Българите трудно ще стигнат европейците по доходи

Преглед на печата за днес, 5 юли 2012 година
5 юли 2012 07:22, Петя Славова
183
Българите трудно ще стигнат европейците по доходи
Снимка: Булфото

Доходите на българина трудно скоро ще достигнат средноевропейските. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков, предава думите на вицепремиера "Труд". В момента българинът взима средно 45% от заплатата на европееца. Това значи, че в продължение на три години кабинетът "Борисов" е придвижил страната напред с едва 3%, т. е. с по 1% на година.

Дянков призна, че стъпката е плаха и е нормално тя да бъде 3% на година, за да успее страната да догони другите в ЕС за 7-8 г. Министърът обаче не даде обяснение защо правителството не успя да отбележи почти никакъв напредък в изравняването на българските доходи с тези на средния европеец.

"Печатна грешка вдигнала цената на тока", пише на първа страница "Монитор". Гафът е заложен в закон на Тройната коалиция, уточни на 4 юли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Министърът е категоричен, че не е необходимо да се иска оставката на шефа на ДКЕВР - Ангел Семерджиев заради грешната му преценка за процентите, с които ще скочи тарифата за тока, защото е работил по данните, които са му предоставени. Постоянна комисия в НС ще контролира дейността на енергийния регулатор, по предложение на премиера Бойко Борисов, направено по време на заседание на МС.

"Оставка" скандираха недоволни от цените на тока пред МС, отразява протеста "Дума", който бе под наслов "Цените скачат, властта пада". Вместо да даде отговор, Борисов прати в НС министър Добрев с идея парламентарна комисия да контролира ДКЕВР. Протестиращите пееха възрожденски песни и носеха плакати
с надписи: "ГЕРБ, ще ви удари ток на изборите", "Бойко, ти си милиардер, народът не е", "Държавата гние, проблемът сте вие", "Бойко Борисов - обикновен крадец", "Не министерски кресла, електрически стол за вас!" и др. В интервю за "24 часа" Делян Добрев съобщава, че към септември "може би ще получим 11% по-евтин газ".

"Властта хвърли и пожарна танк в битката с огъня", съобщава "Сега". На четвъртия ден от бедствието на Витоша хаосът с гасенето пак не бе избегнат, след като пламъците вече обхванаха жива гора, властта реши да изпрати танк, преоборудван за гасене на пожари. Танкът носи до 10 тона вода, като освен да гаси има и възможност да прави просеки с широчина 4-6 метра.

Не е ясно защо институциите се сетиха чак сега за тази техника. Около 490 души спасяват планината. Шефът на пожарната старши комисар Никола Николов обясни, че хеликоптерите ще влязат в действие след 14 часа, тъй като тогава температурите са най-високи и се очаква да се появи вятър.

Темата на "Труд" отразява позициите и становищата на различните институции, обвързани с потушаването на пожара. "Гасенето - адски хаос", е водещото заглавие на вестника.

Доброволци, военни и кметът на София - Йорданка Фандъкова - критикуват пожарната. "Пожарникарите не са свикнали да работят с доброволци", констатира тя. Няма добра организация, липсва координация. Според премиера "Гасенето е наука. Огнеборците се справят перфектно".

"Гражданското неподчинение победи и във Варна", пише "Сега". Втори голям успех в рамките на две седмици постигнаха протестите, преминали в гражданско неподчинение. След като блокадата на Орлов мост спря поправките в закона за горите, варненци принудиха общинския съвет да се откаже от предвиденото застрояване на Морската градина.

Ситуацията във Варна се разви по идентичен начин със столицата - гражданите блокираха възлово кръстовище, ГЕРБ се стресна.

На икономическите си страници вестникът уточнява, че 24 часа преди изтичането на крайния срок за закупуване на документи за участие в конкурса за приватизация на "БДЖ-Товарни превози" са ясни три субекта с интерес към дружеството. Документи са купили: консултантската компания "Ърнст енд Янг" от името на базираната в град Острава, Чехия, логистична компания "Адвансд уърлд транспорт", румънската"Груп Феровиар Ромън" и адвокат Петко Илчев. Пълна мистерия е за кого работи юристът. По неофициална информация той представлява интересите на руската Внешторгбанк и българската Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Официално потвърждение за това обаче няма.

