Нови българи за 200 бона

Поправка в закон позволява купуването на гражданството, пишат "Труд" и "Новинар"
13 окт 2012 09:00, Бойчо Попов
291
 Нови българи за 200 бона
Срещу дарение от 200 бона ще се взима гражданство. Снимка: Dnes.bg

Срещу дарение от поне 200 000 лева чужденците ще имат право да получат българско гражданство по бързата процедура. Поправка в Закона за насърчаване на инвестициите, която позволява това, беше приета на първо четене от народните представители с почти пълно единодушие.

Чуждите граждани, развиващи дейност у нас, ще могат да кандидатстват по-лесно за български паспорт само ако инвестират поне 4 млн. лева в рамките на 2 години, пише в своя брой „Труд“.

По този начин азиатски, руски и африкански бизнесмени, които ще налеят пари в проекти на родна почва ще се превърнат експресно в наши сънародници. Проектът мина в залата само за пет минути, тъй като нямаше никакъв дебат, като 103 от народните представители бяха "за", само трима "против", а 10 се въздържаха.

При кандидатстване за българско гражданство ще има по-лесни условия и за чужденци, дарили над 200 хиляди. лева в Националния иновационен фонд.

Аргументът за променените условия е да бъдат стимулирани инвестициите, като целта е да се достигнат нивата отпреди икономическата криза, тоест от 2008-а година.

Какви конкретно трябва да бъдат намеренията за бизнес на кандидатите за българско гражданство, ще се определя в отделна наредба на финансовото и икономическото министерства. Облекчена процедура за българско гражданство ще получават и инвеститори, които разкрият над 100 работни места.

"В момента инвеститорите извън Европейския съюз срещат трудности при получаването на статут за постоянно пребиваващ", пише в мотивите на вносителя на законопроекта. По-леки процедури за гражданство има и в други държави от общността.

Предвиждат се и някои облекчения в процедурата, през която минава всеки желаещ да получи български паспорт. Така например се премахва задължителния изпит по български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още по темата: българско гражданство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
7
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ! преди 11 години
Азиатски, руски, африкански и арабски бизнесмени стават сънародници! Покрай бизнеса ще се натъпчат и всевъзможни терористи, ислямисти и "бунтовници".При това, поправката е приета без никакъв дебат! Срещу пари и политически дивиденти продадоха държавата, територията и подменят нацията! Мръсни предатели!Алооо, опозицията! Националистите! Демократите! Левите, десните! Къде ви е подписката за референдум, бе, парламентарни маймуни!
150
1
 
11
 
! Отговори
Лумпен преди 11 години
Както беше казвал многократно един комшия (беше пенсиониран полковник от ВКР, лека му пръст), южна България е обещана на Турция , а северна на Израел . Всички от входа в продължение на 20 години го мислехме за хахо, УВИ , бил е прав . Забележете какво се случва последно време . Първо разрешиха на чужденци да купуват земя , а кои я е купуват ? :). После се започнаха редовните посещения до Турция и Израел , уж за сътрудничество в области , дъра бъра , два чадъра. Сега подарък гражданство ?!
149
0
 
0
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
*231
148
0
 
0
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
до 218Изброените от теб не са мерило, нито лицето на нацията. Все повече хора се отричат от тези псевдо "икони", което само говори за събуждане на народа от дългата му летаргия.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MISLIA 4E TOVA E SHTE E KRAIAT NA BULGARIA TURCITE SI KUPIAT GRAJDNSTVA I KRAI .
146
1
 
1
 
! Отговори
tr преди 11 години
kato kazvam che bulgarite ste prodajnici narushavam pravilata na sayta nali taka ami eto vina sami ste si go dokazali
145
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Сега и вицето Сврака Попова ще стане Милионерка. Ашколсун
144
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки наркодилър в света ще си вземе европейски паспорт по този начин. Браво. Така се привличат инвестиции в страната.
143
0
 
5
 
! Отговори
никола преди 11 години
Не съм мислил, че ще го кажа, но след Белене фиаското( и упоритото нежелание на някакви политици да чуят какво иска народа) и таз смешка, май ще гласувам за опозицията. Смешното е, че допреди герб не исках да чуя за бсп...
142
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До *Ястреб*-NQMA DA SE KLASIRATE ZA MONDIAL 2014 . BQGAY DA OBRABOTVASH TYUTYUNA
141
1
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Само Бог може да ни спаси от Боко и разбойниците като него !!!
140
5
 
5
 
! Отговори
Ван преди 11 години
Хей, ама ние сме си доста простичък народ. И за пореден път се убеждавам, че медията днес.бг си е сбирщина от провокативни драскачи. Това с паспортите е практика в много страни, защото когато нямат този паспорт, могат да си изнасят печалбата в чужбина и да си я таксуват в Северна Корея :) А когато са с България паспорт са длъжни да таксуват според данъчната система в България. Това обикновения *** надали го знае, и тук е вината на ***-драскачи които търсят провокация вместо разяснение.
139
1
 
6
 
! Отговори
малки и големи нужди преди 11 години
Гениалният Дянков е измислил, да имплантира във всяка една българка и във всеки един българин по един GPS, и да сложи по един баркод на челата им. Родните полицаи ще ги следят със спътници и със скенери и ще знаят, кой къде работи и кой какви влогове има. Допълнително, във всяка тоалетна ще бъдат инсталирани броячи, които ще отброяват консумираните малки и големи нужди и те също ще бъдат облагани с данък!
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз се гордея, че съм българка и не ме е срам да го казвам, въпреки всичко.И това не е от инат, просто не разсъждавам като жертва.Не бих се отказала от гражданството си за нищо на света.Едната светлина е вячна -една във хаоса грамадни!Със нея тоя свят се начна,със нея няма да пропадне.И ако слънцето изчезнеот тия небеса приветни,то някой в ада ще да влезне,главня да вземе, да ни светне!Не искам да се срамувам, а вие?
137
1
 
9
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
до 213Възпитаван съм в последните години на бай Тошо и зората на "демокрацията", тогава все още те учеха, че да си свободен българин е по- стойностно от това да служиш на друг. Сега положението никак не е розово, но поне имаме шанса да се докажем в изпитанието като самостоятелна държава. Ако не успеем, значи не сме заслужавали да сме свободни, но това времето ще го покаже.
136
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда... Държавата е пред ликвидация и всичко се вади на тезгяха...
135
1
 
11
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
Хаха... Ястребът пише по-грамотно на български от всичките "патриоти". Резил!
134
0
 
10
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
до 205Понякога за да вземеш, трябва да дадеш нещо насреща, съжалявам, че опирам до шлагери, но свободата ни е по- важна от всичко. Предпочитам да умра от глад, но не и роб, съжалявам, но така съм възпитан.
133
1
 
7
 
! Отговори
стига !!! преди 11 години
Надсякъде предатели! Навсякъде алчност! Ще гласувам за националистическа партия! Не ми пука за европейските ценности,прослувутата толерантност и прочие глупости.Ако не дойдат хора патриоти тази държава няма да я има в близките 15-20 години!
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък моето гражданство го подарявам, ама никой не го иска!