. Първокласни работодатели и техни съгледващи обикалят завършващите и правят предложения на най-добрите студенти. Ако искаш вярвай, ама не вярвам някой от тези студенти да предпочете да се върне в България.:)
3
42
 
2
 
! Отговори
elle преди 12 години
MDDDAA, dvoyno poveche prostitutki i miyachi na kenefi!!! Idvat da :uchat:...a zavurshvat na ulitcata!!! Bulgariya e nay dobroto mesto za uchene!! Na zapda e za prostitutki i hamali!!!
2
3
 
35
 
! Отговори
Криста преди 12 години
Интересна би била статистиката за реализацията на завършилите в чуждестранни университети, но едва ли има такава за съжаление.......
1
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От малки вече знаят, че в страната на Боко *** живот няма!