Разбита е най-мощната хакерска групировка в България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя атакувала над 500 сайта в цял свят. Групата компрометирала услугите на ред големи финансови и интернет компании. Членовете й се занимавали с нерегламентиран достъп до компютърни системи, като намирали пролуки в правителствени и неправителствени сайтове.

"Месото и останалите храни поскъпват през септември", прогнозира за "Новинар" Кирил Вътев, управител на фирма "Тандем". "От много години у нас продължава абсурдът промишленият ток да е по-скъп от този за бита. Това прави всички стоки и продукти по-скъпи и тази цена се плаща от потребителите. Затова поредното оскъпяване на електроенергията няма как да не се отрази и върху цената на произвежданите продукти, защото то увеличава разходите за тяхното произвеждане. Конкретно за месопреработката, токът не е сред най-високите разходи, но не е и без значение - от септември нататък скокът щее неизбежен - месото, както и всички други храни ще са по-скъпи".

Правителството храни електронните медии с милиони.Огромните суми по оперативни програми, които министерствата наливат в радиа и телевизии, размиват границите между журналистика и пиар. Това показват справките на ведомствата, предоставени на парламента в отговор на питания на депутати от БСП и "Атака". И макар средствата да са най-често по европейски оперативни програми, създават опасни връзки между властта и медиите и повдигат въпроса за журналистическата безпристрастност, коментира "Сега".

България постоянно отчита забавяне по усвояване на европейските средства. С едно изключение - т.нар. комуникационни пари винаги са раздадени 100 %. Това финансиране също би трябвало да се отпуска след конкурс,но Законът за обществените поръчки допуска изключение единствено за електронните медии, които могат да получават средствата пряко чрез т.нар. закупуване на програмно време.

Санирането в Румъния е бизнес,а у нас - бюрокрация и далавера. Това твърди анализът на "Сега". На едното място се работи с помощта на властите, на другото - властите подпират "правилните фирми" за сметка на гражданите. Обновяването на сградите се прави цялостно - от покрива до основите. Който е ходил в Букурещ, несъмнено е бил впечатлен от свежите цветове, еднаквата дограма и балкони на сгради. Освен че започнаха със 7 години по-късно от румънците санирането на старите си блокове, българите - макар и по-бедни, ще заплащат операцията много по-скъпо.

Българските собственици ще трябва да покриват 50% от разходите (напоследък се обещава този дял да падне до 30%), докато в Румъния - в зависимост от града личното участие варира от 0% до 20%. За сметка на това обаче, неспособността или нежеланието на управляващите да осигурят по-изгодни финансови условия и подготвяното поредно източване на пари от гражданите към банки и фирми, се представя като благодеяние и успех."

"Труд" съобщава, че органът, контролиращ цените на лекарствата няма да е комисия, а национален съвет, и няма да е в София, а в Плевен. Министър Дянков, в качеството си на ръководител на Съвета за административна реформа, на вчерашното заседание на МС - на практика е блокирал Закона за лекарствата на здравния министър Десислава Атанасова. Ежедневникът отразява и друго предложение за промяна в лекарствения закон - ще има и брокер в търговията с медикаментите. А от началото на годината са установени 18 случая, в които неправоспособни лица са продавали лекарства в аптеките - митничари, инженери, зеленчукопродавачи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
дЯНКОВВВВВВВВВ преди 11 години
От 27 юни фирмите могат да кандидатстват с проекти за енергийнаефективност, напомни министър Добрев. 300 млн. лв. са осигурени катобезвъзмездно финансиране и още... 300 млн. под формата на кредит отЕвропейската банка за възстановяване и развитие.
160
0
 
1
 
! Отговори
ime преди 11 години
В България ще духаме супата още дълги години според мене. Голямата безработица тепърва предстои. Кризите нас ни удрят по-късно, но доста стабилно. Вече навлизаме в порочния ефект на доминото - бизнесът затваря, хората - на улицата. Единственото спасение за нашата икономика е тези безработни да отидат в чужбина и да издържат себе си, и в някаква степен - близките си. Те, заедно с пенсионерите и другите нетрудоспособни, се превръщат в огромен контингент, който няма кой да обезпечава финансово.
159
0
 
8
 
! Отговори
само днес.. преди 11 години
"58-годишен мъж е починал пред сградата на ТЕЛК в Пловдив тази сутрин. Преди това 81-годишне мъж се хвърли от 10-и етаж на болницата, а медицинска сестра от същото болнично заведение се самоуби."А в ЕС-държавите колко са убити и самоубили се днес?
158
0
 
15
 
! Отговори
българите какво сме? преди 11 години
Тогава защо сме в ЕС? Не трябва ли да сме горе-долу равноправни щом сме в "съюз" и "партньори" Как се наричат такива взаимоотношения? обслужващ персонал ли сме, що ли?! или ние сме втора ръка хора?! А? Условия поставят- за криви краставици, щастливи кокошки, без заведения за пушачи, но гей-паради може, ***- може и заплати колкото една тяхна надница- също може! Обидно е това г-да Управляващи!
157
0
 
8
 
! Отговори
ЕДНА БЪЛГАРКА преди 11 години
Писмо до Левскиавтор: Златина ВеликоваСпи, Дяконе! Не се събуждай!Остани в незнайния си гроб!Добре си ти От там не виждашсъдбата на достойния ни род.Не виждаш майките, които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите със джобове празни,в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване.Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражиКрай просяка минава БееМВе.На пътя към Европа се продаватв ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват.Стаена скръб в очите им гори.Спи, Дяконе! Не се събуждай!Добре си там под тази черна пръст.Завиждам ти за туй, че не дочакамечтите си, разпънати на кръст.
156
1
 
7
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Аз взимам средно 650 евро ама пак не ми стигат!!!
155
0
 
13
 
! Отговори
На Лъжата Краката са преди 11 години
Ами щом средния доход в БГ е 45 % от европейския ,то да оставям емигранството и да се прибирам .Ама не ми се вярва в БГ средно да се взима по 600 - 800 евра .
154
1
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: стефанНапротив, при няколко мандата на СДС имахме всички шансове да стигнем средноевропейските доходи. Ама както е казано, при това много вярно, всеки народ си заслужава управляващите.Да ви е честито! Гласувайте пак за: ГЕРБ, БСП/ДПС, НДСВ, Кунева, Мунева, Трактора, Азис и Радо Шишарката! И се надявайте да ги стигнем!
153
1
 
18
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
*** как бе, Дянков??? Нали бяхме уж по-добре от гърците? Нали все нас ни сочат за пример - как сме били отличниците на Европа? Ама защо така бе, Дянков? Я не лъжи а си кажи истината!
152
2
 
22
 
! Отговори
ан преди 11 години
ИМАЛИ ХОРА КОИТО ДА МУ ВЯРВАТ НА ТОВА ЧУДО НА ПРИРОДАТА? СРЕДНО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАПЛАТИ ЩЕ ГИ СТИГНЕМЕ НА 36 МАРТ. ЗА ДА ИМА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСЙИ СЕ ИСКА ПРОЙЗВОДСТВО. ЗА 3 ГОДИНИ ДА ВИЖДАТЕ ПОСТРОЕН ЗАВОД? ОСВЕН ДОСТРОЕНАТА МАГИСТРАЛА ЛЮЛИН КОЯТО Е ДЪЛГА ОБЩО 19 КМ 300 МЕТРА И ЧАСТИ ОТ ДРУГИ МАГИСТРАЛИ ДРУГО НЯМА. ЗА НАРОДА ЕДИНСТВЕНОТО НАПРАВЕНО НЕЩО Е ПОВИШЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ЦЕНИ. НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ СИ ИЗБЕРЕТЕ КОМУНИСТИ МУТРИ ИЛИ НАЦИОНАЛИСТИ. И ЧАКАЙТЕ ДА ВИ ОПРАВЯТ. АМА ОТЗАД.
151
1
 
11
 
! Отговори
стефан преди 11 години
не трудно- "никога" е думата
150
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че гърците не са ли европейци? Нали обеща след 5 години да ги надминем?
149
1
 
16
 
! Отговори
krasos преди 11 години
Само не знам как ги сметнаха ,че взимаме 45 % от доходите на Европееца ?!Ето тук се вижда ,че взимаме около 20 % !!!fakti.bg/hr/31865-kakvi-sa-minimalnite-zaplati-v-es
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за тях сме само клиенти и пазар за стоките им.
147
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ЕС ни излезе ПРЕЗ НОСА , не само по цени , но и блоковете на АЕЦ , данъци , акцизи и прочее и прочее .
146
2
 
22
 
! Отговори
ae преди 11 години
Доходите се приближавали с 1% на година , цените с по 10-20% . На това му викам обедняване , не ръст на доходите , както се опитват да го изкарат . Гласувах за ГЕРБ , но никога повече ! Не , не съм червен , няма да гласувам и за тях . Вероятно ще си пусна гласа за зелените , ей тъй .
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме последна дупка на кавала!
144
0
 
9
 
! Отговори
e преди 11 години
До: PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BG, GIS***GOVERNMENT.BGОтносно: ne e strashno, che si bil razboinik,no,che si.Дата: Четвъртък, 2012, Юли 5 13:16:32 EESTБорисов,сега малко мейл-опресняване,понеже явно не си взимаш "Гинкото".Разисквате 13% вместо "сгрешените" 10% за ел.енергия,но какви са фокусите,които вадиш от джобовете си, и защо се поставят манипулативни теми за обсъждане,вместо реалните стойности на нещата.Някога нарочихте Вальо- "Топлото",че там му е мястото,и във всеки един момент от Dt имате медийни акробатики,така щото ти да режеш ленти. "Комисия" трябвало да се казва,но не и здрав държавен орган за регулиране на фармацефтиката ! Пак защото отговорността не трябва да я има,но защо ли ,но защо да няма място за овации.Доста разхвърлено ти ги описвам, поради "Гинкото",обаче сивата икономика не е това,което е ,но циркулира чрез "властта".Колко "акции"се проведоха под твое диригентство от типа:"Преди да е станало престъплението,"той"вече е там" ? Но във Dt си имаш и нови "попълнения" за Рейтинги.А ти от кой си ? Защо се гавриш с народното доверие ,което ти гласуваха ? Би ти завидял дори и Тутанкамон !
143
0
 
28
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 11 години
до 85 . ЛИЧНО АЗ НАПУСКАМ ДО МЕСЕЦ САМО ЗА ГОДИНА НАПУСНАХА ПЕТИМА КОЛЕГИ. ПРОБЛЕМА Е ТАМ ЧЕ ГОВОРЕХА ПОЛУЧАВАТЕ МАЛКО ЗАЩОТО СТЕ МНОГО, ЩЕ СЪКРАТИМ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ВАС И ЩЕ ВИ ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИТЕ ДА АМА НЕ. СЕГА ЕДИН СЛУЖИТЕЛ ВЪРШИ НАЙ-МАЛКО НА ТРИМА РАБОТАТА А ЗАПЛАТАТА Е СЪЩАТА В ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖБИ ОСТАВАТ ХОРА ПРЕДИ ПЕНСИЯ И ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИ НЕКЪДЪРНИЦИ. ВСИЧКО КЪДЪРНО БЯГА В ЧАСТНИЯ СЕКТОР. НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА КЪДЪРНА АДМИНИСТРАЦИЯ. МНОГО ВОЖД МАЛКО ИНДИАНЕЦ КОЛКО Е ВЯРНА ТАЗИ РЕПЛИКА.
142
2
 
16
 
! Отговори
AHA преди 11 години
България е бедна откакто е родена и бедна ще си отиде.Които и да дойде не може нищо да промени.Големите решават,видяхте как американския чиновник уорлик управлява България открито, боко и пожарния мълчат а народа се възмущава ама само тук по сайтовете.Раздаваха дипломи за да имаме прости вишисти та да не знаят за какво да си отварят устата.